Türküler Başkent'te dile geldi

Türküler Başkent'te dile geldi

Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Türk halk müziğini Başkent'teki öğrencilere sevdirip yaygınlaştırmak amacıyla 25 ilçedeki ilkokul, ortaokul ve liseler arası "Öyküleriyle Türkülerimiz" yarışması düzenledi. Anadolu'nun eşsiz türküleri öğrencilerin sesind

Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü, müzik aracılığıyla halk kültürümüzün gelecek kuşaklara taşınması ve yaşatılmasını sağlamak, Türk halk müziğini öğrencilere sevdirip yaygınlaştırmak amacıyla Başkent'teki 25 ilçede bulunan ilkokul, ortaokul ve liseler arası "Öyküleriyle Türkülerimiz" yarışması düzenledi. Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ev sahipliğinde geçtiğimiz hafta farklı günlerde yapılan yarışmalarda kültür hazinemizin en önemli unsurlarından biri olan türküler, öyküleriyle birlikte öğrenciler tarafından dile geldi. 

GÖNÜL TELİNİ TİTRETTİLER

Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kongre Merkezi'nde geçtiğimiz hafta çarşamba, perşembe ve cuma günü düzenlenen etkinliğe Ankara İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İhsan Yalçınkaya, Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürü Rahmi Güney, şube müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Birbirinden eşsiz türküleri gönül telini titretecek şekilde seslendiren öğrenciler, konukları duygulandırdı. 

ÖZGÜVEENE SAHİP GENÇLER...

Programda konuşan Ankara İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İhsan Yalçınkaya, kendi kültürümüzün değerlerine sahip çıkan bu programların önemine dikkat çekerek şunları söyledi: "Burada öyküleriyle türkülerimiz ile birlikteyiz. Kendi medeniyetinin ve köklerinin bilincinde bütün insanlığın muhatap aldığı özgüvene sahip gençler yetiştirme noktasında bu tür etkinlikler çok önemlidir. Sadece Mamak'ta değil sadece Ankara'da değil hatta sadece Türkiye'de değil kültürel motiflerimizi bizden küreselleşmenin muhtelif lisanıyla örtüştürdüğümüz taktirde bizler mukayeseli bir üstünlük tesis edebiliriz" 

TÜRKÜ SÖYLEMELİSİNİZ

"Bu tür etkinlikleri özellikle öyküleriyle türkülerimiz etkinliğini yapmamızdaki ana maksadımız da şudur: Eğer sizler türkü söylerseniz halis hürriyeti olan kökü ezelde sistemin ilmine irfanına, idrakine ulaşan gençlik olabilirsiniz. Eğer sizler türkü söylerseniz. zifiri karanlıkta ak sütün içerisindeki ak kılı fark edebilecek kadar düzgün, gözü keskin bir gençlik olabilirsiniz. Eğer sizler türkü söylerseniz inanç ve irfan kutbu olarak güçlükleri sinesinde eriten bir gençlik olabilirsiniz. Çünkü bizler 3 kıtaya hükmetmiş ecdadın anılarını, ideallerini bu tür kültürel faaliyetlerle menzile ulaştırabiliriz. Durmayan, gecikmeyen, beklemeyen ve ertelemeyen gençliğe her zaman ihtiyacımız vardır. İşte o gençlik de sizlersiniz" 

TÜRKÜLER ANADOLUDUR

"Sizler 2023, 2053, 2071 hedeflerinin bir kısmı icra edicileri, bir kısmı yaşayıcıları  bir kısmı da kendilerinden sonraki tevdi ediciler olarak tarihi süreçte yerlerini alacaklardır. Onun için sizler herkesten daha makul ve herkesten daha makbulsünüz. Sizler geleceğin tek ihtiyaç akçecisiniz. Sizler yüksek ruhluluğun, dik duruşun ve düzgün bakışın tek adresisiniz. Onun için Türkü sizlere çok yakışır. Türküler sesimizin çıkmadığı yerde ses, nefesimizin çıkmadığı yerde nefes, kanatsız kaldığımız yerde kanadımız olmuştur. Türkülerin olmadığı yerde ırmaklar akmaz, türkülerin konmadığı yerde kuşlar cıvıldamaz, türkülerin geçmediği yerde çiçekler kokmaz. Türküler yüreğimizin dilidir, anadır, bacıdır, kardeştir, yardır kısacası Anadolu'dur türküler."   

OKULLARDA SANATSAL FAALİYETLERE DEVAM...

Ankara İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İhsan Yalçınkaya Başkent'teki okullarda sanatsal ve sosyal faaliyetlerin gerçekleştirmeye devam edeceklerini ifade etti. Ankara'da birçok okulda faaliyet gerçekleştirdiklerini anlatan Yalçınkaya, "Okullarımızda sanatsal faaliyetler gerçekleştirmekteyiz. Yakın geçmişte Yenimahalle'de Sarıkamış etkinliği düzenledik. Pursaklar'da 15 Temmuz şehitlerine mektup yazdı öğrencilerimiz. Keçiören'de dedeme ve nineme mektup etkinliğine katıldı öğrencilerimiz. Sincan'da 'dilimizi koruyalım' etkinliği yaptık. Dilimiz bizim için çok önemlidir. 'Dilimiz giderse Türkiye gider' dedik. 'Türkiye var dilimiz var' dedik. Etimesgut'ta Mehmet Akif Ersoy'u ve 12 Mart etkinliği ile öğrencilerimizin karşısında olduk.

Çanakkale'yi ifade ettik. Siz gençlere Çanakkale'yi anlamak demek Hocalıdaki katliamı, Çeçenistan'daki sönen ocakları , Bosna'da yıkılan hayalleri, Kerbela'daki tuzağı Filistin'deki mezalimi, Irak'taki, Suriye'deki cinayetleri geçmişte ve yakın geçmişteki 15 Temmuz'u da anlamak demektir. Öğrencilerimize ilk sözün Çanakkale son sözün de 15 Temmuz olduğunu ifade ettik. Yakın zamanda da Altındağ'da şiir şöleni gerçekleştireceğiz" dedi.  

ORTAOKUL VE İLKOKUL YARIŞMA SONUÇLARI

Ayrıca "Öyküleriyle Türkülerimiz" yarışmasının ortaokul kategorisinde Mamak ilçesi 'Çalın Davulları Çaydan Aşağıya' türküsü ile 3., Altındağ ilçesi 'Ahirim Sensin' türküsü ile 2. olurken Keçiören ilçesi ise 'Bahçalarda Mor Meni' türküsü ile 1. oldu. İlkokul kategorisinde ise sonuçlar şöyle: "Yenimahalle 'Kiziroğlu' türküsü ile 3., Mamak 'Suzan Suzi' türküsü ile 2., olurken Kahraman kazan 'Neredesin Sen' türküsü ile 1. oldu.

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.