Başkan Yardımcı kırmızı et açıklamalarda bulundu

Başkan Yardımcı kırmızı et açıklamalarda bulundu

Türkiye Kasaplar Federasyon Başkanı Osman Yardımcı ete gelen zammın artan maliyet giderlerinden dolayı olduğunu belirtti. Yardımcı, “Et ve Süt Kurumu piyasaya müdahale edecek tüm Türkiye çapında et dağıtılırsa fiyatların düşeceğine inanıyoruz” dedi.

Son günlerde gündeme gelen kırmızı et fiyatındaki artışı Türkiye Kasaplar Federasyon Başkanı Osman Yardımcı ile konuştuk. Federasyon Başkanı Yardımcı, gazetemize yaptığı özel açıklamalarda et fiyatlarına gelen zamların maliyet giderlerinin artmasından kaynaklı olduğunu söyledi. Ayrıca, Yardımcı federaasyon olarak Türkiye Et ve Süt Kurumu ile görüşme sağladıklarını ve Kurumun Türkiye çapında kasap esnasına dağıtacağı uygun fiyatlı etler ile piyasanın rahatlayacağını söyledi. Afet Bölgesindeki besicilerin zararlarının Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından karşılanacağını belirten Yardımcı, Bakanlığın gündemde olan şap hastalığı ile ilgilide aşılama çalışmalarına başladığını dile getirdi.

1672659164613-my-project-43.jpg

ARTAN MALİYETLER ZAM OLARAK YANSIDI

Türkiye Kasaplar Federasyon Başkanı Osman Yardımcı, “Yıldır ete zam gelmiyordu. Tüm gıda maddelerine periyodik olarak zam geldi. Ete 2022’nin son ayına kadar zam yoktu. 2023’ün birinci ve ikinci ayında zam verilmeye başlandı. Bunun sebebi de sektörde girdilerin artmasıdır. Enerji maliyetleri arttı, işçi maliyetleri arttı, dükkân kiraları arttı. Kırmızı ette bir senedir fiyat artışı olmadı. Dükkân girdilerinin artmasının dışında besicilerinde girdileri arttı. Yem fiyatları ilaç fiyatları üreticinin de bütün girdilerin artmasından sonra bu artan maliyet fiyatları kırmızı etin satış fiyatına yansıdı” ifadelerini kullandı.

thumbs-b-c-9c9d783e2e74b105e94c2ea44a460024.jpg

ZAMDAN ESNAFTA MEMNUN DEĞİL

Başkan Yardımcı, “Aslında Türkiye’de bütün gıda maddelerine yüzde yüze varan zamlar yapıldı. Ama sadece kırmızı etin zamlı fiyatı gündem oldu. Kırmızı etin fiyatında hızlı bir atış olmasına rağmen yüzde 30’luk bir artış var. Vatandaşlarımızın alım gücünün düştüğü doğru maliyetlere bakıldığında et pahalımı bence pahalı değil. Çünkü maliyetlerimiz çok fazla oluyor. Temel gıda maddelerin hangisine bakarsan bak kırmızı ete gelen zam ile diğer gıda maddelerine gelen zam diğer ürünlere göre en az zam gelen kırmızı et oluyor. Kırmızı etin fiyatı semtine göre de değişkenlik gösteriyor. Maliyetler arttıkça fiyatlar daha da artıyor. Kasaplar olarak biz kırmızı ete zam gelmesini istemeyiz. Çünkü zam geldiğinde bizim işimiz düşer satış yapmamız zorlaşır 100 kilo sattığımız et 50 kiloya düşüyor. Şuan esnafın ne elinde stoku var ne de ete yapılan zamdan memnundur” şeklinde konuştu.

thumbs-b-c-58d1427a6e212a3bd4f3c5787486bca3.jpg

“ET VE SÜT KURUMU DESTEK VERECEK”

Yardımcı, “Federasyon olarak Et Süt Kurumu Genel Müdürü ile görüştük diyerek görüşmeye şöyle değindi, Türkiye çapında tüm kasaplara et vereceğiz. Bizde garantör olarak başı geçelim meslek odalarımıza destek olup oda üyelerimize dağıtalım. Esnaf ucuz mal alınca vatandaşımızda ucuz et yesin. Biz federasyon olarak bu güne kadar ithal ete karşıydık. Ama bugün vatandaşımız Ramazan ayında ucuz et yesin. Bana göre et fiyatlarını gündemden kaldırmamız gerekir. Ete aşırı bir zam gelmedi. Maliyetler üzerinden bakıldığında maliyetlerin artması bu zammı zorunlu kıldı. Gördüğümüz kadarı ile Et ve Süt Kurumu piyasaya müdahale edecek tüm Türkiye çapında et dağıtılırsa fiyatların düşeceğine inanıyoruz. Biz federasyon olarak ithal etin hepsini desteklemiyoruz. Damızlık hayvanlar gelebilir. Ama bu ithalatı da alışkanlık haline getirirsek bizim Türk besiciliğine zarar verir” dedi.

thumbs-b-c-5c4dd4ca2e1491b7f67d2c8c8a16050d.jpg

“BESİCİLERE BAKANLIK DESTEĞİ”

Yardımcı, Afet bölgesinde bulunan illerimiz Türkiye çapında hayvan hareketi ve ülkemizin hayvancılığına katkı sağlayan illerimizdi diyerek bölgedeki besiciler için yapılacak çalışmaları şöyle anlattı; “Afet bölgesindeki yapılan hayvancık büyük zarar gördü diyebiliriz. Federasyon olarak Tarım ve Orman Bakanlığı ile görüştüğümüzde afet bölgesindeki üretim yapan besicilerimize destek olacak. Zararlarını devlet karşılayacak. Afet bölgesindeki zarar Bakanlık tarafından tedbir alınarak besicilerimizin zararı karşılanacak ve hayvancılığın en kısa sürede tekrardan hareketleneceği söylendi. Bakanlık tarafından destekleneceği söylendi bizde federasyon olarak bu işin takipçisi olacağız.”

thumbs-b-c-d5ba5af8b8d5bdb0ee05298605835203.jpg

ESNAF DESTEK BEKLİYOR

Türkiye Kasaplar Federasyon Başkanı Osman Yardımcı, “Şap hastalığı yıllardır olan bir hastalık. Şuan Türkiye’nin her bölgesinde yok bazı bölgelerde görüldü. Bakanlık tarafından acil bir aşılama sürecine girildi. Kısa süre içinde şap hastalığı Türkiye gündeminden çıkacak. Bu hastalık hayvandan insana geçmez. Bu hastalığında ete zararı olmaz. Sadece hayvandan hayvana geçen bir hastalık ve korkulacak bir durum değil. Vatandaşlar, esnaf arkadaşlarımız tedirgin olmasınlar. Ülkemizde et konusunda sıkıntı yok. Bu maliyetler esnafımızı da yoruyor. Gelen zamlardan bizde memnun değiliz. Ama maliyetlerin artması esnafında zararındadır. Devletimizin esnafa desteği olmalı, faizsiz kredilerle ve sigorta primleri ile esnafa destek verilmeli” dedi.

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum