Yaralı olarak bulduğu kuşları tedavi ediyor

Yaralı olarak bulduğu kuşları tedavi ediyor

Yaralı olarak bulduğu kuşları tedavi edip doğal yaşam bölgelerine bırakan veteriner hekim Gökçe Coşkun bu davranışından dolayı çevresinde ve sosyal medyada büyük beğeni topluyor.

Örnek davranışı sayesinde sosyal medyada tanınan biri haline gelen Gökçe Coşkun doğada bulunan kuşların tedavi edilmesi için çeşitli etkinlikler gerçekleştiriyor, öneriler ve paylaşımlarda bulunuyor.
Mesleğimi seçmemde hayvanlarla oldukça yakın bağlar kuran dedemle geçirdiğim çocukluk günleri etkili oldu diyen Coşkun gazetemize, ‘’Bahçesi olan, şehirden uzak bir evde büyüdüm. Bu durumda doğa ile iç içe oluyorsunuz. Hayvanlara olan ilgim doğa ile iç içe olmam sayesinde arttı.’’ açıklamalarında bulundu.

basliksiz-1.jpg

ÇOCUKLUK YILLARIM ETKİLİ OLDU

Mesleğimi seçmem aslında çocukluk yıllarıma kadar gidiyor diyen Coşkun, ‘’Bu seçim bir anda oluşan bir karardan daha çok çocukluk yıllarımı kapsayan uzun bir süreç diyebiliriz. Bu süreçte hayvanlarla oldukça ilgili olan dedemle geçirdiğim zamanlar ve bahçeli şehirden uzak evimizin büyük etkisi var. Hayvanlara olan ilgim bu şekilde arttı ve veteriner hekimliğe yöneldim’’ dedi.

g1.jpg

AMACIM YABANİ HAYATI TANITMAK

Şu an serbest veteriner hekimlik yapıyorum diyen Coşkun, ‘’Ancak yardıma muhtaç yaban hayvanlarının iyileştirme süreçlerini elimden geldiğince gerçekleştiriyorum. Bu konuda yüksek lisans tez çalışması da gerçekleştirdim. Ülkemizin yaban hayatını tanıtmak, korumak ve farkındalık yaratmak için birçok çalışma yaptığım gibi akademik olarak da araştırmalarımı devam ettiriyorum. Tüm bu uğraşlardan arta kalan zamanda ise kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılığı ile uğraşıyorum.’’ şeklinde konuştu.

g2.jpg

AVCILIK SPOR DEĞİLDİR

Bana göre avcılık bir spor olmadığını aktaran Coşkun, ‘’Zevk uğruna bir yaban hayvanın canını almak spor sayılamaz. Bunun dışında dengenin sağlanması için avcılık yapıldığı argümanı da var. Bu da tamamen yanlış. Yaban hayatı kendi dinamiklerini kendi içerisinde sağlar. Bu konuda av ihalelerine karşı açılan davalara verdiğim uzman görüşü ile ihalelerin iptalini sağladık. Ülkemizde avcılıktan bir anda yasaklarla vazgeçmekte mümkün değil. Bunun nesiller boyu oluşturulacak yaban hayatı farkındalık ile mümkün olacağına inanıyorum’’ ifadelerinde bulundu.

g4.jpg

YARALI KUŞA İLK MÜDAHLE

Öncelikle bulduğunuz yaban hayvanın gerçekten yardıma muhtaç olup olmadığını anlamalısınız diyen Coşkun, ‘’Eğer yavruysa ebeveynlerinin çevrede olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bundan emin olduktan sonra yardıma muhtaç kuşu karton bir kutuya alıp uzman kişilerden bilgi almalısınız. Ancak uzmanların talimatları ile besleme ve su vermelisiniz. Ayrıca balkonunuza bir kuş yuva yaparsa ona stres oluşturmayın. Stres onlarda yuvayı terk etmeye neden olur’’ dedi.

g6.jpg

KUŞ GÖZLEMCİLİĞİ YAPABİLİRSİNİZ

Avcılığa alternatif olarak birçok seçeneğimiz var şeklinde konuşan Coşkun, ‘’Doğaya, doğada yaşayan canlıları öldürmek için çıkmayı anlayamıyorum. Doğada yapılabilecek huzur veren birçok etkinlik var. Kuş gözlemciliği ve kelebek gözlemciliği bunların başında geliyor.’’ diyerek önerilerde bulundu.

g5.jpg

ÜLKEMİZDEKİ KUŞ POPÜLASYONU

Türkiye’de bugüne kadar 480’nin üzerinde kuş türünün kayıt altına alındığına da değinen Coşkun, ‘’Bu sayı aslında oldukça yüksek. Nedeni ise önemli kuş göç rotaları üzerinde yer almamızdan kaynaklı. Kuşlar Avrupa ve Afrika arasında göç ederken ülkemize uğruyorlar. Kimisi ülkemizde üreme gösteriyor. Ancak ülkemizde yaban hayatı birçok tehditle karşı karşıya. Bunlar başında habitat kayıpları ve sulak alanların kurutulması geliyor. Bu nedenle birçok kuş türü yaşam alanını kaybediyor.’’ diyerek cümlelerine son verdi.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.