Ukrayna Kerestesi  İşsiz Bırakıyor

Ukrayna Kerestesi İşsiz Bırakıyor

1991’den bu yana orman ürünleri sektöründe faaliyet gösteren İsmail Aydoğan, yurtdışından özellikle Ukrayna’dan gelen hazır kerestelerin Türkiye’deki sektör çalışanlarına büyük zarar verdiğini açıkladı.

HAZIR KERESTE MAĞDURİYETİ
Aydoğan, Ukrayna’daki tomrukların kereste olarak hazır bir şekilde ülkemize gönderilmesinden dolayı Türkiye’de kereste üretimindeki çalışanlara gerek kalmadığını belirterek, “Hazır bir şekilde gelen keresteler, bu sektördeki çalışanları zor durumda bırakıyor. Burada bir kamyon kerestenin yapımında 7-8 eleman çalışıyorsa hazır gelen keresteler sonucu o kişiler işsiz kalıyor. Eğer bu hızla giderse bu sektördeki çoğu kişi işsiz kalacak” dedi.

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

Aydoğan Orman Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Aydoğan, Habervaktim’e sektörle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Son 10 yıldır çok sayıda yurtdışından kereste ve tomruk gelmeye başladığını anlatan Aydoğan, “Türkiye’deki inşaat sayısının artması sonucu ülkemizdeki üretim talebe karşılık veremedi. Bunun sonucunda yurtdışından malzeme almaya başladık. Şuanda dışarıdan giren kereste bize çokça zarar veriyor. Çünkü çok ürünün girmesi sonucu ülkemizdeki keresteleri tüketemiyoruz. Ukrayna’dan gelen kereste tamamen piyasaya hâkim olmuş durumda” dedi.  
YURTDIŞINDAN GELEN KERESTE İŞSİZ BIRAKIYOR
Çoğunluğu Ukrayna’dan gelen kerestelerin Türkiye’ye düşük fiyatlara girdiğini, ancak bu olayın sektör çalışanlarına büyük zarar verdiğini kaydeden Aydoğan, “Ukrayna, şuanda ürettikleri kerestenin vergisini azaltarak ülkemize düşük fiyatlı kereste gönderiyor. Gelen keresteler de ülkemize hazırlanıp gönderiliyor. Tomruk olarak da veriyor ama Ukrayna hükümeti onun vergisini yüksek tutuyor. Yani bu şekilde Ukrayna hem kendi vatandaşına istihdam sağlamış oluyor hem de para kazanmış oluyor. Hazır bir şekilde gelen keresteler ise ülkemizdeki çalışanları zor durumda bırakıyor. Burada bir kamyon kerestenin yapımına 7-8 eleman çalışıyorsa hazır gelen keresteler sonucu o kişiler işsiz kalıyor. Eğer bu hızla giderse bu sektördeki çoğu kişi işsiz kalacak” diye konuştu.
İŞLETMECİLERİN TEVKİFAT ÇİLESİ
Sektörde yaşadıkları diğer bir önemli sıkıntıya da dikkat çeken Aydoğan, “Çoğu esnafı zor durumda bırakan hatta batmasına neden olan tevkifat diye bir şey çıktı. Maliye, artık KDV’yi sadece satıcı kanalı ile almak yerine ödemeyi alıcı ve satıcı arasında bölüştürerek her ikimizden alıyor. Bu durum esnaf arkadaşlarımızı zor duruma sokuyor ve perişan duruma düşürüyor. Bu uygulama çoğu arkadaşımızın işlerinin bozulmasına ve batmasına neden oldu. Yani sahte faturacıların yaptıkları usulsüzlüğünün ceremesini dürüst esnaf çekiyor. Biz orman ürünleri işletmecileri olarak Devlet Orman İşletmeleri’nden alınan tomruklardaki tevkifatın kaldırılmasını istiyoruz ” şeklinde konuştu.
EGE’DEKİ KERESTE ANKARA’YA UYMUYOR
Ülkemizde üretilen kerestelerin bölgeler göre farklılıklar gösterdiğini de anlatan Aydoğan şunları söyledi: “Ege ve Akdeniz’deki kesilen ağacı Ankara’da kereste olarak kullanamıyorsun, özellikle Ege’nin. O sıcak bölgelerdeki ağacı kesip Başkent’e getirdiğin zaman kerestede dönme yapıyor iklimden dolayı. Ankara’ya en uygun giden keresteler ise Karadeniz’in ağaçları oluyor.  Kereste için özellikle sarıçam ağacı tercih ediliyor. Son yıllarda inşaat sektörünün daha kaliteli hale gelmesiyle birlikte keresteye de özen gösterilmeye başlandı. Artık müteahhitler daha kaliteli malzeme

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.