Uzaya gidecek üçüncü Türk belli oldu: Hazırlıklar başladı

Uzaya gidecek üçüncü Türk belli oldu: Hazırlıklar başladı

Uzaya giden ve 20 güne yakın Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çeşitli araştırmalar yapan Alper Gezeravcı’nın yanı sıra Tuva Cihangir Atasever de hazırlıklarını yapıyordu. Şimdi bir Türk daha uzay vizesi alarak uzaya giden 3. Türk olma hakkı kazandı.

2024 yılı Türkiye’nin uzay yılı oldu. Uzaya giden ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, Türkiye’nin uzay misyonu çerçevesinde uzaya çıkarak Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çeşitli araştırmalar yapmıştı. Daha önce nisan ayında alçak yörüngede 80 kilometre uzaklığa gideceği açıklanan ikinci Türk astronot Tuva Cihangir Atasever de son hazırlıkların ardından önümüzdeki günlerde uzaya çıkacak. İlk iki isim bu kapsamda görevlerini tamamlarken, uzaya çıkacak olan üçüncü Türk’te kamuoyuna duyuruldu. İstanbul'da uluslararası bir emlak firmasında gayrimenkul danışmanı olan Ahmet Temel, dünya çapındaki satış kotasını aşarak "uzaya gitme" ödülü kazandı ve Virgin Galactic şirketi ile uzay eğitimleri almaya başladı.

uzay-2.jpg

SATIŞ KOTASINI AŞTI

Uluslararası alanda faaliyet gösteren bir emlak firmasının Beylikdüzü'ndeki gayrimenkul danışmanı 41 yaşındaki Ahmet Temel, firmanın dünya çapında koyduğu satış kotasını aşarak dünya birincisi oldu ve "uzaya gitme" ödülü kazandı. Yeniçağ Gazetesi’nin aktardığı haberde Temel’in Beylikdüzü’ndeki ofislerinde çalışarak 4 yılda hedefine ulaştığı bildirilirken, Temel’in uzaya Virgin Galactic firması ile gideceği belirtildi. Birçok aşamadan oluşan uzaya gidiş serüveninde hazırlıklara başlayan Temel, uzaktan eğitim programını tamamladı. Haziran ayında Amerika’da yüz yüze eğitimlere gidecek olan Temel, her şey yolunda giderse yılsonunda uzay gezisine katılan ilk Türkler arasında yerini almış olacak.

uzay-3.jpg

EĞİTİM ALMAYA BAŞLADI

Şirketteki başarısının ardından uzay ödülüne hak kazanan Ahmet Temel, özel uzay şirketi olan Virgin Galactic tarafından verilen eğitimleri almaya başladı. Temel, eğitimlerle ilgili olarak “Şu anda uzayla alakalı Virgin Galactic firmasında eğitim alıyoruz. Önümüzdeki 1 takvim yılı için uzaya çıkıp dünyayı izlemeyi hayal ediyoruz. Dünyanın çeşitli ülkelerinden bu eğitimi almak isteyen uzak hayali olan firmalar var özel bir tur şirketi. Bu özel firmanın uzay seyahatine ilgi duyan insanları götürdüğü bir uzay programı. Buradan ben 4 eğitimi uzaktan bağlantı ile aldım. Haziran ayında da yüz yüze eğitimler var. Onları geçtikten sonra testleri geçtikten sonra uzaya çıkmayla alakalı seyahatimize başlayacağız. Ön görülen süre bu yılsonuna kadar tüm eğitimleri bitirip yılsonundaki uzay takvimine eklenmemiz” ifadelerini kullandı.

uzay-4.jpg

TÜRKİYE İKİNCİ UZAY YOLCULUĞUNA HAZIRLANIYOR

Ocak ayında uzaya giderek Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 farklı deney yapan Alper Gezeravcı’nın ardından gözler Tuva Cihangir Atasever’e çevrilmişti. Türkiye’nin insanlı uzay misyonu çerçevesinde seçilen ikinci Türk olan Atasever’in uzaya gideceği açıklanmış ve 7 farklı deneyin de Cihangir Atasever tarafından yapılacağı duyurulmuştu. Son hazırlıkların gerçekleştiği ikinci uzay yolculuğunda hazırlıkların bitimiyle Atasever de uzaya gitmiş olacak. Bu kapsamda daha önce nisan ayı olarak açıklanan ikinci uçuş tarihinin yakın zamanda beklenen açıklama ile revize edilmesi bekleniyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.