Türkiye'de kaç yabancı lise var? Yasaktan neden muaflar?

Türkiye'de kaç yabancı lise var? Yasaktan neden muaflar?

Türkiye'de 5580 sayılı kanun uyarınca yabancı okul açmak yasak. Buna rağmen ülkemizde yabancı liseler bulunuyor. Bu nasıl oluyor? Türkiye'de kaç yabancı lise var? Yasaktan neden muaflar?

5580 sayılı kanuna göre Türkiye'de yabancıların okul açması yasak. Buna rağmen ülkemizde yabancı liseler bulunuyor. Bu nasıl oluyor? Türkiye'de kaç yabancı lise var? Mevcut yabancı okullar yasaktan neden muaflar?

Ankara'nın en iyi liseleri, Adana'nın en iyi liseleri gibi araştırma haberlerimizin ardından bu yazımızda ise Osmanlı İmparatorluğu döneminde açılmış olan ve 5580 sayılı kanun kapsamında artık yenilerinin açılması mümkün olmayan yabancı okulları inceleyeceğiz.

Türkiye’deki özel okullar Milli Eğitim Bakanlığı’nca Türk okulları, azınlık okulları, yabancı okullar ve milletlerarası okullar olmak üzere dört grupta sınıflandırılıyor.

Türkiye’de toplam 11 adet yabancı lise bulunuyor. Yabancı liselerin hepsi genel lise sınıfına dahil. Özel mesleki ve teknik liseler arasında yabancı lise bulunmuyor. İşte Türkiye’nin yabancı liseleri:

ozel-alman-lisesi.jpg

Özel Alman Lisesi

Özel Alman Lisesi İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde yer alan özel bir yabancı lise. Almanca ismi "Deutsche Schule Istanbul" olan okul Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı'na ve Almanya'nın Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Alman Lisesi, Almanya'nın eğitim sistemiyle uyumlu bir müfredat sunuyor ve öğrencilerine Almanya'da geçerli diploma olan "Abitur"u kazanma şansı tanıyor. Alman Lisesi Türkçe ve Almanca dillerinde eğitim veren çift dilli bir okul. Öğrencilerine hem Almanya'da hem de Türkiye'de üniversiteye girme imkanı sağlıyor.

Adres:

Şahkulu, Şah Kulu Bostan Sk. No. 10, 34420 Beyoğlu/İstanbul

ozel-amerikan-robert-lisesi.jpg

Özel Amerikan Robert Lisesi

İstanbul Amerikan Robert Lisesi Amerikan usulü eğitim vermek amacıyla Cyrus Hamlin ve Christopher Rhinelander Robert tarafından 1863 yılında İstanbul'da kuruldu. Okulun eski ismi Robert Koleji. Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak İngilizce eğitim veren özel bir eğitim kurumu olarak hizmetine devam ediyor. Okul karma eğitim sistemine sahip ve hem gündüzlü hem de yatılı öğrencileri kabul ediyor. Eğitim süresi hazırlık sınıfı dahil olmak üzere beş yıl. İstanbul Amerikan Robert Lisesi Amerika Birleşik Devletleri dışında sürekli olarak faaliyet gösteren en eski Amerikan okulu konumunda.

Adres:

Arnavutköy, Kuruçeşme Cd. No:87, 34345 Beşiktaş/İstanbul

ozel-sankt-georg-avusturya-lisesi-ve-ticaret-okulu.jpg

Özel Sankt Georg Avusturya Lisesi ve Ticaret Okulu

Sankt Georg Avusturya Lisesi ve Ticaret Okulu İstanbul'un Karaköy semtinde bulunan ve 1882 yılında kurulan bir özel yabancı lise. Okulun idari kadrosu ve öğretmenlerinin çoğunluğu Avusturyalılardan oluşuyor. Okulda sayısal ve bazı sözel dersler Almanca işlenirken Türkiye Coğrafyası, Türk Tarihi, Türk Kültürü ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri Türkçe olarak veriliyor. Ayrıca öğrencilere 5 yıl boyunca zorunlu olarak İngilizce eğitimi veriliyor ve 4 yıl süreli seçmeli Fransızca eğitimi sunuluyor.

Adres:

Bereketzade, Kart Çınar Sk. No:2, 34420 Beyoğlu/İstanbul

ozel-notre-dame-de-sion-fransiz-lisesi.jpg

Özel Notre Dame de Sion Fransız Lisesi

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul'da 1856 yılında kurulan bir özel Fransız lisesi. Kurum Osmanlı Devleti'nin ilk kız lisesi olarak eğitim hayatına başladı. Günümüzde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı karma bir okul konumunda. Eğitim süresi hazırlık sınıfı hariç olmak üzere dört yıl olan okulda Türkçe ve Fransızca dillerinde eğitim veriliyor. Notre Dame de Sion Fransız Lisesi Taksim-Harbiye arasında Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunuyor.

Adres:

İnönü, Cumhuriyet Cd. No:127, 34373 Şişli/İstanbul

ozel-saint-benoit-fransiz-lisesi.jpg

Özel Saint Benoit Fransız Lisesi

Özel Saint Benoit Fransız Lisesi (Lycée Français Privé Saint Benoît) İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin Karaköy semtinde bulunan bir eğitim kurumu. Türkiye'nin en eski batılı eğitim kurumlarından biri olan Saint Benoît, sonradan batılaştırılmış imparatorluk dönemi eğitim kurumlarından farkıyla öne çıkıyor. Lise aynı zamanda İstanbul'un en köklü Latin-Katolik kurumlarından birisi. Günümüzde Saint Benoît Fransız Lisesi'nde 900'ü aşkın öğrenci eğitim görüyor. Eğitim süresi hazırlık sınıfı dahil olmak üzere beş yıl olan okulda Fransızca ve Türkçe eğitim veriliyor. Öğrencilere ikinci yabancı dil olarak İngilizce eğitimi zorunlu olarak sunuluyor.

