Yeni sistemde cevap bekleyen 5 soru

Yeni sistemde cevap bekleyen 5 soru

Anadolu EKSEN Genel Başkanı Mustafa Güçlü, yeni sınav sisteminin öğrencileri rahatlatması gerekirken birçok soruyu da beraberinde getirdiğini belirterek, cevaplanması gereken şu 5 soruyu YÖK'e sordu

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından geçtiğimiz hafta açıklanan iki oturumlu yeni sınav sistemi tartışmaları da beraberinde getirdi. YGS-LYS yerine getirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) Türkçe ve Temel Matematiğin öneminin artmasına rağmen diğer derslerin ise gözden düştüğü yorumları yapılmaya başlandı.  

CEVAP ARAYAN 5 SORU

Anadolu Eğitim Kurumları Çalışanları Sendikası (Anadolu EKSEN) Genel Başkanı Mustafa Güçlü, "YÖK tarafından açıklanan yeni sınav sistemi, sınava girecek öğrencileri rahatlatacak yerde, cevaplanması gereken bir çok soruyu da beraberinde getirmiştir" diyerek şu 5 sorunun cevaplanması gerektiğini belirtti: 

1- Tarih dersinin adının neredeyse olmadığı bir sınav sistemine dayalı eğitim felsefesi ile öğrencilere nasıl "milli şuur" verilecektir?

2- Sosyoloji ve Felsefe dersinin adının neredeyse olmadığı bir sınav sistemine dayalı eğitim anlayışı ile öğrencilere nasıl eleştirel düşünme mantığı verilecektir?

3- Sabah ve öğlenden sonra olmak üzere iki oturumda yapılacak yeni sınavda, birinci oturumda barajı geçip geçmediğini bilmeyen öğrenciye ikinci oturumda alan sınavına sokmanın mantığı nedir acaba?

4- Temel yeterlilik alanları belirlenirken matematiğin merkeze alınarak bu alanda sınırlı bilgiye sahip olanların diğer alanlarda iyi olsa bile önünün tıkaması ne derece doğrudur?

5- Büyük umutlarla açılan ve gerçekten de çok kaliteli ve nitelikli öğrencileri üniversite tahsiline kazandıran "Sosyal Bilimler Liselerine" ilgi açıklanan bu yeni sınav sistemindeki soruların dağılım şeklinden sonra aynı şekilde devam edecek mi? Yoksa "Sosyal Bilimler Liseleri" kaderine mi terk edilmiş olacak?

YENİ SINAV SİSTEMİNİN ANA HATLARI

Yeni sınav sisteminin ana hatları şöyle: Sınav iki oturumda yapılacak. Yeni sistemle adayların yerleştirme puanları hesaplanırken ilk oturumun dolayısıyla Türkçe ve Temel Matematiğin önemi artıyor. Lisans yerleştirmelerinde kullanılacak bütün puan türlerinde ilk oturumun ağırlığı yüzde 40 olacak. Diğer yüzde 60 ise adayın tercih yapacağı bölüme göre değişiklik gösterecek. İlk oturumdan alınan puan 2 yıl geçerli olacak. Yeni sınavın ilk oturumunda ise sadece 80 soru olacak. LYS'nin yerine geçecek ikinci oturum ise Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testi için 40 ayrı soru bulunacak. Yabancı dil sınavına girecek adaylara ise 80 soru yöneltilecek. YGS'nin yerine geçecek ilk oturuma Temel Yeterlilik Testi (TYT) adı veriliyor. Ancak ilk oturumlar arasındaki en büyük fark ise soru sayısı ve adayların sorumlu olduğu bölümlerde ortaya çıkıyor. Lisans tercihi yapmak isteyen adayların ise 180 puanı geçmesi gerekiyor.

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.