Türkiye’de ne kadar sokak köpeği var? Köpek sayısı açıklandı, dudaklar uçukladı

Türkiye’de ne kadar sokak köpeği var? Köpek sayısı açıklandı, dudaklar uçukladı

Kızını sokak köpeklerinin saldırısında kaybetmiş bir isim olan Güvenli Sokaklar Derneği Başkanı Murat Pınar, Türkiye sokaklarında ne kadar başıboş köpeği olduğunu açıkladı. İşte Türkiye’de ne kadar sokak köpeği var sorusunun cevabı:

Türkiye’de son dönemde artan başıboş köpek sorunuyla ilgili yayınlarımızı sürdürüyoruz. Konuyla ilgili ilk haberimizde, 13 gelişmiş ülkenin Türkiye’ye gidecek vatandaşlarına “köpek” ve “kuduz” uyarısı yaptığını aktarmış, ardından başıboş köpek sorununun Osmanlı ve Cumhuriyetin ilk yıllarında da baş gösterdiği ve gerek Osmanlı padişahları gerekse Atatürk’ün aynı yöntemle bunun üstesinden geldiğine dikkat çekmiştik.

TÜRKİYE’DE NE KADAR SOKAK KÖPEĞİ VAR?

Üçüncü haberimizde ise Türkiye’de ne kadar sokak köpeği var sorusunun cevabına mercek tutuyoruz. Türkiye sokaklarındaki başıboş köpeklerin sayısı konusunda görüşlerine başvurduğumuz Güvenli Sokaklar Derneği Başkanı Murat Pınar’ın dile getirdiği rakamlar sorunun tahmin edilenden daha büyük olduğunu ortaya koydu.

murat-pinar.jpg

7 İLE 10 MİLYON ARASINDA

Kızı sokak köpeklerinin saldırısından kaçarken kaza geçirip vefat etmiş bir isim olan Murat Pınar, Türkiye sokaklarında yaklaşık 10 milyon başıboş köpek bulunduğunu aktardı. Pınar, bu gidişle 2050’de Türkiye’deki sokak köpeği sayısının 70 milyonu bulabileceğini söyledi.

GÜSODER Başkanı Murat Pınar şöyle konuştu: “Başıboş köpek sorununa ait veri istatistik doğası gereği tutulamaz. Çünkü ipin ucu elden kaçtığı için bunu sorun olarak addediyoruz. Başıboş ve yaygın bir durumda olan ve senede 2 defa doğurabilen ve her seferinde 6-8 arası yavru doğuran bir hayvandan bahsediyorsunuz. Net rakam veremezsiniz. Ancak 2019’da kurulan TBMM Hayvanları Koruma Kom. Üyesi Özlem Zengin 3 Şubat 2021’de 5 milyon köpek; Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi 25 Nisan 2022’de 10 milyon sokak hayvanı; Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum 19 Nisan 2022’de Habertürk’te 8 milyon sokak hayvanı olarak ifade ettiler. Sokak hayvanlarını kedi ve köpek olmak üzere yarısını alırsak 5 milyon gibi bir rakam ortaya çıkar ve Özlem Hanımı doğrular. Ayrıca Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Gülay Ertürk 4 Ekim 2022’de 6.5 milyon köpek olarak belirtmiştir. Bizce de rakam 7-10 milyon arasındadır.”

turkiyede-kac-sokak-kopegi-var-veri.jpg

2050’DE 70 MİLYONU BULABİLİR

Murat Pınar, “Sokak köpeklerinin artış hızı konusunda bildiğiniz bir veri var mı; mesela mevcut gidişatla 2050’de Türkiye’de durum ne olur, sokak başına kaç köpek düşer acaba?” şeklindeki sorumuz üzerine de şunları kaydetti: “Bunu matematiksel fizik okuyan bir gönüllü ve dernek üyelerimizden akademisyen bir arkadaşımız modelledi. Türkiye’deki tüm belediyeler düzenli kısırlaştırma yapsalar dahi 2050 yılında 70 milyon köpek olmasını öngördü. Hesabın detaylarını raporumuzdan ulaşılabilir.”

Ferit Atmaca / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.