Adres:

Karaköy, Kemeraltı Cd. No: 11, 34425 Beyoğlu/İstanbul

ozel-saint-joseph-fransiz-lisesi.jpg

Özel Saint Joseph Fransız Lisesi (İstanbul)

Saint-Joseph Fransız Lisesi (Lycée Français Privé Saint-Joseph) Kadıköy'de bulunan ve Fransa kökenli özel bir lise. Bazı kaynaklarda "Kadıköy Saint-Joseph" olarak da adlandırılıyor. Okulun temelleri 1857 yılında Beyoğlu'ndaki İmam Sokağı'nda "Pensionnat Saint-Joseph" adıyla atıldı ancak 1864 yılında yer darlığı nedeniyle Moda'ya taşınıldı. Daha sonra Moda'daki binanın sahipleri tarafından satılması üzerine okul tekrar Beyoğlu'na döndü. Fenerbahçe Spor Kulübü 1907 yılında bu lisenin öğrencileri tarafından kuruldu. Saint-Joseph Fransız Lisesi uzun bir geçmişe sahip olan köklü bir eğitim kurumu ve Türkiye'deki Fransız eğitim sistemi içinde önemli bir yer tutuyor.

Adres:

Dr. Esat Işık Caddesi, No.: 62, Caferağa, Kadıköy, İstanbul

ozel-saint-joseph-fransiz-lisesi-izmir.jpg

Özel Saint Joseph Fransız Lisesi (İzmir)

İzmir Özel Saint Joseph Lisesi Frerler Cemiyeti tarafından kurulmuş özel bir Fransız lisesi. Frerler Cemiyeti Saint Jean-Baptiste de la Salle tarafından 1841 yılında tarafından kuruldu. Cemiyet Osmanlı İmparatorluğu içinde faaliyet göstermeye başlar başlamaz İzmir ve İstanbul'da birer okul açtı. Frerler Cemiyeti bugün hala faaliyet gösteren uluslararası bir eğitim kuruluşu konumunda. Cemiyetin 7.225 üyesi ve dünya genelinde 82 ülkede 1800'den fazla okulu bulunuyor. Kurum 60.000'den fazla eğitimciyi ve 750 binden fazla öğrenciyi bünyesinde barındırıyor.

Adres:

Alsancak, Yüzbaşışerafettin Bey Sk. No:39, 35220 Konak/İzmir

ozel-saint-michel-fransiz-lisesi.jpg

Özel Saint Michel Fransız Lisesi

Saint Michel Fransız Lisesi isminden de anlaşılacağı gibi İstanbul Şişli'de bulunan Fransız kökenli bir özel lise. Bu okul Türkiye'deki üç Lasallien lisesinden birisi. Kurum Saint Joseph İstanbul ve İzmir okulları ile birlikte aynı eğitim ağına mensup. Saint-Michel Lisesi öğrencilere hem Türkçe hem de Fransızca eğitim veriyor. Fizik, kimya, biyoloji, matematik ve geometri gibi dersler Fransızca olarak işleniyor.

Adres:

Abide-i Hürriyet Caddesi, No.: 17, Pk.: 12 34380, Şişli, İstanbul

ozel-sainte-pulcherie-fransiz-lisesi.jpg

Özel Sainte Pulcherie Fransız Lisesi

Özel Sainte Pulcherie Fransız Lisesi İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan özel bir Fransız lisesi. Okul adını Roma İmparatoriçesi Azize Pulcheria'dan alıyor. 15 Haziran 1846 yılında kurulan okulda Fransızca ve Türkçe eğitim veriliyor. Bunun yanında öğrenciler İngilizceyi ikinci yabancı dil olarak öğreniyor. Lisenin ön cephesindeki bezemeli üçgen alınlıkta bulunan daire şeklindeki meşhur saat binaya 1890 yılında eklendi. Bu saat günümüzde hala aktif olarak faaliyet göstermektedir.

Adres:

Çukurluçeşme sok. no 7 Küçükparmakkapı 34433 Beyoğlu, İstanbul

ozel-galileo-galilei-italyan-lisesi.jpg

Özel Galileo Galilei İtalyan Lisesi

Özel Galileo Galilei İtalyan Lisesi İstanbul ilinde bulunan bir özel yabancı lise. Okul Osmanlı başkentinin Beyoğlu ilçesinde 1870 yılında kuruldu. 1937 yılından itibaren Türk öğrencilerin Galileo Galilei okullarının ilkokul kısmında eğitim almaları hukuken yasaklandı. Bu sebeple 2009 yılına kadar bu okula sadece yabancı uyruklular kabul ediliyordu. 2009 yılından itibaren kurumun ilkokul kısmı İtalyan Konsolosluğu'na taşındı.

Adres:

Kuloğlu, Turnacıbaşı Cd. No:20, 34433 Beyoğlu/İstanbul

ozel-italyan-lisesi.jpg

Özel İtalyan Lisesi

1861 yılında kurulan Özel İtalyan Lisesi (Liceo Scientifico Italiano I.M.I.) İstanbul'da özel okul statüsünde bulunan bir kurum. Okul İtalyan Hükümeti tarafından devlet okulu olarak kabul ediliyor ve İtalya tarafından maddi olarak destekleniyor. Bu nedenle lisedeki öğretmenler İtalya Hükümeti tarafından atanıyor. Özel İtalyan Lisesi Türk öğrencileri liseye geçiş sınavı başarılarına göre kabul eden okullardan birisi.

Adres:

Tomtom, Tomtom Kaptan Sk. No:3, 34433 Beyoğlu/İstanbul

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum