‘UZAYLA İLGİLİ MESLEKLER GELECEKTE ÇOK DAHA DİKKAT ÇEKECEK’

‘UZAYLA İLGİLİ MESLEKLER GELECEKTE ÇOK DAHA DİKKAT ÇEKECEK’

NASA’da görevli Türk Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Hacettepe Üniversitesi’nde gerçekleştirilen söyleşide “Uzay ile ilgili meslekler gelecekte çok daha dikkat çekecek. Uzay denince akla sadece astronomi bölümleri gelmemeli” diye konuştu.

ZAFER DENİZ / HABERVAKTİM

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Hacettepe Astronomi Topluluğu’nun katkılarıyla Beytepe Yerleşkesi’nde bir söyleşi gerçekleştiren Türk Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, güncel uzay çalışmaları hakkında bilgi verdi. NASA’nın Kaliforniya eyaletinde bulunan Jet Propulsion Laboratory (JPL) bünyesinde çalışmalarını sürdüren Umut Yıldız, Mars’a yolculuk planlarından ve NASA’nın günümüz ve gelecek uzay araştırma robotu projelerinden bahsetti.

GENÇLERE TAVSİYELERDE BULUNDU

Söyleşide uzay bilimleri hakkında katılımcıların merak ettiği soruları da yanıtlayan Umut Yıldız, bu alana ilgi duyan gençlere tavsiyelerde bulundu. Yıldız, “Uzay herkese ulaşılmaz görünüyor ve özellikle Türkiye’de uzay ile ilgili iş alanları çok az olduğundan dolayı, çoğu öğrenci böyle bir alanın varlığından bile haberdar olmadan mezun oluyor. Aslında uzay ile ilgili meslekler gelecekte çok daha dikkat çekecek. Uzay denince akla sadece astronomi bölümleri gelmemeli, bilakis disiplinler arası alanlar da çok önemli oluyor; yani, astrokimya, astrobiyoloji, astroarkeoloji, gezegen jeolojisi, uzay hukuku, uzay işletmesi, uzay tıbbı, uzay psikolojisi, su bilimleri ve mühendisliğin neredeyse her dalı gibi birçok mesleğin aslında uzay versiyonları var. Eğer ki uzaya karşı biraz ilginiz varsa, bunu kendi mesleğinizle birleştirirseniz çok ilginç ve zevk alacağınız disiplinler arası işler ortaya çıkacaktır” şeklinde konuştu.

UZAY’A İLGİ DUYANLARA FIRSAT

Uzay’a ilgi duyan öğrencilerin dikkatini çekecek bir projeden bahseden Umut Yıldız, “Yakın bir zamanda hayata geçireceğimiz bir projemiz var. Mars’a gidiş ve orada yaşamla alakalı bugün binlerce soru ve çözülmemiş problem bulunuyor. Türkiye’de lise ve üniversite öğrencilerini bir online platformda buluşturup, bu soruları ortaya çıkarıp, çözüm düşüneceği proje yapmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Uzay ile ilgili hayalleri olan öğrenciler bizi sosyal medyadan takip ederlerse yakında başlayacak olan bu he

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.