Uzman Jandarmalardan 9 talep

Uzman Jandarmalardan 9 talep

EMUJAD Genel Başkanı Şeref Çayırtepe, Uzman Jandarmaların maaş ve sosyal haklar konusunda birçok sıkıntı yaşadığını açıkladı.

Emekli Uzman Jandarmalar Derneği (EMUJAD) Genel Başkanı Şeref Çayırtepe, her türlü zor şartlar altında çalışan ve terörle mücadele konusunda canını hiçe saymaktan çekinmeyen uzman jandarmaların yaşadığı sıkıntılarla ilgili Habervaktim'e çarpıcı açıklamalarda bulundu. Muhabirimiz Osman Akdoğan'a konuşan Genel Başkan Şeref Çayırtepe, maaş ve sosyal haklar konusunda yıllardır yaşadıkları adaletsizliğe dikkat çekerek, isteklerinin karar mercileri tarafından biran önce gözden geçirilmesini söyledi. Çayırtepe, Uzman Jandarmalara üvey evlat muamelesinin yapılmamasını istedi.  

EMUJAD Genel Başkanı Şeref Çayırtepe, talep ve çözüm önerilerini şu 9 maddede şöyle sıraladı: 

ÖZLÜK HAKLARIMIZ VERİLMİYOR
1- 2012 yılında Uzman Jandarma Okulu kapatıldı ve Uzman Jandarma kadroları Astsubay kadrolarına dönüştürüldü, Astsubay kadrolarında çalıştırılarak kadrolarımıza göre özlük haklarımızın verilmeyip rütbemize göre özlük haklarımız verildi. Biz de Subay ve Astsubaylar gibi muvazzaf personeliz. Madem okulumuzu kapattılar neden kadrolarımızı Astsubay kadrolarına dönüştürüp bu kadrolarda çalıştırılıyoruz? Uzman Jandarma Okulu şuanda hizmetten sayılmıyor. Bizi alırken ÖSYM sınav yaptı. Bize 'Uzman Jandarma Okulu Mezunu' diye  diploma verdi. 

ASTSUBAY STATÜSÜNDE ÇALIŞTIRILIYORUZ AMA...
2- Kadroları kapatılan hali hazırda Astsubay kadrosunda çalıştırılan ve Astsubaylar gibi muvazzaf olan biz Uzman Jandarmalar bir üst statüye geçirilmelidir. Çünkü bizler de Astsubaylarla aynı askeri okulu bir yıl süreyle okuduk, aynı dersleri aynı öğretmenlerden aldık, aynı eğitimi ve aynı kursları gördük, bizler de Astsubaylar gibi 10 yıl mecburi hizmete tabiyiz. Bizi bir üst statü olan Astsubay statüsüne geçirirlerse sorunlarımız böylece kökten çözülmüş olacaktır. Bu statü sorununun Jandarma Genel Komutanlığı ve şimdi bağlı olduğumuz İçişleri Bakanlığı tarafından sorunumuzun çözülmesini istiyoruz. 

EMEKLİ UZMANLAR EK İŞ YAPMAYA MECBUR
3- Aynı eğitimi aldığımız, aynı işi yaptığımız, aynı okulu okuduğumuz Astsubaylara uygulanan 3600 Ek göstergenin Uzman Jandarmalara da uygulanmasını istiyoruz. Biz Astsubaylarımız ile aynı işi yapıyoruz, aynı eğitim ile aynı riski alıyoruz. Uzmanların maaşları emekli olduktan sonra 3'te 2 oranında düşer. Emekli olan arkadaşlarımız maddi sıkıntıya girdikleri için ek iş yapmak zorunda kalıyorlar. Böyle güzide bir kurumda görev yapmış bir personelimizin emekli olduktan sonra gidip inşaatlarda bekçilik yapmaları, AVM'lerde güvenlik olarak çalışmaları bizi üzüyor. 

FİLİ HİZMETTEN SAYILSIN
4- Uzman Jandarmaların bir yıl askeri okullarının subay ve Astsubaylarda olduğu gibi fili hizmetten sayılması için gerekli düzenlemenin yapılmasını istiyoruz.

EĞİTİMLİ UZMANLARA DERECE HAKKI İSTİYORUZ
5- Yüksek lisans yapan Subay ve Astsubaylara ilave bir derece verilme hakkının Uzman Jandarmalara da verilmesini istiyoruz. Çok sayıda lisans ve yüksek lisans bitiren arkadaşlarımız var. Hatta Doçent unvanı kazanan arkadaşlar var ; ancak Uzman olduğumuz için bu unvanların veya üniversite bitirmemizin bir katkısı olmuyor.   

YAŞ ADALETSİZLİĞİ DÜZELTİLMELİ
6-  Emniyette bir üst statüye geçirilme yaşı 45 iken, Uzman Jandarmaların bir üst statüye geçirilme yaşının 31 olmasını çok büyük bir eşitsizlik olarak görüyoruz. Uzman Jandarmalarda da bir üst statüye geçirilme yaşının 45 olarak değiştirilmesini ve Uzman Jandarmaların  yüzde 15 olan Astsubaylığa geçirilme kontenjanının yükseltilmesini istiyoruz.

İKİ KELİME İLE DÜZELTİLİR
7- Her hangi bir hastalıktan dolayı Subay, Astsubay ve Uzman Erbaşlar emeklilik hakkı kazanır iken TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nde Uzman Jandarmalar 'Sınıfı Görevini Yapamaz' yazması gerekirken 'Branş Değişikliği Yapılır' yazdığından dolayı  aynı hastalığa yakalanan Uzman Jandarmalara bu hak tanınmıyor. Bunun düzeltilmesi sadece iki kelimeye bakıyor. Bunun için bir kanun değişikliği de gerekmiyor.  

SAĞLIK KONUSU DA ÖNCELİKTE 
8- Adi malul emeklilerinin görev malullerinde olduğu gibi derece kademe ilerlemesi yapmaları, 'Adi Malul' kavramının yerine 'Sağlık Malulü' kavramının kullanılmasını istiyoruz. Sonuçta biz bu teşkilata tam teşekküllü hastanelerden raporlarımızı alarak, sapsağlam girdik; ama teşkilatta hastalanmış bu çocuklar. Onun için bu konunun da çözülmesini istiyoruz.  

ORDUEVLERİNE GİREMİYORUZ
9- Beraber görev yaptığımız subaylarımız orduevlerine girmesine rağmen bizler oralara giremiyoruz. Operasyona en önde gidiyoruz. Birlikte operasyondan döndüğümüzde şurada bir çay içelim desek biz uzman jandarma olduğumuz için alınmıyoruz. Yönetmelik de yazmadığı için alınmıyoruz. Subay, astsubay giriyor da 'uzman jandarma girer' kelimesini eklemek bu kadar mı zor? Biz devletimizi seviyoruz, bizim amirlerimizle bir sıkıntımız yok. Biz verilen görevi yapıyoruz. Bize uygulanan bu durumu eşitliksiz olarak görüyoruz.  

ad.gif


İÇ İŞLERİ BAKAN İLE GÖRÜŞTÜ
Emekli Uzman Jandarmalar Derneği (EMUJAD) Genel Başkanı Şeref Çayırtepe, geçtiğimiz günlerde İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu ile Uzman Jandarmaların sorunları hakkında bir araya geldiğini söyledi. Çayırtepe, sorunların çözümü noktasında Soylu'nun çalışacaklarına dair bir söz verdiğini kaydetti. 

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum