Vitamin ve Mineral deposu Kamkat meyvesinin sağlığa birçok faydası bulunuyor

Vitamin ve Mineral deposu Kamkat meyvesinin sağlığa birçok faydası bulunuyor

Pazar esnaflarının ‘Her derde deva, şifalı meyve’ olarak adlandırdığı vitamin ve mineral deposu ‘Kamkat’ meyvesinin sağlığa birçok faydası bulunuyor. ‘Altın Portakal’, ‘Bodur Mandalina’ olarak adlandırılan bu meyvenin faydalarını sizler için derledik.

Kış aylarının gelmesi ile hastalıklar da aynı düzeyde artmaya başladı. Hastalıktan korunmak için doğal yolları tercih eden kişiler ise doğal besinleri araştırmaya başladı. Son zamanlarda ülke genelinde popülerliğini koruyan, Doğu Asya’dan tüm dünyaya yayılmış Kamkat meyvesini sizler için araştırdık.

İnsanı mest eden kokusu ve dokusuyla ana vatanı Çin olarak bilinen bu meyve son zamanların en popüler meyveleri arasında yer alıyor. Ev ve balkonlarda süs bitkisi olarak bahçelerde ise meyve ağacı olarak yetiştirilir. Çincede ‘altın portakal’ anlamına gelen Kamkat meyvesi turunçgiller ailesinin en minik üyeler arasında yer alır ve bodur mandalina olarak da adlandırılır. Şekil olarak minik bir limona, kokusu bergamota tadı ise limon ve portakalın birleşimi gibi ekşimsi olarak bilinir. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ve oldukça lezzetli olduğu söylenilen bu meyve antioksidan bakımından zengindir ve pek çok vitamin grubunu da içerisinde barındırır.

5.jpeg

SAĞLIĞA FAYDALARI NEDİR?

Kamkat, diğer ismiyle ‘Kumkuat’ son zamanların meşhur meyveleri arasında yer alıyor. Daha çok Doğu Asya ülkelerinde ve Çin’de görülen bu meyve vitamin ve mineralleri ile kış aylarının vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunuyor. Son zamanlarda ülkemizde popüler olan bu meyvenin sağlığa faydaları ise şu şekilde:

*İçerisinde bol miktarda bulunan C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

*Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Sivilce ve akne problemlerinin giderilmesinde yardımcıdır.

*Kanı temizleyerek kan dolaşımını kolaylaştırır.

*Güçlü bir idrar söktürücüdür.

*Damar sertliği ve tıkanıklığını önler.

*Kansızlığa iyi gelir.

*Diş ve diş eti problemlerinin giderilmesinde yardımcıdır.

*Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.

*Mikrop öldürücü özelliği sayesinde grip, nezle gibi enfeksiyonlara iyi gelir.

*Mide bulantısını yatıştırır.

*Kamkat antioksidan yönünden zengin olduğu için oksidatif stresi ve kronik hastalıkları önlemede yardımcı olur.

*A, B, B2 ve B3 vitaminleri bakımından zengin olması sebebiyle sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.

3-2.jpeg

KİLOSU 35 TANESİ 1 TL

Ulus Hali içerisinde rastladığımız Kamkat meyvesinin kilosu 35 liradan satılıyor. Tanesini ise 1 liradan almak mümkün. Esnaflar ise ‘Kamkat’ meyvesini satarken ‘Şekere, tansiyona, kolesterole birebir şifa kumkat’ terimini kullanıyor.

PEKİ, KUMKUAT NASIL TÜKETİLİR?

Turunçgiller ailesinin en sevilen ve en küçük üyesi olan Kamkat kabuğu soyulmadan çekirdekleri ile tüketilen bir meyvedir. Ancak çekirdekler bir nebze daha ekşi ve acı bir tada sahip olduğundan çekirdekleri çıkarılarak da tüketilebilir. Kabuğunun soyulması zor olduğundan kabuğunu yemek istemeyen bir kişi, meyvenin ucunu keserek suyunu emebilir. Bunun dışında reçel veya marmelat yapılarak, kek ve tatlılara eklenerek, el yapımı dondurmalarda, salatalarda, bitkisel çay yapılarak tüketilebilir.

2.jpeg

KAMKAT AĞACI NEREDE YETİŞİR?

Kamkat ağacı içerisinde yetişen Kamkat meyvesinin ana vatanı Çin’dir. Lezzetli ve faydalı meyve veren bu ağaç genellikle evlerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Diğer turunçgillerden farklı olarak Kamkat meyvesi kabukları soyulmadan yenebilmektedir. Kamkat ağacı Akdeniz iklimin hâkim olduğu bölgelerde yetişmesi ile beraber son zamanlarda Türkiye’nin birçok bölgesinde Kamkat meyvesine rastlamak mümkün. Yağmuru seven bir yapısının olması Kamkat ağacının yağmurlu bölgelerde de yetişmesine bir işarettir. Her toprakta yetişmeyen bu ağaç aydınlık ve havadar yerlerde meyvesini verir.

Buket Beslen/ İLKSAYFA-

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.