Türkiye'deki engelliler şehir hayatında zorlanıyor: “Kaldırımlar bize uygun yapılmalı”

Türkiye'deki engelliler şehir hayatında zorlanıyor: “Kaldırımlar bize uygun yapılmalı”

Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Mehmet Emin Demirci, görme engelliler haftasında engelli vatandaşların şehir hayatındaki engellerini anlattı. Demirci, “Belediye otobüslerine sesli uyarıcılar konulmalı. Kaldırımlar bizlere uygun yapılmalı” dedi.

Günlük hayatta hayatımızı idame ederken birçok engel ile karşılaşırız. Gün içinde şehir hayatında karşımıza çıkan engeller engelli vatandaşların hayatlarını daha da zorlaştırıyor. Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Mehmet Emin Demirci, görme engelliler haftasında gazetemize özel açıklamalarda bulunarak gün içindeki yaşadıkları sorunları ve çözüm taleplerini anlattı. Günlük hayatta birçok engelin hayatlarını zorlaştırdığını belirten Demirci, “Belediye otobüslerine sesli uyarıcılar konulmalı. Kaldırımlar bizlere uygun yapılmalı” dedi. Ayrıca kamusal alandaki binaların engellilere uyumlu olmasını isteyen Demirci, Denetlemeler yapılarak bir an önce kamuya açık binaların engellilerin erişilebilirliği sağlanmalıdır. Engelli vatandaşlarımızı anlayabilmek için kamu spotları ve buna benzer çalışmalar ile bizlerin sorunları anlatılarak vatandaşlarımızın daha saygılı ve anlayışlı olmalı” ifadelerini kullandı.

“METRO GİBİ OLSUN”

adama.jpg

“Türkiye’de engelli vatandaşlar olarak özellikle şehir hayatında birçok zorluklarla karşılaşıyoruz” ifadeleri ile anlatmaya başlayan Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Mehmet Emin Demirci, “Bunların başında maalesef toplu taşıma ve ulaşım geliyor. Biz görme engelli vatandaşlar olarak belediye ve halk otobüslerinde sesli uyarıcıların getirilmesine ihtiyaç duyuyoruz. Sadece bizim için değil o gün şehre ilk defa gelmiş bir turist içinde bu uygulama çok verimli olacaktır. Aynı metrodaki gibi otobüslerde de gelen durağın anons edilmesini istiyoruz. Belediye otobüslerimizdeki sesli uyarıcılar bugün bile çoğu otobüste çalışmıyor. Bu durum bizler için sıkıntı çıkarıyor. Aynı anda akıllı durakların yaygınlaştırarak sesli uyarılar veren duraklara ihtiyacımız var” dedi.

faruk2.jpg

DÜZENLİ KALDIRIMLAR OLMALI

Demirci, “Şehir hayatındaki en büyük sorunlarımızın diğeri de bizlere uygun olmayan kaldırımalar. Maalesef ki çoğu kaldırım bozuk. Hala çok yüksek kaldırımlar var. Engelli rampası olmayan olsa da kullanılamayan kaldırımlar. Kaldırımlar bozuk olunca sarı çizgilere hiç değinemiyoruz. Çoğu kaldırımda sarı çizgilerimiz ya yok ya da bozuk. Var olanların çoğu da yağmur da kayan malzemeden yapılmış kullanırken kaza yaşama tehlikesi geçiriyoruz” ifadelerini kullandı.

faruk1.jpg

“DENETİMLER YAPILMALI”

Demirci, “2005 yılında çıkan 5378 sayılı engelliler hakkındaki kanunun geçici ikinci ve üçüncü maddeleri erişilebilirlik durumunu anlatıyordu. Bizim için en önemli olan şey erişilebilirlik kamuya açık binaların erişilebilirliği düzenlemek için yedi yıl süre tanınmıştı. Bu süre 2012 de dolduğunda kanun yapıcı bu süreyi birkaç kez uzatarak zaman tanıdı. Artık o uzatılan sürede bitti. Artık denetlemeler yapılarak bir an önce kamuya açık binaların engellilerin erişilebilirliği sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

faruk-3.jpg

“EMPATİ BEKLİYORUZ”

Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Mehmet Emin Demirci, son olarak, “İnsanlardan saygı ve empati bekliyoruz. Kaldırımlara araç çekilmesi, esnafın malzemelerini kaldırıma sermesi, dikkatsizlik, kaldırımlardaki scooter ve motorlar gibi birçok araçlar bizlerin canını tehlikeye atıyor. En çokta gelişi güzel kullanılan elektrikli scooter ve motorlar bizi etkiliyor. Düzensizce direklere bağlanan scooterler bizim onlara çarpıp kaza yaşamamıza neden oluyor. Bir an önce buna çözüm bulunmasını istiyoruz. Paris Beledisi, İstanbul’da Kadıköy Belediyesi olmak üzere birkaç belediye scooterleri toplatma kararı almıştı. Ülke çapında bir düzenleme yapılmalı. Engelli vatandaşlarımızı anlayabilmek için kamu spotları ve buna benzer çalışmalar ile bizlerin sorunları anlatılarak vatandaşlarımızın daha saygılı ve anlayışlı olmalı” diyerek konuşmasını bitirdi.

Kaynak:Faruk Gökyurt / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.