Ürkekliği örten AÇLIK

Ürkekliği örten AÇLIK

Güvercinler kış aylarında boş kursaklarını dolduracak yiyecek bulmakta güçlük çektikleri için, ürkeklik özelliklerini bastırabiliyor. Yerde bir şeyler yiyen güvercinlere, kış aylarında daha çok yaklaşmak mümkün.

Kış ayları insanları olduğu gibi pekçok hayvanı da olumsuz etkileyebiliyor. Soğuk ve karlı hava şartları özellikle sokaklarda yaşayan hayvanlar için ölüm-kalım savaşına dönüşebiliyor. Sokakta yaşayan hayvanlar kış aylarında vücut ısılarını koruyabilmek ve yiyecek bulmakta hayli zorlanıyorlar. Bu hayvanlardan biri de kuşlar. Onların öncelikli sorunu yiyecek bulabilmek. 

Zorlu kış şartları, “ürkeklik” özellikleri öne çıkan hayvanlardan olan güvercinleri cesaretlendirebiliyor. Yere konup bulduğu yiyeceği yerken, çevredeki en ufak bir hareket karşısında uçarak bulunduğu yerden uzaklaşmaları ile bilinen güvercinler, kış aylarında sınırlarını zorlayabiliyor. Örneğin insanlar, yerde birşeyler yiyen güvercinlere kış aylarında önceki mevsimlere oranla daha çok yaklaşabiliyor; o güvercinler uçup oradan uzaklaşmakta son ana kadar bekleyebiliyor. Çünkü güvercinler kış aylarında boş kursaklarını dolduracak birşeylere nadiren ulaştıkları için, ürkeklik özelliklerini bastırabiliyor. Mecburlar da buna. Aksi takdirde hayatta kalmaları zor.

O GÜVERCİNLERDEN BİR KARE
Özellikle sokak hayvanları konusunda duyarlı insanlar, açık alanlara yiyecek içecek bırakarak, onların karınlarını doyurmalarına yardımcı oluyorlar. İşte Sincan’dan sıradan bir fotoğraf karesi: Selçuklu Mahallesi’nde kimi vatandaş ekmek parçalarını biriktirip, binalarının önündeki boş alana bırakıyor, kuşlar gelip yesinler diye. Öyle de oluyor… Ve bir alışkanlık oluşmuş durumda. 

SANKİ BİLİYORLAR!
Ekseri de güvercinlerden oluşan kuşlar hergün o alana bazı insanlarca kendileri için ekmek bırakılacağını sanki biliyor! Çünkü hem de belli saatlerde o bölgede toplanmaya başlıyorlar. Nitekim yanılmıyorlar da, çevre sakinleri o saatler içinde o bölgeye ekmek bırakıyor; aç güvercinler de yere konup kursaklarını doldurmaya başlıyor.  Yanlarına yaklaşıyorsunuz, hemen uçup kaçmıyorlar. Ürkekliklerini bir kenara bırakmışlar, sadece ve sadece boş kursaklarını doldurmaya odaklanmışlar bir şekilde yerdeki ekmekleri yiyorlar. 

HABERVAKTİM-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.