Uzm. Dr. Cansaran vitaminler hakkında uyarılarda bulundu

Uzm. Dr. Cansaran vitaminler hakkında uyarılarda bulundu

İç Hastalıkları Uzm. Dr. Sercan Cansaran, kullanımı artan vitaminler hakkında uyarılarda bulundu. Dr. Cansaran, “Vitamin fazlalığı ve bu fazlalığın verebileceği zararlar olabilir. Özellikle yağda çözünen vitaminlerde bu ihtimal artmaktadır” dedi.

Mevsim geçişlerini yaşadığımız şu günlerde vitamin kullanımlarında artış görülmeye başlandı. Liv Hospital Ankara Hastanesi İç Hastalıkları Uzm. Dr. Sercan Cansaran bilinçsiz ve yoğun alınan vitaminlerin insan vücuduna yarardan çok zarar vereceği uyarısında bulunarak dengeli bir şekilde kullanımı önerdi. Gazetemize konuşan Dr. Cansaran, “Vitaminlerin sağlıklı bir vücut için gerekli olduğunu ama fazlasının da vücudumuzda birçok zarara yol açabileceğini söyleyen İç Hastalıkları Uzm. Dr. Sercan Cansaran, ‘Yeterli ve dengeli bir beslenme ile vücudun vitamin ihtiyacı çoğunlukla karşılanabilir. Ancak gebelik, yaşlılık gibi bazı fizyolojik durumlarda, bazı çevresel faktörlerle, bazı hastalıklar veya ilaç tedavisi durumlarında vitamin ihtiyacı artabilir. Bu durumlarda vitamin takviyesi elzemdir” dedi.

vitamin-takviyesi-1500x630.jpg

DOĞRU ZAMAN VE DOĞRU KULLANIM ÖNEMLİ

İç Hastalıkları Uzm. Dr. Sercan Cansaran, vitaminlerin vücudumuzda birçok görevi olan, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti, “Bazı vitaminler vücut içerisinde sentezlenebilirse de büyük çoğunluğunu dışardan besinler yoluyla almamız gerekmektedir. Vitaminlerin büyük kısmı bitkisel ve hayvansal besinlerde bulunur. Günümüzde dünyadaki nüfus artışı ve ekonomik koşullar nedeniyle hızlı ve ucuz besin üretme gerekliliği ortaya çıkmış, bu da besin kalitesi ve içeriğinde eksilmelere neden olmuştur. Bunun sonucu olarak da insanlarda vitamin desteği alma eğilimi ortaya çıkmıştır. Şüphesiz ki haklı bir eğilimdir. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken bir durum vardır; vitamin fazlalığı ve bu fazlalığın verebileceği zararlar. Özellikle yağda çözünen vitaminlerde (A, D, E, K) bu ihtimal artmaktadır.”

vitamin-haplari-yararili-mi-zararli-mi-gelgez.jpg

DENGEYE DİKKAT

D vitamini fazla alındığında D vitamini zehirlenmesine, artmış D vitamininin vücutta kalsiyum fazlalığına, bunun da kalp hastalıklarına ve böbrek taşlarına sebep olabileceğini vurgulayan Dr. Sercan Cansaran, A vitaminin ise fazla alındığı zaman ciltte koyulaşmaya, pullanmaya, kafa içi basıncının artmasına, baş ağrısına, görme sorunlarına neden olabileceğini belirtti. Sercan Cansaran, “E vitamini fazlalığı kalp hastalıklarına, kanamalı inmeye, demansa, kansere eğilimli olmaya yol açabilir. C vitamini fazlalığı böbrek taşı oluşumuna neden olabilir. K vitamini fazlalığı ise kan pıhtılaşması ile ilgili hastalıklara sebep olabilir” diye konuştu.

vitamin-ilaclarinin-kansere-karsi-bir-etkisi-var-midir-20200525152506.jpg

DANIŞMADAN KULLANMAYIN

İç Hastalıkları Uzm. Dr. Sercan Cansaran, son olarak vitamin ihtiyacını karşılamanın en kolay ve ideal yönteminin kişinin yaşı, yan hastalıkları, yaşadığı çevre, sosyoekonomik durumuna göre oluşturulmuş yeterli ve dengeli bir beslenme planı olduğunu söyleyeyerek, vitamin takviyesi ihtiyacı düşünüldüğünde doğru yaklaşımın; hekime veya beslenme uzmanına başvurarak kan tetkikleri ile vitamin seviyelerini ölçtürüp, ihtiyaç durumu olup olmadığı ve ihtiyacın miktarı belirlendikten sonra ve hemen her şeyde olduğu gibi yarar zarar dengesi gözetilerek vitamin takviyesi alınması olduğunun altını çizdi.

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.