TYB ikinci yazar okulunu açtı: "Amacımız yazma hayatına yeni kalemler kazandırmak"

TYB ikinci yazar okulunu açtı: "Amacımız yazma hayatına yeni kalemler kazandırmak"

TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, Mamak Belediyesi ve ASBÜ katkılarıyla bu yıl 2’incisini açtıkları Yazarlık Okulu hakkında gazetemize bilgi verdi. Uluçay amaçlarının “Yazma hayatına yeni kalemler kazandırmak” olduğunu söyledi.

Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, Mamak Belediyesi ve ASBÜ katkılarıyla bu yıl 2’incisini açtıkları Yazarlık Okulu hakkında gazetemize bilgi verdi.

Uluçay, Mamak Belediyesi ve ASBÜ katkılarıyla bu okulu açtıklarını belirterek, amaçlarından birinin “Yazma hayatına yeni kalemler kazandırmak” olduğunu söyledi.

arsiv.jpg

Türkiye Yazarlar Birliği’nin 2’inci Ankara Edebiyat Festivali kapsamında Mamak Belediyesi ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nin katkılarıyla açtığı 2’inci Yazarlık Okulu kayıtları başladı. 12 Ekim’e kadar sürecek kayıtların ardından başlayacak atölye hakkında bilgi veren Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, “Bizim bu okulu açışımız kişilerin iş bulma durumuna yönelik değil. Buna da vesile olabilir ama esas amacımız; yazmaya teşvik etmek, katılımcıda bir birikim oluşturmak ve heveslerini artırarak yazma hayatına yeni kalemler kazandırmak” dedi.

“BUNU BAŞARANLARI GÖRDÜK”

TYB Ankara Şube Başkanı Uluçay, 2’inci Yazarlık Okulu’nun 2’inci Ankara Edebiyat Festivali kapsamında gerçekleşecek bir etkinlik olduğunu ve Mamak Belediyesi ile ASBÜ katkılarıyla düzenlendiğini vurguladı. Yazarlık Okulu’nda kayıtların devam ettiğini ve sınırlı kontenjan bulunduğunu ifade eden Uluçay, “Yazarlık okulu, kişinin kendi yazma kabiliyetini geliştirir. Burada edindiği bilgilerle birtakım kurum ve kuruluşlarda iş bulma imkanına vesile olacak metin hazırlayabilir, çalıştığı kurumda insanları yönlendirme konusunda birtakım kazanımlar elde edebilir.

yazarlik-okulu-arsiv2.jpg

Fakat bizim bu okulu açışımız kişilerin iş bulma durumuna yönelik değil. Buna da vesile olabilir ama esas amacımız; yazmaya teşvik etmek, katılımcıda bir birikim oluşturmak ve heveslerini artırarak yazma hayatına yeni kalemler kazandırmak. Bu konuda da meraklı, gerçekten istekli olan insanların bunu başardığını gördük. Geçen sene yaptığımız yazarlık okulundan mezun olanlar şu anda yazı yazmaya başladılar. Çeşitli dergilerde yazıları ve şiirleri yayınlanmaya başlandı. Kendilerinin kurs süresince edindiği bilgilerle hazırladığı metinleri de kitaplaştırdık, onlara dağıttık” diye konuştu.

icmanset.jpg

ALANINDA UZMANLAR DERS VERECEK

Uluçay, 2’inci Yazarlık Okulu’nun içeriğinden ise şu şekilde bahsetti: “Yazarlık okulunda teorik bilgileri iki dersle sınırlandırarak atölye çalışması şeklinde pratik yapma düşüncesindeyiz. Bu konuda şiir, roman, hikaye, editörlük, senaryo ve tenkit konuları işlenecektir. Her ders konunun uzmanı olan yazarlarımız tarafından verilecek. Bu yazarlarımız kendi deneyimlerinden yola çıkarak katılımcılara bir şeyler katmaya çalışacak. Kendileri de nihayet yazmaya bu şekilde başlamış ve şimdi birçok eseri olan kişilerdir. Dersler 10 hafta boyunca Cumartesi günleri saat 13’de başlayacak ortalama 3 buçuk saat olacak. Kontenjan 35 kişi olarak düşünüyoruz. Dersler Türkiye Yazarlar Birliği’nin salonlarında olacak. Salonlar atölyelerdeki öğrencilerin durumuna göre ayarlanacak. Her alana ayrı olarak ders verilecek. Hikaye tercih edenler hikaye odasına, şiir için şiir odasında olacak. Genel konular ise büyük salonumuzda yapılacak. Katılımcıların bu süre içinde fevkalade metinler oluşturacağına inanıyoruz. Bu metinleri geçen seneki gibi kitaplaştırarak dağıtacağız.”

iceri.jpg

KADINLAR VE EDEBİYAT ÖĞRETMENLERİ BU SENE ÇOK

Uluçay, 2’inci Yazarlık Okulu’nu en çok tercih eden vatandaşların genç bireyler olduğunu ve daha çok kadınların rağbet ettiğini belirterek, “Bu sene genellikle edebiyat dersi veren öğretmenler çok fazla. ‘Teorik olarak edebiyatı iyi biliyorum ama yazmayı bir türlü beceremiyorum, bu beceriyi nasıl kazanabilirim, nasıl bir ufuk çizersiniz’ diye gelen epeyce öğretmen var. Gelenlerin tercih sebebi ise genellikle kendi hayatını hikayeleştirmek isteyenler. Genellikle başvuru formumuzda ‘Yazarlık Okulu’nu tercih sebebiniz nedir’ diye bir sorumuz var. ‘Edebiyatı çok sevdiklerini ve bu konuda kendilerinin de bir şeyler yapmak istediğini edebiyata katkı yapabilir miyim acaba’ diye bu düşünceyle müracaat ettiklerine şahit oluyoruz. Genellikle edebiyata karşı ilgili olduğu bu konuyu sevdiğini ve bu konuda kendilerini geliştirmek istediklerini belirtiyorlar” dedi. 2’inci Yazarlık Okulu’na kayıt olmak isteyenlerin nüfus cüzdanı fotokopisi ve fotoğraflarıyla Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesi’ne gelerek başvuru formunu doldurmaları yeterli olmakla birlikte, 2’inci Yazarlık Okulu’ndan sonra başarılı olanlara bu sene 45’inci yılını kutlayan Türkiye Yazarlar Birliği’nden sertifika verilecek.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.