Toz patlaması nedir, nasıl oluşur?

Toz patlaması nedir, nasıl oluşur?

Toz patlaması nedir, nasıl oluşur? Sorusu günün en çok merak edilen konularından birisi. Peki, Toz patlaması nedir, nasıl oluşur?

Bolu'nun Mengen ilçesine bağlı Gökçesu beldesinde özel bir kömür madeni işletmesinde meydana gelen toz patlaması sebebiyle 7 işçi hafif şekilde yaralandı. Bu olaydan sonra sosyal medyada sıkça aratılan Toz patlaması nedir, nasıl oluşur?

toz-patlamasi-1.jpg

TOZ PATLAMASI NEDİR?

Toz patlaması, havadaki toz partiküllerinin yoğunluğu belirli bir sınırı aştıktan sonra, bir kıvılcım ya da aktivatörün tetiklemesiyle toz partikülleri hızlı bir şekilde patlar ve yoğunlaşır. Yanıcı toz partiküllerinin bulunduğu ortamlarda çok tehlikelidir. Diğer bir tanımlama ise boyut ve şekline bakılmaksızın, havada askıda iken veya belirli bir konsantrasyon aralığında prosesten kaynaklanan oksitleyici bir ortamda, parlama yangını veya patlama tehlikesi oluşturabilen yanabilir katı partiküller olarak oluşmaktadır.

toz-patlamasi-2.jpg

TOZ PATLAMASI HANGİ ALANLARDA DAHA ÇOK GÖRÜLÜR?

Toz patlaması; Tarım, Kimyasallar, Tekstiller, Orman ve mobilya ürünleri, Metal işleme, Lastik ve kauçuk üretim tesisleri, Kâğıt ürünleri, İlaç, Atık su arıtma, Geri dönüşüm işlemleri (metal, kâğıt ve plastik.), Kömür taşıma ve işleme tesislerinde kömür tozu ortamlarında sıkça rastlanabilmektedir.

Mert Dokuzoğlu / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.