‘‘Vücutta C ve D vitamini depolamak şart’’

‘‘Vücutta C ve D vitamini depolamak şart’’

Diyetisyen Pınar Pehlivan, yaklaşan kış öncesi, ‘‘Vücutta C ve D vitamini depolamak şart’’ diyerek, vatandaşlara mandalina, portakal, süt ve bitki çayları tüketmelerini tavsiye etti.

Sebze ve meyveleri mevsiminde ve taze olarak tüketmenin önemine vurgu yapan Pehlivan, “ Kış mevsiminde, C Vitamini oranı yüksek meyvelerden; mandalina, portakal ve kivi tüketimi çok önemli. Çünkü vücudumuz için gerekli olan antioksidan ihtiyacımızı böyle karşılayabiliriz ve hastalıklara karşı daha dirençli oluruz” dedi. 
Pehlivan, Kış aylarında yeterli miktarda gün ışığından beslenemeyen vücudumuzda D Vitamini oranının azaldığını ve bu nedenle D Vitamini bakımından zengin bir besin olan süt tüketiminin de ihmal edilmemesinin üzerinde durdu.

BOL BOL SIVI VE TAZE SEBZE TÜKETİLMELİ

Kuru ve soğuk havaların su içme isteğini azalttığını ve vücudun kaybettiği suyu temin edebilmek için gün içerisinde 2,5 – 3 litre suyun tüketilmesi gerektiğini kaydeden Pehlivan, “Sıcak çay tüketimi kışın çok fazla ön plana çıkıyor çünkü sıcak çay özellikle bitki çaylarından; Ihlamur, Adaçayı, Nane – Limon gibi çaylar, boğazımızda oluşacak enfeksiyonlar için bizi daha dirençli hale getiriyor. Yemeklerde baharat kullanımı öne çıkartabiliriz, Zencefil ve Zerdeçal gibi baharatlar, bağışık sistemini destekleyici ve güçlendirici etkileri vardır. Bunların haricinde, Brokoli ve Karnabahar gibi besinler de antioksidan bakımından çok güçlüdür, bunları tüketmek de çok önemlidir” dedi.

SAĞLIKLI KALABİLMEK İÇİN ALTIN KURAL KAHVALTI

Sağlıklı bir yaşam ve kış mevsimi geçirebilmek için kahvaltının en önemli ihtiyaçlardan birisi olduğunu, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olabilmek ve güne enerjik bir şekilde uyanabilmek için kahvaltının istisnasız bir şekilde yapılması gerektiğini belirterek, “En önemli öğünümüz kahvaltıdır ve bağışıklık sistemimizi hızlandırır. Yine yumurta tüketilmesi ve soframızda mevsim yeşilliklerinin olmasına dikkat edilmeli” şeklinde konuştu.

Cihan ÖZKAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.