Toplayıcılık ZORA GİRDİ  

Toplayıcılık ZORA GİRDİ  

Başkent’te özellikle akşamları sokak sokak, cadde cadde gezip kağıt ve plastik toplayan vatandaşların işleri son dönemde azalmaya başladı. 

 

Ankara’da özellikle akşamları sokak sokak, cadde cadde gezip kağıt ve plastik toplayan vatandaşların işleri son dönemde azalmaya başladı. Sebebi ise marketlerin katı atıklarının artık belediyelerce toplanarak geri dönüşüme gönderiliyor olması. Bu durumdan olumsuz etkilenen karton toplayan vatandaşlara, geriye sadece çöpler kalıyor.

Onlar da çöpleri artık daha titiz bir şekilde karıştırıyor. 
Marketlerin katı atıkları depolarda birikerek belediye ekiplerince toplanıyor. Bu durum karşısında karton toplayan vatandaşlar olumsuz etkileniyor. Evine ekmek götürmek için kağıt, karton gibi katı malzemeleri toplayarak geri dönüşüm firmalarına satan vatandaşlar sıkıntılı bir dönem geçiriyor. Katı atık toplayanların en önemli kazanç kapılarından birisi olan marketler artık kartonları şahıslara vermiyor.

Bunun yerine depolarda biriken katı atıklar belediyelerce toplanarak geri dönüşüme gönderiliyor. Bundan dolayı zor bir dönemden geçen kağıt toplayan vatandaşlar çöpleri karıştırarak işine yarayacak malzemeleri toplamak zorunda kalıyor. Belediyelerin katı atık toplaması olumlu ve olumsuz birçok durumu ortaya çıkarıyor.

GERİ DÖNÜŞÜM TEKELLEŞTİ
Marketlere kutularla gelen mallar raflara yerleştirildikten sonra elde kalan karton kutular katı atık toplayan kişilere veriliyordu. Son dönemde bu düzen değişti. Marketler artık katı atıkları biriktirerek belediye ekiplerine veriyor. Belediyelerin topladığı katı atıklar geri dönüşüm fabrikalarında değerlendiriliyor.

Belediyelerin geri döşümde düzen sağlamak amacıyla başlattığı bu yöntem market işletmeleri için de kolaylık oluşturuyor. Geri dönüşümün tekelleşmesi anlamına gelen yeni düzende karton toplayan aracılar ortadan kaldırılmış oluyor. İşletmelerin memnun olduğu yeni sistemde karton toplayan aracılar ortadan kaldırılarak belediyeler tarafından direk olarak dönüşüme gönderiliyor.

EKMEĞİNİ ÇÖPTEN ÇIKARDI
Tek elden düzenli olarak toplanan ve geri dönüşüme gönderiler katı atıklar getirdiği avantajların yanında bazı olumsuz durumların da önüne açıyor. Yeni düzenle birlikte katı atık toplayarak geçimini sağlayan vatandaşlar zor duruma kalıyor. En önemli kaynakları olan marketlerden karton alamayan toplayıcılar çareyi çöpleri karıştırmakta arıyor. Çöplerdeki işe yarar katı atıkları toplamaya başlayan kişiler çevreyi kirletiyor. Etrafa saçılmış çöplerin görüntüsü bu durumun olumsuz yönlerini gözleri önüne seriyor. 

Katı atık toplayarak geçimini sağlayan bir vatandaşın Keçiören Itri Caddesi üzerindeki bir market önündeki çöpleri karıştırdı. İşine yarayan malzeme arayan kişi çöp dolu karton kutuları boşaltarak heybesine götürdü. Ardında dağılmış çöp yuvası bırakan vatandaşa çevredekiler bir tepkide bulunmadı.  Çevredeki insanlar ekmek parası için çöpü karıştıran vatandaşın oluşturduğu görüntüyü ibretle izlendi.

HAKAN ŞAHİN/HABERVAKTİM

 


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.