Yenimahalle'de deprem mi oldu? Yenimahalle deprem bölgesi mi?

Yenimahalle'de deprem mi oldu? Yenimahalle deprem bölgesi mi?

Yenimahalle'de deprem mi oldu? Yenimahalle deprem bölgesi mi?

Ankara'da depremde yıkım var mı? Ankara'da deprem bekleniyor mu? Sorularının cevabını haberimizde derlerdik.

2009 yılından bugüne mücadele verdiklerini ve birçok kez gündeme gelen Demetevler’in kentsel dönüşümü için tek çarenin MİT arazisinin rezerv alan olması diyen Yaşar, konunun aciliyetine dikkati çekti.
YENİMAHALLE Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Ankara Konağı'nda düzenlenen basın toplantısında gazeteciler ile bir araya geldi. 10 ilde 45 bini aşkın can kaybına ve yıkıma yıl açan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'nin bir kez daha deprem gerçeği ile yüzleştiğini ifade eden Yaşar, "Türkiye bir deprem bölgesi ve bizler bu gerçekle yüzleşmek zorundayız.” Deprem sonrası fay hatları, neresi riskli neresi güvenli tartışmaları sürerken olası bir İstanbul depremi ile ilgili tartışmalar ve alınabilecek önlemler konuşulmaya başlandı. Ancak nispeten daha güvenli olduğu düşünülen ve 230 bin depremzede vatandaşımızın da güvenli olduğu gerekçesi ile geldiği Ankara göz ardı ediliyor" ifadelerine yer verdi.
“DEMETEVLER’DE YEDİ MAHALLE ACİL DÖNÜŞTÜRÜLMELİ”
Yenimahalle Belediyesi sınırları içindeki Demetevler bölgesinin Ankara’nın yumuşak karnı olduğunu söyleyen Yaşar, Demetevler'de acil dönüştürülmesi gereken yedi mahalle olduğunu ve bu mahallelerin Demet, Demetlale, Demetgül, Özevler, Yeşilevler ve Çamlıca mahalleleri ile SSK Bloklarının bulunduğu da bulunduğu 25 Mart Mahallesi olduğunu söyledi. Bu yedi mahalledeki 180 bin vatandaşın risk altında olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Yaşar, 2 bin 350 binamızı, 44 bin 950 konut ve 7 bin 250 ticari merkezi ilgilendiren kentsel dönüşüm için 14 yıldır hükümeti, yetkilileri ve kamuoyunu uyardığını sözlerine ekledi.
“REZERV ALAN OLUŞTURULARAK YOĞUNLUK AZALTILMALI”
Bölgenin barındırdığı konut sayısı, nüfus ve ticari birimler nedeniyle parça parça dönüşüme girecek ve sadece yerinde dönüşüm sağlanabilecek bir bölge olmadığını vurgulayan Yaşar, "En yakın çevresinde bulunan alanlarla birlikte değerlendirilerek, rezerv alanlar yaratılarak Demetevler’in mevcut yoğunluğunun azaltılarak bir dönüşüm projesi gerçekleştirilmesi gerekiyor. Buradaki yoğunluktan, popülasyondan ve dönüşüm projesinin zorluğundan kaynaklı olarak, tıpkı 5104 sayılı Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi Kanunu ve 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu gibi özel bir yasa geliştirilmesi gereği ortada. Demetevler hem yaşayanlar açısından hem de kentsel alan konusunda birçok değeri içinde barındıran özel bir alan. Özel bir çalışma gerektirir” diye konuştu.
“İMAR AFFINDAN 16 BİNA YARARLANDI”
Çamlıca ve 25 Mart mahallelerinde kentsel dönüşüm çalışmalarına ağırlık vermeye başladıklarını aktaran Yaşar, “Yaklaşık 7 bin kişinin yaşadığı Çamlıca Mahallesi’nde de Polis Koleji Lojmanları hariç yaklaşık 50 adet yapıda yaklaşık 1500 konut yer alıyor. 25 Mart Mahallesi’nde ise SSK blokları olarak bilinen bu bölgede 106 adet blok ve toplam yaklaşık bin 700 daire yer alıyor. Yedi mahallemizde eski ve zamanla yıpranmış binaların sayısı çok fazla, binalar çok yüksek katlı ve bitişik nizamda yapılmış. Cadde ve sokaklar çok dar. İmar affından bin 16 bina yararlanmış.
“14 YILDIR KONUYU GÜNDEME GETİRİYORUM”
