Uzmanından hasarlı köprü uyarısı: Her an çökebilir

Uzmanından hasarlı köprü uyarısı: Her an çökebilir

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Çağatay, Adana Mersin yolu üzerinde bulunan bir köprüde yaptığı incelemede köprünün ağır hasarlı olduğunu belirledi.

Adana-Mersin kara yolu üzerindeki Karaisalı gişeleri otoyol bağlantı köprüsü kirişlerindeki hasar dikkat çekti. Köprü kirişlerinin betonundan ayrılmış açıkta görülen demirleri, kopan kabloları ve dökülen beton parçaları korkutan bir görüntü sergiliyor. Üzerinden ağır araçların geçtiği köprünün hasar gören kirişlerin altından geçen yola da güvenlik amaçlı dubalar yerleştirildi.

ic1.jpg

“KULLANILMASINDA BÜYÜK RİSK VAR”

Otoyol bağlantı köprüsünde inceleme yapan ÇÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Çağatay, yüksek tonajlı bir aracın çarpması sonucu köprü kirişlerinin ağır hasar almış olduğunu söyledi. Köprünün kirişlerinde bulunan kabloların da kırıldığını, "Bu ön gerilmeli kirişler otoyol köprülerinde yaygın olarak kullanılıyor. Bu, içerisinde yüksek mukavemetli çeliklerin olduğu, yedi telli kabloların bulunduğu bir sistem. Ancak burada köprüyü taşıyan kablolarda çok büyük gerilmeler var ve birkaçının da kırılmış olduğu görülüyor. Köprünün üzerinden ağır vasıtalar da geçiyor. Dolayısıyla bu haliyle kullanılmasında büyük bir risk var" dedi.

ic-2.jpg

DEPREM ETKİSİNE GEREK YOK

Bu tür köprülerde C30 ve üzerinde yüksek mukavemetli betonlar kullanıldığını ancak bu köprüde çarpma etkisiyle betonun gövde kısmının parçalandığını vurgulayan Prof. Dr. İsmail Çağatay, "Kirişlerdeki donatıların arasında bir miktar beton var ama onlar köprünün altından geçen araçların üzerine de düşebilir. Köprü bu haliyle komple de çökebilir. Kiriş elemanları çökebilir. Çünkü yan yana kiriş elemanları birleştirilerek köprü oluşturuluyor. Deprem riski her zaman var. Ama bu köprünün şu anda depremsiz hali bile riskli. Bu haliyle kullanılması durumunda bir deprem etkisine gerek yok. Mevcut hali can güvenliği açısından son derece tehlikeli" ifadelerini kullandı.

BU DURUMDA KULLANILMASI DOĞRU DEĞİL

Bir an önce köprü kirişlerinin tamir edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Çağatay, "Aslında onarım ve güçlendirme de mümkün değil gibi görünüyor. Dolayısıyla bir an önce bu kirişlerin yerinden çıkarılarak yeniden kiriş yapılması lazım. Bu durumda kullanılması doğru değil. Burada gördüğümüz kirişler I kesitli kirişlerdir. Amerika'da standart tipte köprü kiriş kesitleri kullanılıyor. Ülkemizde de bu uygulanırsa köprülerin hızlı bir şekilde kirişlerini üretmek ve yerine monte etmek mümkün olabilir."

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.