Türkiye'de kadınlar erkeklerden 5,5 yıl fazla yaşıyor

Türkiye'de kadınlar erkeklerden 5,5 yıl fazla yaşıyor

Türkiye İstatistik Kurumunun beklenen yaşam süreleri istatistiklerine göre ülkemizde ortalama yaşam süresi 77,5 olarak ölçüldü. Ülkemizde kadınlar ortalama 80,3 yıl yaşarken, bu sayı erkeklerde 74,8 olarak belirlendi.

Türkiye İstatistik Kurumunun son verilerine göre kadınların -beklenen- ortalama yaşam süresi erkeklere göre 5,5 yıl fazla hesaplandı. Dünya genelinde yapılan ölçümlerde de kadınların erkeklere kıyasla daha fazla yaşadığı tespit edildi.

OECD RAPORLARI

OECD tarafından yayınlanan "Health at a Glance" raporu da OECD ülkelerinde kadınların erkeklerden daha uzun yaşadığını ortaya koymaktadır.

Verilere göre 1970 yılından bu yana OECD ülkelerinde ortalama beklenen yaşam süresi dikkate değer bir artış göstermiştir.
Aynı rapor Türkiye, Kore ve Şili'deki öngörülen yaşam süresinin -gözle görülür bir yukarı yönlü eğilim ile- sırasıyla 24, 20 ve 17 yıl arttığını bildirmektedir.

insanlar222.jpg

KADINLAR NEDEN DAHA UZUN YAŞIYOR?

Kadınların erkeklere göre daha uzun bir yaşam süresine sahip olmasının ardındaki bilimsel nedenler, bir dizi faktörün bir araya gelmesiyle açıklanmaktadır. Yaşam süreleri arasındaki farkların temelinde biyolojik, yaşam tarzı ve davranışsal unsurlar bulunmaktadır.

Kadınların doğuştan daha dayanıklı bir yapıya sahip olduğu bilim dünyasında kabul edilen bir gerçektir. Bununla birlikte kadınların bağışıklık sistemleri erkeklere göre daha güçlü olduğu teorisi hakim görüştür.

kadinlarerkekler.jpg

RİSKLİ DAVRANIŞLAR ERKEKLERDE

Kadınların hormonal dengeleri, östrojenin koruyucu etkileri yaşam sürelerini uzatabilecek etkenlerdir.

Uzmanlara göre erkekler kadınlara kıyasla daha fazla riskli davranış sergilemektedir. Sigara içmek, aşırı alkol tüketimi, tehlikeli işlerde çalışmak gibi faktörler erkeklerin sağlık risklerini artırmaktadır. Bu ve benzeri riskli davranışlar kadınların yaşam beklentilerinin daha yüksek olmasına neden olmaktadır.

trdeinsanlar.jpg

DOĞUŞTA BEKLENEN YAŞAM SÜRESİ

Doğuşta beklenen yaşam süresi, yeni doğmuş bireyin yaşamı boyunca özel ölüm risklerine maruz kalmaması durumunda ortalama olarak kaç yıl yaşamasının beklenildiğini gösterir.

Daha çok belirli bir yılda doğan kişilerin yaşam süresini tahmin etmek için kullanılır. Bir nüfus grubundaki sağlık hizmetleri, yaşam koşulları ve hastalık kontrolü gibi etkenleri dikkate alarak hesaplanır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.