Tohum üreticileri isyan etti: İnsanlar korkusundan meyve-sebze yiyemez oldu

Tohum üreticileri isyan etti: İnsanlar korkusundan meyve-sebze yiyemez oldu

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Başkanı Yıldıray Gençer, kamuoyunda yer alan yanlış bilgilerden dolayı vatandaşın gıdaya şüpheli yaklaştığını söyledi. Gençer, “İnsanlar meyve-sebze yiyemez oldu. Bunun vebali büyük olur” diye konuştu.

Türkiye’de tohumculuk sektörü son zamanlarda altın çağını yaşıyor. 2000 yılında 145 bin ton olan sertifikalı tohum üretimi, 2023 yılında 1 milyon 300 bin tona yükseldi. Sertifikalı tohumluk üretimi sektördeki en önemli parametrelerden biri olarak kabul görüyor.

3-001.jpg

2022 yılında 169,6 milyon dolar ithalata karşın 232,7 milyon dolar ihracat yapıldı. 2023’te ise 249,6 milyon dolar ithalatın karşısında 326,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi.

Sektörde özellikle hububat, bakliyat, yazlık sebzeler ve diğer ürün gruplarında dışa bağlılığın tamamen bitirildiği belirtiliyor.

1.jpg

ALGIYI DEĞİŞTİRMEK GEREK

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Başkanı Yıldıray Gençer, basın mensupları ile bir araya geldi. Gençer, tablodaki olumlu göstergelere rağmen kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini ve vatandaşların gıdayı tüketmekte tereddüt ettiğini söyledi.5.jpg

Gençer şöyle konuştu:

“Türk kamuoyu tohum konusunda istismar ediliyor. İnsanlar önlerine gelen yemeği yemekten imtina eder hale geldi. Birisi çıkmış ekmek yemeyin diyor. Bir başkası hibrit yemeyin kısır olursunuz diyor. Bunlar gerçeklikten kopuk iddialar. Çiftçinin ekmeği ile oynanıyor. Bu kişilerin amacı ne, onu düşünüyoruz. Birkaç kişiyi biliyoruz. İnsanlar gıdayı yemesinler, güçsüz kalsınlar. Kendi bitkisel kürlerini satsınlar isteniyor. Burada büyük bir acımasızlık var. İnsanlar çocuklarına meyve-sebze yediremiyor. GDO’lu mu, hibrit mi diye bakılıyor. Bunun vebali büyük olur. Kamuoyundaki algıyı değiştirmek gerek ”

2.jpg

GDO’LU ÜRÜNE 12 YIL HAPİS

Türkiye’de 2010 yılında yürürlüğe giren 5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu ile GDO'lu ürünlerin ithalatı ve ülke içindeki üretimin yasaklandığını kaydeden Gençer, “Yasağa uymayanlara 12 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.ankara.jpgSadece hayvan yemi olarak kullanılması için bazı ürünlerin (mısır ve soya) izin verilen genleri taşımaları kaydıyla Biyogüvenlik Kurulu kararı ile ithalatı yapılmakta. Türkiye'de GDO'lu tohum üretilmesi, GDO'lu tohum ithal edilmesi mümkün değil. Bir de hiçbir ilgisi olmadığı halde GDO ile karıştırılan hibrit teknolojisi var. Hibrit tohumlar GDO'lu sanılıyor. Hibrit doğada kendiliğinden de olabilen bildiğiniz melezlemedir. Aynı konu bağlamında kelime anlamı da ilgi çektiği için gündeme gelen 'hibrit tohumlar kısırdır, insanlarda da kısırlık yapar' efsanesi var” ifadelerini kullandı.4.jpg

HİBRİT TOHUMLAR KISIR DEĞİL

“Hibrit tohumlar kısırdır, aynı üründen alınan tohum tekrar ekildiğinde çimlenmez iddiası tamamen yanlıştır” diyen Gençer şöyle devam etti:

“Hibrit tohumun ilk yıl ekildikten sonra tarladan o üründen alınan tohum, ikinci yıl ekilirse çimlenir ve bir ürün meydana gelir. Ancak genetik açılma dediğimiz olay nedeniyle bu ürün birinci yılda alınan verim ve kaliteyi aynı oranda bulamaz. Bu nedenle iyi bir ürün alabilmek için hibrit tohumların her yıl yenilenmesi tavsiye edilir”

Kaynak:Berat Temiz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.