Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Genel Başkanı Yasin Arıkan: Mevzuatın güncellenmesi şart!

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Genel Başkanı Yasin Arıkan: Mevzuatın güncellenmesi şart!

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Genel Başkanı Yasin Arıkan, bir an önce mevzuatın değişmesini talep ederek yaşanan şiddet olaylarına değindi. Arıkan, “30 Ocak’ta yaptığımız yapı denetim çalıştayı dikkate alınarak mevzuat güncellenmeli” dedi.

Güneydoğu Anadolu’da yaşadığımız ve 11 ilimizde büyük kayıplara neden olan Kahramanmaraş merkez üstlü depremlerin yıl dönümünü yaşadığımız şu günlerde deprem tekrardan ülke gündemine girdi. Deprem sonrasında yapı denetim firmaları ve yaptıkları denetlemelerin önemi tekrardan ortaya çıktı. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Genel Başkanı Yasin Arıkan, bir an önce mevzuatın değişmesini talep ederek yaşanan şiddet olaylarına değindi. Arıkan, “30 Ocak’ta yaptığımız yapı denetim çalıştayı dikkate alınarak mevzuat güncellenmeli” dedi. Arıkan ayrıca, “Son zamanlarda biz yapı denetimciler olarak bu mevzuatları uygulamakta sıkıntı çekiyoruz. Maalesef ki yapı denetim çalışanlarına karşı şiddet arttı” bilgisini verdi.

1-002.jpg

ÇALIŞTAY DİKKATE ALINMALI

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Genel Başkanı Yasin Arıkan, “Depremden sonra devletin bu konuda alabileceği en önemli önlem yerinde dönüşüm uygulamalarının güncellenmesiydi. Devlet bu konuda üzerine düşen görevi yaptı. Ama hala yapı denetim mevzuatıyla ilgili yönetmelikle ilgili güncellenmesi ve değişmesi gereken durumlar var. Akademik çevreler ve odalar bu yönetmeliği geliştirebilir. Mevcut yönetmelikler maalesef ki depremin getirdiği etkileri karşılayacak seviyede değildi. 30 Ocak 2024 tarihinde ‘Yapı Denetim ve Laboratuvarlar’ çalıştayını gerçekleştirdik. Biz bu çalıştayda alınan kararların ilgili bakanlıklar tarafından bir an önce yasalaştırılmasını istiyoruz. Mevzuatımız gelişmeli ve ilk torba kanunla meclisten geçerek yasalaşmasını istiyoruz. Bu eksiklikleri meslek odaları ve akademik kuruluşlar hep beraber değerlendirerek bazı değişiklikler yapılması zorunlu ve elzem durumda. Çalıştay dikkate alınarak güncellemeler yapılmalı” dedi.

yapio.jpg

ŞİDDETE MARUZ KALIYORUZ

“Son zamanlarda biz yapı denetimciler olarak bu mevzuatları uygulamakta sıkıntı çekiyoruz. Maalesef ki yapı denetim çalışanlarına karşı şiddet arttı” ifadeleri ile görev başında şiddete maruz kaldıklarını vurgulayan Arıkan, “Geçtiğimiz günlerde Adana’da bir olay yaşandı ve yapı denetim işlemi yapan arkadaşlarımız önce darp edildi sonra silahlı saldırıya uğradılar. Bu olay bugüne özgü değil. Ama son zamanlarda meslekte şiddet iyice yaygınlaşmaya başladı. Özellikle Adana ilimizde bir farklılık var. Afet zede illerimizden birisi olmasına rağmen yapı denetime giren hiçbir binanın yıkılmadığı ve deprem sınavını başarı ile vermiş bir ilimiz. Biz yapı denetim çalışanları olarak aynı özveriyi gösterirken şiddete maruz kalıyoruz. Bu şiddetin önene geçilmeli. Denetim esnasında bu tür olaylara maruz kalmamak için aynı doktorlarımızın beyaz kot uygulaması gibi bizlerde işimizi yaparken korunmayız. Biz orada kamu yararına hizmet veriyoruz. Çalışırken yaşadığımız olaylarda kamu personeli gibi görünüp uygulanan şiddet sonrası yargılamanın görev başındaki kamu personeline şiddet şeklinde yargılanmasını istiyoruz” ifadeleri ile şiddete dikkat çekerek önerilerde bulundu.

Kaynak:Faruk Gökyurt / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.