Veteriner hekimlerde “Köpek” çatlağı: İstifalar yaşanıyor

Veteriner hekimlerde “Köpek” çatlağı: İstifalar yaşanıyor

Veteriner Hekimler Birliği’nin köpek düzenlemesine karşı çıkması tabanda tepki oluşturdu. Erzurum Veteriner Hekimler Odası üyeliğinden istifa eden Prof. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu, “Yönetim hekimlerin çoğunluğunun görüşlerini yansıtmıyor” dedi.

Türk Veteriner Hekimler Birliği’nin, sahiplenilmeyen başıboş sokak köpeklerinin uyutulması önerisine şiddetle karşı çıkması kendi bünyesinde tartışmalara neden oldu.

Birlik “Veteriner hekimler olarak bizler bu yasa çıksa da ötanazi yapmayacağız; Her türlü uygulamaya karşıyız” açıklamasıyla değişikliğe tepki gösterirken; Prof. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu, Birliğe bağlı Erzurum Veteriner Hekimler Odası üyeliğinden istifa etti. Prof. Sabuncuoğlu, Erzurum Veteriner Hekimler Odası dahil birçok Odanın söz konusu açıklamayı imzalamadığını belirterek, açıklamaya atılan imzaların çoğunun batı illerinden geldiğini düşündüğünü söyledi. Prof. Sabuncuoğlu, “Birlik yönetimi veteriner hekimlerin büyük çoğunluğunun görüşlerini yansıtmıyor. Üyelerin büyük kısmının, hayvanların sokağa mahkum edilmesine, sahipsiz hayvanlar üzerinden çıkar elde edilmesine karşı çıkmaları, bilimin, hayvan refahı konseptinin ve etik kuralların gereğidir” diye konuştu.

sabuncuoglu.jpg

“SOKAKTA YAŞAYAMAZ” DİYEMEDİLER

Prof. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu yapılan açıklamaya sert tepki göstererek, “Başıboş Köpekler Toplatılsın’ yerine ‘kısırlaştır-sokağa geri bırak’ gibi bilim ve akıl/vicdan dışı bir hedefi benimseyen; günde bin 200 insan ısırılırken; insan kanı akarken, insan ölürken susan! ‘evcil hayvan, sokakta yaşayamaz, sadece sürünür’ diyemeyen! Yüce Türkiye Cumhuriyeti, 21.yy’da kuduz riskli ülke olarak anılırken ‘önceliğim hayvandır’ beyanatına binaen; kuduz hayvanı da tedavi etmesini beklediğim, meslek yemininin ve veteriner hekimliğin varlık sebebinin idrakinde dahi olmayan, Başkan ve benzer zihniyetteki yönetim kadrosu değişinceye kadar, mensubu olmaktan onur duyduğum, Türk Veteriner Hekimleri Birliğine bağlı, Meslek Odası üyeliğimden istifa ettiğimi bildiriyorum” dedi.

veteriner.jpg

“KATILMAYANLAR VAR”

Prof. Sabuncuoğlu “Birlik yönetimi veteriner hekimlerin büyük çoğunluğunun görüşlerini yansıtmıyor. ‘Sokakta yanındayım’ açıklamasına, oda başkanlarının ne kadarı katıldı bilmiyorum ancak katılmayan ve imza vermeyen odalar da var. Üyelerin büyük kısmının, hayvanların sokağa mahkum edilmesine, sahipsiz hayvanlar üzerinden çıkar elde edilmesine karşı çıkmaları, bilimin, hayvan refahı konseptinin ve etik kuralların gereğidir. Yönetimin beyanatlarına veteriner hekimler katılmaz, çünkü sokak hayvanı diye bir tür yoktur, evcil hayvanlar sokakta yaşayamaz, tüm veteriner hekimler bunu bilir” ifadelerini kullandı.

basiboskopk.jpg

NE OLMUŞTU?

TVHB’nin yaptığı açıklamada Kanun’daki değişiklikle öngörülen “30 gün sonra sahiplenilmeyen sokak hayvanlarının uyutulması” çalışmasının 2004 yılından önce yapılan uygulamalardan bir farkının olmadığı belirtilerek “Veteriner hekimler olarak bizler bu yasa çıksa da ötanazi yapmayacağız. Önerilen bu yöntem sanıldığının aksine maliyet açısından da avantajlı değildir. Hayvana ötanazi yapılmadan önce uygulanacak prosedürler ile birlikte kısırlaştırmadan daha maliyetli ve zorludur, sahipsiz hayvan popülasyonun kontrolüne yönelik aktif bir yöntem olarak da değerlendirilemez. Ayrıca iletişim çağında Türkiye Yüzyılında ülkemizin uluslararası kamuoyunda algısını olumsuz olarak etkileyecektir. Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak sahipsiz hayvanların itlafına sebep olacak her türlü uygulamanın karşısında olduğumuzu, bu uygulamaların hayvan refahı açısından kabul edilemez olduğunu kamuoyu ile paylaşma zorunluluğu hissediyoruz” denildi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.