Türk Kızılayı aş ocağı 99 yıldır hiç sönmedi

Türk Kızılayı aş ocağı 99 yıldır hiç sönmedi

Türk Kızılayı’na bağlı Ankara Aşevi, Ulucanlar’daki yerinde 1919’dan beri aralıksız ihtiyaç sahipleri için aş pişiriyor.

Türk Kızılayı Ankara Şube Başkanı Ahmet Hizanlıoğlu Başkentte sürdürdükleri faaliyetler ile ilgili gazetemize konuştu. Son yıllarda Kızılay’a bağışın ve gönüllü olarak çalışmalara katılmak isteyenlerin arttığını belirten Hizanlıoğlu, Milli Mücadele yıllarından bugüne ocağı hiç sönmeyen 99 yıllık aşevi ile ilgili detaylı bilgiler verdi. 

RAMAZAN HAZIRLIĞI BAŞLADI

whatsapp-image-2018-02-12-at-16.35.17.jpeg

Ramazan kolilerini hazırlamaya şimdiden başladıklarını ve gönüllü çalışanlarında son yıllarda ilgiyle Türk Kızılay’ına geldiğini söyleyen Hizanlıoğlu, “Şimdiden ramazan hazırlıklarına başladık. Yaklaşık 15 Bin koli hazırlıyoruz. Bizde her şeye el değer bunun amacı odur. Bu hayır işidir elinizin değmesi çok önemlidir. Burada gönüllü olmak isterseniz kapıdan girmeniz yeterlidir. Son yıllarda üniversite öğrencileri Kızılay’a ciddi manada destek veriyor. Eskiden çalışacak kimse bulamazken şimdi gönüllü o kadar çok ki. Kızılay’ın çalışma şekli şubeye bağışlar gelir yardımlar gelir şube ihtiyaç sahiplerini belirler gençlerle beraber dağıtımına çıkar” diye konuştu. 

99 YILDIR YEMEK PİŞİYOR

Milli Mücadele yıllarından bugüne Ankara’da başta vatanseverlere sonrasında ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunan Türk Kızılayı Aşevi hakkında şu bilgileri verdi:

“Ankara da Kızılay’ın gelişi 1800’lü yıllara dayanır ve Kızılay’ın ilk şubesi Ankara’da açılmıştır. Milli mücadelenin 1919’da başlamasıyla Ankara’da1919’da burada bir aşevi kurulmuştur. O dönemlerde vatanseverlere hizmet verirken günümüzde ihtiyaç sahiplerine hizmet vermektedir. 14 yıldır günlük kapasitemiz 5-9 bin arasında değişir. Ramazan ayında 20 bin kişiye çıkar ve bugüne dek hiçbir zehirlenme vakası olmamıştır. Bu rakamların maliyetlerinin tamamı yardımlarla karşılanır. Ayrıca okulların açık olduğu zamanlar yoğunluk artar ki bazen okullardaki öğrencilerimize göndeririz. Sabah 11’de başlar yemek dağıtımımız. Vatandaş gelir ne kadar lazımsa ise biz sorgulamayız genelde öğlen ve akşam yemeğini beraber alırlar.”

HASTANELER VE DAĞITIM OTOBÜSLERİ

Aşevinde hazırlanan yemeklerin başka noktalarda da dağıtımı olduğunu söyleyen Hizanlıoğlu, “Hastanelerde muhtelif dağıtım noktalarımız vardır oradan alabilirsiniz. Aşevi sadece imalathanedir yemek yiyemezsiniz kabınızla gelir yemeğinizi alır gidersiniz. Onun dışında sabit noktalarımız vardır. Kale mahallesinde, Babür Caddesinde, içinde bulunduğumuz Ankara Şubesinde yiyebilirsiniz. Otobüslerimiz vardır özellikle mültecilerin olduğu bölgelerde gider insanlara dağıtım yaparlar. Her zaman talep vardır burası 99 yıllık bir kurumdur. 

HASTANE VE ÜNİVERSİTEDEYİZ

Giysi toplama kutuları hakkında da bilgi veren ve Türk Kızılayı’nın kıyafet yardımlarına da değinen Hizanlıoğlu, “Giysi toplama kutularımız var şu an Etimesgut ağırlıklı olmakla birlikte 120 tane bulunuyor. İnsanlar ihtiyacı olmayan kıyafetlerini atıyorlar. Bunları alırız biz tasnif ederiz kullanılacakları sahaya çıkartırız diğer kısmını da geri dönüşüme vererek iplik, kumaş yapılır. Biz daha çok sahada mağaza olarak bulunuruz. Devlet hastaneleri ve üniversiteler bize yer ayırır. Tamamı sıfır olan bu ürünleri belirlenen ihtiyaç sahipleri alır ve bunu kimse duymaz görmez tamamen reklamsız ve duyurulmadan yapılır. Afet bölgelerine tamamen sıfır olan eşyalar göndeririz.”dedi. Ayrıca sosyal hizmet merkezine de kısa değinen Hizanlıoğlu, “Babür caddesinde sosyal hizmet merkezimiz var hasta yakınları otel olarak kullanır. Hem atölyeler ve kurslar vardır altında da günde 400 çocuk yemek yiyen bir mutfağımız vardır. Faaliyet alanlarımız orada sürmektedir” bilgilerini verdi. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.