TÜRKİYE'DE İLK YERLİ TASARIM ANKARA'DA BAŞLADI

TÜRKİYE'DE İLK YERLİ TASARIM ANKARA'DA BAŞLADI

Türkiye’nin ilk yerli tasarım alçak taban raylı aracı Ankara’da üretime başladı. Araçlar, çevreci, yüksek güvenlikli, konforlu ve yüksek yolcu kapasiteli olacak.Bozankaya AŞ tarafından üretilen araçlar Ankara sanayisine de katkı sağlayacak.

HABER MERKEZİ-

 

Türkiye’nin ilk yerli tasarım alçak taban raylı aracı Ankara’da üretime başladı.

BozankayaGmbH olarak 1989 yılında Almanya’da kurulan firma, 2003 yılında Ankara’da da Bozankaya A.Ş. olarak hizmet vermeye başlamış olup;kendi markası ile dizel ve CNG’li otobüs,trambus, üretimine başlamış son olarak elektrikli otobüs ve raylı sistem araçları üretimine başlamıştır. Bozankaya AŞ ilk kez bir tramvay tasarım aşamasından üretim aşamasına kadar tüm aşamaları yerli olarak gerçekleştiriyor.

YÜZDE YÜZ ALÇAK TABAN

Kayseri Belediyesi'nin açmış olduğu ihaleyi alarak, yüzde 100 alçak tabanlı çift taraflı ilk yerli tramvay projesini başlatmıştır. Bu ihale kapsamında önümüzdeki 2 yıl içinde Kayseri Belediyesine 30 set (150 vagondan oluşmakta) tramvay teslim edilecektir. Proje kapsamında geliştirilecek olan Tramvay Aracı, çift yönlü  yüzde 100 alçak zeminli bir raylı sistem aracı olacaktır.  Araçlar, enerji ve çevreci çözüm planlı,sıfır emisyon ilkesine uygun, düşük gürültü kirliliğine sebep olan, ağırlık ve yer tasarrufu sağlayan, yüksek güvenlik ve konfor, yüksek yolcu kapasiteli modüler ve akıllı sistemler geliştirmektedir.

310 YOLCU TAŞIMA KAPASİTELİ

Ayrıca motor gücü rakiplere göre daha avantajlı konumda olacak, yolcu taşıma kapasite yurt içi ve yurt dışı ürünlerde 300 ve altında iken, bu araçta 310 yolcu taşıma kapasitesi olacak, boş ağırlık ise aynı segment araçlara göre 1,5-2,0 ton arası daha hafifletilmiş araç olacak. Bir farklı tarafı ise; tüm firmalar uluslar arası tramvay standartı olan EN 12663 kullanırken, firmamız ürününde yeni yürürlüğe girmekte olan VDV152 standardı esas alınarak tasarım faaliyetleri başlatılmıştır. Bu şekilde fikri sinai mülkiyet hakkı tamamen Bozankaya firmasına ait yerli ve özgün tasarıma dayalı bir ürün elde edilecektir.

YURTDIŞINA BAĞIMLILIĞI AZALTACAK

Bozankaya Tramvay Projesinin Sektörde Dolduracağı Boşluklar şöyle: Proje sonuçları itibariyle hafif raylı sistemler alanında ülkemizdeki boşlukları dolduracağı gibi, Bozankaya firmasının dolayısı ile ülkemizin bu alanda yurt dışı firmalarla rekabet edebilecek bir konuma gelmesini, ülkemizin yurt dışı bağımlılığı azalmasını sağlayacaktır. Ayrıca bu projeyle edindiği deneyim ve Ar-Ge altyapısı ile metro ve hızlı tren sektörüne geçilebilecek, bu durum  ülkemiz açısından büyük bir kazanım olacaktır. Toplu taşıma araçları sektörü başlı başına büyük bir sektör olduğundan, bunlara ait sistemlerin üretimi, proje sırasında mekanik/elektromekanik sistemlerdeki detay parçaların üretilmesi veya dışarıdan hazır olarak satın alınması doğal olarak ilgili yan sanayiyi olumlu yönde etkileyecektir. Kayseri tramvay aracı bu sektörde çok önemli bir katma değer sağlayacak ve yurdumuzda ithal olarak kullanılan ürünlerin de yerlileşmesine ve dolayısıyla maliyetlerin de azalmasına önemli katkıda bulunacaktır.Üretilen bu üniteler sayesinde ihracat potansiyeli artacak ve yurtdışından yüksek bedellerle ithalat yoluyla karşılanması yerine, yurtdışındaki muadillerinin yerini alabilecek sistemlerin ülkemizde de üretilebileceği kanıtlanmış olacaktır."

ANKARA SANAYİSİNE KATKI

"Toplu taşıma araçları sektörü başlı başına büyük bir sektör olduğundan her yeni proje, yeni projelerin de başlatılmasını sağlayacaktır.Unutulmamalıdır ki son yıllarda ülkemizin kalkınma planında önemle vurgulanan hususlardan birisi Yerli , Yenilikçi ve Yeşil  Üretim olup bu proje de doğrudan 3Y prensibine çok olumlu bir katkı sağlayacaktır.Bozankaya A.Ş. firması milli bir konuda, ülke hedefleri doğrultusunda öncülük etmenin yanında Ankara sanayisine katkı sağlayacak yenilikçi bir projedir."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.