Uzmanlar salgına karşı uyarıyor: İlk kural elleri düzenli olarak yıkamak

Uzmanlar salgına karşı uyarıyor: İlk kural elleri düzenli olarak yıkamak

Uzman Dr. Felat Aslan, okulların açılması ile oluşabilecek yeni salgınlara karşı ailelere uyarılarda bulundu. Aslan, “Salgından korunmanın ilk kuralı temiz ellerdir. Düzenli beslenme de bağışıklığı yükselterek hastalıklardan korur” dedi.

Artan grip vakaları ve oluşan salgınlar özellikle aileleri çocuklar üzerinde endişelenmesi ne sebep oluyor. Okulların yeniden açılmasıyla bir araya gelen çocukları basit tedbirler alarak salgından koruyabiliriz. Gazetemize özel açıklamalarda bulunun Ortadoğu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzman Doktor Felat Aslan, okulların açılması ile oluşabilecek yeni salgınlara karşı ailelere uyarılarda bulundu. Aslan, “Salgından korunmanın ilk kuralı temiz ellerdir. Düzenli beslenme bağışıklığı yükselterek hastalıklardan korur” dedi. Aslan ayrıca, “Çocuklarımız en azından hastalık sürecinde diğer arkadaşlarına buluş riskini azaltmak için maske takabilir” önerisinde bulundu.

1-008.jpg

TEMİZLİK ÇOK ÖNEMLİ

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzman Doktor Felat Aslan, “Okulların tekrar başlamasıyla ailelerde tekrardan bir salgın tedirginliği oluşturdu. Genelde damlacık ve solunum yoluyla geçen viral ve bakteriyel hastalıklarda basit önlemler alınarak hastalıktan korunabiliriz. Bu önlemlerin en basiti el yıkama alışkanlığı olarak görünür. Gün içinde her yere dokunduğumuz için ellerimizi düzenli yıkayarak bizi hasta eden birçok hastalıktan uzaklaşabiliriz. O nedenle özellikle çocuklarımızda el yıkama alışkanlığını mutlaka oturmamız gerekiyor. Çocuklar için sınıflarda bir arada olmak enfeksiyonlara maruz kalmalarına neden oluyor. Bu nedenle sınıflar sık sık havalandırılmalı her teneffüs sınıflar havalandırılarak çocuklarımız temiz hava ile yenilenebilirler. Sınıflarımız okul tuvaletleri hatta koridorlar yoğun bakım temizliği dediğimiz yoğun bir temizlik yapılarak dezenfekte edilmeli” ifadeleri ile okul ve diğer alanlardaki temizliğin önemine vurgu yaptı.

2-004.jpg

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ GÜÇLÜ OLMALI

“Hastalıklara sık sık maruz kalmamak için en önemli etken bağışıklığı artırmamız gerekir. Bağışıklık artıkça hastalıklardan da o kadar uzak kalırız” şeklinde konuşarak güçlü bağışıklığın önemine dikkat çeken Aslan, “Güçlü bağışıklığı sağlamak içinse düzenli beslenme, düzenli uyku ve spor çok önemli. Düzenli beslenmeden kastımız bütün besinleri dengeli almak ve sebze ağırlıklı beslenmek oluyor. Mevsimine uygun besin ve sebzeler kullanılarak bu beslenmeyi sağlayabiliriz. Yanı sıra düzenli ve dozunda et ve balık tüketmekte bağışıklığı yükseltecektir. Biz hekimler vitaminleri hep doğal yollarla alınmasını tavsiye ederiz ama birey bunu alamıyorsa ek gıdalar ve takviyelerle de bu vitaminler alınmalıdır. Özellikle çocuklar için balık yağları ve vitaminler çok önem taşır. Düzenle meyve tüketimi unutulmamalı meyveler doğal vitamin deposudur” dedi.

3-005.jpg

AŞILAMA ÖNEMLİ

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzman Doktor Felat Aslan, son olarak salgından korunmak adına alınabilecek basit önlemlerin yanı sıra aşılamanın da altını çizerek şu cümlelere yer verdi:

“Çocuklarımız en azından hastalık sürecinde diğer arkadaşlarına bulaş riskini azaltmak için maske takabilir. Kalabalık alanlarda, okullarda, servis ve toplu taşıma araçlarında kullanılan maske çocukların hasta olmasını azaltarak bulaş riskini en aza indirebilir. Temiz hava kullanımı çok önemli hava soğuk olsa da temiz hava kullanımı ve düzenli su tüketimi vücudun direncini arttırır. Grip, menenjit, zatürre gibi hastalıkların aşıları çocuklar için çok önemli. Çocuklarımız da eksik aşıları tamamlamak onların bağışıklığını yükseltecektir. Grip virüsü kendini hep yenilediği için aşı da her sene yenilenmeli aşılama yöntemi ile çocuklarımız koruyabiliriz.”

Kaynak:Faruk Gökyurt / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.