Yeni Yesevilere İhtiyaç Var

Yeni Yesevilere İhtiyaç Var

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Yıldız, huzur ortamının yeniden sağlanabilmesi için "Yesevi'yi Türk toplumlarına tanıtmak istiyoruz. Çünkü Türk dünyası ile İslam dünyasının Ahmet Yesevilere çok ihtiyacı var" dedi.

BİRLİK VE BERABERLİĞİ ADI: YESEVİ
Anadolu'ya ve Balkanlara gönderdiği Alperenleri ile İslam'ın bu coğrafyalarda yayılmasında büyük emeği olan Hoca Ahmet Yesevi, UNESCO tarafından ilan edilen 2016 Hoca Ahmet Yesevi Yılı etkinlikleri kapsamında yad ediliyor. Gazetecilerle bir araya gelen Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Musa Yıldız, Hoca Yesevi'nin tanınması için yaptıkları çalışmaları aktararak, "Yesevi felsefesini yaymak Türk dünyasında birlik ve beraberlik için çalışacak nesiller yetiştirmek demektir" diye konuştu.
İKİNCİ 'DİRİLİŞ' HOCA YESEVİ OLACAK
Finansını temin ettikleri taktirde iki saatlik Hoca Ahmet Yesevi filmini yapmayı düşündüklerini kaydeden Başkan Yıldız, bu film için Diriliş Ertuğrul dizisinin yapımcısı Mehmet Bozdağ ile çalışmayı düşündüklerini ve bu konuda görüşmelerin sürdüğünü anlattı.  

Fotoaltı: Başkan Yıldız, 2016 Hoca Ahmet Yesevi Yılı kapsamında 200 tane etkinliğe imza atacaklarını söyledi.

OSMAN AKDOĞAN- SÜLEYMAN TOKER/ HABERVAKTİM-

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, gazetecilerle kahvaltılı basın toplantısında bir ayara gelerek, UNESCO tarafından ilan edilen 2016 Hoca Ahmet Yesevi Yılı ile ilgili açıklamalarda bulundu.
ANADOLU'YA İSLAM'I MAYALADI
"Hoca Ahmet Yesevi, 12. YY'da Türkistan'da söylediği şiirleriyle birlikte Türkler arasında kimlik oluşturan kurucu atamız" diyerek sözlerine başlayan Başkan Yıldız, Anadolu ve Balkanların Müslümanlaşmasında büyük emekleri olan Yesevi'ye çok şey borçlu olduğumuzu hatırlattı. Anadolu'da Mevlana, Yunus Emre, Hacı Bektaşi Veli ve Ankara'nın manevi şahsiyetlerinden olan Hacı Bayramı Veli'yi; Balkanlar'da ise Sarı Saltuk, Demirci Baba ve Gül Baba'yı Hoca Ahmet Yesevi'nin yetiştirdiğini, tarihe damgasını vurmuş bu kişilerin gittikleri yerlerde Ahmet Yesevi'nin bir yansıması olduklarını söyledi. Yıldız, Anadolu'da ve Balkanlar'da Müslümanlığın yayılmasının en büyük sebeplerinden birinin Hoca Yesevi'nin sayesinde olduğunu belirterek Yesevi'nin Türkçe olarak İslam'ı anlatmaya gayret ettiğini de kaydetti.
YESEVİ'NİN MESAJI DÜNYAYA YAYILACAK
Hoca Ahmet Yesevi'nin, tarihimizde çok fazla tanınmadığına dikkat çeken Başkan Yıldız, Türk-İslam tarihinde büyük önemi olan bu manevi şahsiyetin layık olduğu gibi tanınması için 2016 Hoca Ahmet Yesevi Yılı kapsamında birçok çalışmaya imza attıklarını ve bu çalışmaları devam ettireceklerini kaydederek, şunları söyledi: "Türkiye'de ilk defa, Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri'nin şiirlerle insanlara İslam dinini öğrettiği Divan-ı Hikmet'ini yayınladık. Bu yıl içerisinde 25 başlık adı altında 200 çalışmaya imza atacağız. Biz bu eksikliği gidererek her yere Yesevi hazretlerinin mesajının ulaşmasını istiyoruz. Divan-ı Hikmet'i görme ve işitme engelli kardeşlerimize ulaştırmak için sesli betimlemeli işaret dili hazırladık."
İSLAM'IN HOCA YESEVİLERE İHTİYACI VAR
Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin Türk dünyasının ortak üniversitesi unvanına sahip olduğunu da hatırlayan Başkan Yıldız, "Hoca Ahmet Yesevi felsefesini yaymak demek Türk dünyasında birlik ve beraberlik için çalışacak nesiller yetiştirmek demektir. Biz de özellikle o nesilleri yetiştirmenin mayasını 12. YY'da atan Hoca Ahmet Yesevi'yi Türk toplumlarına tanıtmak istiyoruz. Arzu ettiğimiz bizim toplumumuzdan da Ahmet Yeseviler çıksın. Çünkü Türk dünyası ile İslam dünyasının Ahmet Yesevilere çok ihtiyacı var" dedi.
İKİNCİ 'DİRİLİŞ' HOCA YESEVİ OLACAK
Finansını temin ettikleri taktirde iki saatlik Hoca Ahmet Yesevi filmini yapmayı düşündüklerini kaydeden Başkan Yıldız, bu film için Diriliş Ertuğrul dizisinin yapımcısı Mehmet Bozdağ ile çalışmayı düşündüklerini ve bu konuda görüşmelerin sürdüğünü anlattı.   

  
 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.