Üretimin yarıdan fazlası ihraç ediliyor

Üretimin yarıdan fazlası ihraç ediliyor

Ankara Ayakkabı ve Çantacılar Odası Başkanı Hüseyin Uzun,Türkiye’nin yıllık 450 milyon olan ayakkabı üretim kapasitesinin 320 milyonunu kullandığını belirterek “Bu üretimin yarıdan fazlasını ihraç ediyoruz” bilgisini verdi.

Ayakkabıcılarımız hazırlıklarını tamamlayabildiler mi?
Eskiden ayakkabılar dört mevsim olarak tasarlanırdı ama şimdi yaşadığımız iklim değişiklikleri sebebiyle artık iki sezon; yani ya yaz ya da kış ürünü olarak tasarlanıyor. Ankara’ya Sonbahar yağmurları düşmeye başladı. Ekim ayının ilk haftası olması münasebetiyle bütün mağazalarımız hazırlıklarını tamamlamış ve yeni sezonu açmış bulunmaktadırlar. 

Kışa girerken tercihler ne yönde olmalı?

Kışın giyilecek ayakkabılarda dikkat edilmesi gereken hususların başında, kalın derili ayakkabılar gelir bizler onlara yağlı deriler deriz ve tercih edilmesini tavsiye ederiz. Tabi su almayan deri yoktur çünkü üretim hammaddesinden ötürü gözeneklere sahiptir. Ve bu deriler ayakları üşütmez ve tabanları da kalın olur. 
Öncelikle tüketiciler eski ürünlerini raflara kaldırırlarken, mutlaka ayakkabılarda bir temizlik yapmaları ve içini muhafaza edecek bir kalıp ile birlikte oda sıcaklığına sahip bir köşede saklanması gerekmekte. Sezonluk ayakkabıyı tercih ederken, alacakları ürünün niteliklerine karar vermiş olmaları gerekiyor. Çevre esnafa ve bildikleri mağazalara önem verebilirler.

İç piyasada yerli üretim ayakkabıların kullanımı ne durumda? 

Bizim ülkemizde artık eskisi kadar ithal ayakkabı girmiyor, girenler ise daha çok spor ayakkabı modelleridir. Türk ayakkabı üreticileri ürettikleri ayakkabıların yarıdan daha fazlasını ihraç ediyor. Dışardan gelen ayakkabı ürünlerine % 85 oranında gümrük vergisi işletiliyor bu sebeple ithal mal oranı piyasa da epey önemli bir noktada azdır. Üstelik yerli üretim ayakkabılar ithal ürünlerden çok daha kalitelidir ve vatandaşlarımız da bunun bilicindedirler. Örnek verecek olursak Türkiye’de üretim yapan bir Alman firmasından bizler çok şikâyet alıyoruz. Özellikle daha rahat olması sebebiyle alınan bez ayakkabılardan çok fazla şikâyetler alıyoruz.

Ayakkabı üretiminde ne durumdayız?

Türkiye’nin 450 Milyon ayakkabı üretim kapasitesi var ama şuan da 320 Milyonu ancak yakalayabildik. İhracatımızda Almanya ve Hollanda’nın büyük alım oranı var. Ortadoğu’ya da büyük rakamlarda satışlar yapıyoruz ama bölgedeki istikrarsızlık, savaş ve terör gibi nedenlerle zorlanıyoruz. Yine de Gaziantep’teki üreticilerimiz neredeyse tamamıyla

Ortadoğu’ya ihraç yapıyor. 

Ayakkabı fiyatlarında artış oldu mu?
Son bir yıl içerisinde dolar kurundaki aşırı artış ve bu doğrultuda ithal ettiğimiz ana maddelerdeki artış tüketiciye yansıdı. % 10 – 20 bandında bir artış yaşanmış olabilir ama mağaza alternatiflerimizin çok olması sebebiyle bunlar sıkı pazarlıklarla asgari düzeye indirilebilir. 

Cihan ÖZKAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.