Ud nedir? Konya’da ud kültürünün son temsilcisi Osman Eşen kim?

Ud nedir? Konya’da ud kültürünün son temsilcisi Osman Eşen kim?

Ud önemli sazlardan biri olduğunu söyleyen Osman Eşen, emekli olduktan sonra hobi olarak başladığı ud yapımcılığında Türkiye’de sayılı Konya’da ise tek olma özelliğini sürdürüyor. Peki, Ud nedir? Konya’da ud kültürünün son temsilcisi kim?

Kendisi normalde emekli öğretmen olan Osman Eşen, 25 yıldır bu mesleği icra ederek yaşayan insan hazinelerinden biri olma özelliğini taşıyor. Osman Eşen, hali hazırda yaşlanmasına rağmen hakiki el işçiliği ile telli çalgılardan biri olan ud yapımcılığına sahip çıkmaya devam ediyor. Udun diğer enstrümanlardan çok farklı özellikler taşıdığının altını çizen Eşen, bu kültürü bir sonraki nesle aktarana kadar mücadelesinin devam edeceğini belirtiyor. Peki, Ud nedir? Konya’da ud kültürünün son temsilcisi Osman Eşen kimdir?

osman eşen

“EN GÜZEL SESİ YAPAN YANİ USTASI VERİR”

Kökeni Orta Asya’ya dayanan ancak ortaya çıkaranın kim olduğu bilinmeyen ud, günümüzde de sevilen ve farklı tınıya sahip nadir sazlardan birisidir. Udu diğer enstrümanlardan ayıran bariz özelliklerin başında, her ağaçtan yapılabilmesi geliyor. Fakat enstrümanın kapağının Türkiye’de nadir olarak bulunan Kanada Ladininden olması gerekiyor. Bütün parçalar birleştirildiğinde ise ortaya o muazzam sesi veren çalgı aleti çıkmış oluyor. Bunların yanı sıra en güzel sesi hangi ağaç verir sorusuna cevap veren Osman Eşen, “En güzel sesi yapan yani ustası verir” diyor.

ud nedir osman eşen

TÜRKİYE’DE SANAT KÖRELTİLİYOR

Türkiye’de müziğe verilmeyen değer, ud yapımcıları ve icracıları içinde kötü bir noktaya doğru ilerliyor. Ud her ne kadar enstrüman olarak sevilse de müziğin değersizleştirilmesiyle birlikte kültürel değeri yok olma noktasına geliyor. Bakanlıklardan ve belediyelerden gerekli teşvik ve destek alamadıklarını vurgulayan Eşen, bu duruma bir an önce çare bulunması gerektiğini söylüyor.

Osman Eşen, son olarak bütün olumsuzluklara rağmen Konya liderliğinde, Türkiye’de bu kültürü devam ettirmek isteyen insanların olmasını, ud kültürünün ve sanatın yok olmamasını ve bu sanatı gelecek nesillere aktarımının en büyük hayali olduğunu ve ölene kadar bunun peşinden gideceğinin altını çiziyor.

ud sanatçısı osman eşen

OSMAN EŞEN KİMDİR?

Osman Eşen, 1945 yılında Konya’da dünyaya geldi. Çocukluk döneminin ardından zor koşullarda okuyarak öğretmen olan Osman Eşen, yıllarca Türkiye’nin çeşitli yerlerinde öğretmenlik yaptı. 1993 senesinde emekli olan Osman Eşen, emekli olduktan sonra kendisine memleketi Konya’da hobi atölyesi kurdu. Hobi olarak başladığı ud yapımcılığında zamanla ustalaşan Osman Eşen, yaptığı ürünleri yurt içinde ve yurt dışında satmaya başladı.

Bedirhan Şahin / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.