VPN nedir, ne için kullanılır?

VPN nedir, ne için kullanılır?

Ülkemizde zaman zaman sosyal medyaya veya diğer platformlara erişim kısıtlamaları olduğu zaman “VPN kullanın” sözlerini duymuşuzdur. Peki, VPN nedir, ne için kullanılır?

Ülkemizi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli 10 çevre ilde gerçekleşen 7,7 ve 7,6 iki büyük deprem sonrası, Türkiye yaraları sarmak için seferber olmuş durumda. Birçok arama kurtarma ekibi bölgeye intikal ederken, deprem bölgesine erişim sağlayamayan vatandaşlarımız ise sosyal medya üzerinden etkileşim sağlayıp birbirlerine yardımcı olmaya çalışıyor.

Depremin 3’üncü günü saat 16.00’dan sonra sosyal medya platformu Twitter’a, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişim kısıtlaması getirildiği iddiası üzerine ülke geneli tepkiler çığ gibi büyüdü. Kullanıcılar, VPN kullanarak erişim kısıtlama engelini ortadan kaldırdı. Peki, VPN nedir, ne için kullanılır?

VPN NEDİR?

VPN, İngilizce’de “Virtual Private Network” yani sanal özel ağ anlamına gelmektedir. İnternet kullanıcıları, olmadığı bir yerdeki fiziksel bir ağaya uzaktan bağlanabilmesine olanak sağlar. VPN, farklı ülkelerdeki sunuculara bağlanarak kısıtlı sitelere erişim sağlamanıza yardımcı olmaktadır.

VPN GÜVENLİ MİDİR?

VPN'ler genellikle güvenli bir bağlantı sağlamaya çalışırlar, ancak tam olarak güvenli olup olmadıkları, kullanılan VPN hizmetinin güvenliği ve güvenliği konusunda alınan önlemlere bağlıdır.
VPN hizmetinin güvenliği, sunucuların güvenliği, şifreleme sisteminin güvenliği ve kullanıcı verilerinin korunması gibi faktörlere bağlıdır. Ayrıca, çok sayıda ücretsiz VPN hizmeti de bulunmaktadır ve bunlar genellikle güvenli değildir çünkü veri toplama veya reklam amaçlı kullanılabilir.

VPN’E NASIL ERİŞEBİLİRİZ?

VPN’i, IOS ve Android cihazlarınızda bulunan mobil mağazalardan ücretli ve ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Ayrıca VPN, bilgisayarlarınızdaki tarayıcılara eklenti olarak indirebilir ve kullanabilirsiniz.

Eray Zobu / İLKSAYFA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.