Yenimahalle Belediye Başkanı olarak göreve geldiği 2009 yılından beri 14 yıldır konuyu gündeme getirdiğini açıklayan Yaşar, “Demetevler Kentsel Dönüşümü ilçe belediyesini ya da büyükşehir belediyemizi aşan bir durum. Hükümetin öncülüğünde yapılması gereken devasa ancak ötelenen bir durum. Bahse konu olan alanın dönüşümü devlet, büyükşehir, ilçe belediyesi ve vatandaş iş birliği ile gerçekleştirebilir. Bu dönüşümün yapılması gerektiğini sadece ben değil hükümet de bakanlar da cumhurbaşkanı da sık sık dile getirdi. Ancak bu konu siyasi vaat olmanın ötesine geçmedi” ifadelerini kullandı. Başkan Yaşar, risk barındıran bu alanlardaki kentsel dönüşüm konusunun siyaset üstü tutularak hızlıca çözüm üretilmesi gerektiğinin altını çizdi.
“DETAYLI ÇALIŞMALARA HAZIRIZ”
Yenimahalle için Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesini hazırlayarak Bakanlığa sunduklarını belirten Yaşar, “Demetevler bölgesi birinci öncelik arz eden dönüşüm alanlarımızdan en önemlisi. Bu konuda daha detaylı çalışmalara da hazırız. Ancak bize Demetevler yakınında, rezerv alanı gerekli. Demetevler’deki yapıların dönüştürülmesi, bölgedeki nüfusun azaltılması için Demetevler bölgesinin en az yarısının taşınması gerekiyor. Taşınacak alanın da Demetevler Bölgesine yakın olması gerekiyor” şeklinde konuştu.
“YAKIN ALANLARDA REZERV ALANLAR TAŞIYARAK DÖNÜŞÜM OLMALI”
Yenimahalle’deki MİT arazisine Adliye Sarayı yapılmasının planlandığını anımsatan Yaşar, bu projeden vazgeçilerek MİT arazisi ile Çamlıca Mahallesindeki Polis Koleji etrafında ve Anadolu Bulvarına yakın kesimdeki Maliye mülkiyetinde bulunan alanların da Demetevler bölgesi için rezerv yani taşıma alanı olarak kullanılması gerektiğini dile getirdi. Yaşar, ayrıca “Yakın bölgede rezerv alan üretmeden bölge halkını başkaca bir yere taşıyarak dönüşüm uygulanması olanaksız görünüyor ve bu nedenle ilçemizin bu kesiminde Çamlıca Mahallesi, eski MİT alanı, Demetevler ile Özevler-Yeşilevler mahalleleri özelinde bir dönüşüm projesi yürütülmesi gerekiyor” dedi.
Başkan Fethi Yaşar, gazetecilerin sorularını yanıtladı:
- Umut Karakülah: Yakın zamanda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile görüştünüz mü? Bakanlığın bu konuyla alakalı görüşü nedir?
- Fethi Yaşar: Geçen sene görüştüm. ‘Sana devredeyim, sen yap‘ dedi. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yazdık. Bu demetevler konusunu Ankara Büyükşehir Belediyesi’de yazdı. Ben bu toplantıyı birilerini eleştirmek, birilerini alkışlamak için yapmadım. Ortada bir gerçek var, bunu size gösterdim. 22 yılda üç tane Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı geldi. Üçüde Demetevler’de kentsel dönüşüm yapacağını söyledi. Artı olarak yetmedi, sayın cumhurbaşkanı iki defa seçimde Demetevler’de miting yaptı. İki yaptığı miting de Demetevler’de kentsel dönüşüm yapacağını söyledi ve bu kentsel dönüşüm de MİT arazisini kullanacağını söyledi. Herkese düzgün bir daire vereceğini kendisi söyledi. O dönem benim karşımdaki aday bütün evlere broşür şeklinde bunu duyurdular. Vaat var ama icraat yok. Bizi veya Büyükşehir’e çağırıp bu konuda bir toplantı yapılmadı. Çünkü bu iş hükümet ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yapılabilir. Bu işin altından onlar kalkabilir. Bu seneki bütçe görüşmelerinde de bir milletvekili komisyonda bakan yardımcısına ‘ Demetevler’de kentsel dönüşüm yapacak mısınız?’ diye sorduğunda ise cevap olarak ‘5.5-6 milyar TL’ye ihtiyaç var. Şimdi gündemimizde yok.’ Siyasetçi, tüccar, esnaf, bürokrat olsun sözünün arkasında durmuyorsa değerini kaybediyor. Dünyanın her tarafında bu böyledir. Ya verdiğin sözü yapacaksın ya da söylemeyeceksin.
- Fatih Tekeci: geçtiğimiz günlerde yaşanan depremle birlikte deprem konusu yeniden gündeme geldi. Uzmanlar Ankara’daki Tuz Gölü Fay Hattına dikkat çekiyor çünkü yedi büyüklüğünde bir deprem olacağına işaret ediliyor. Siz 2011’den beri Demetevler’deki bu problemi dikkat çekiyorsunuz, gazete kupürlerinde de bunu gösterdiniz. Demetevler’ deki evlerin yapı denetimleri ile ilgili bir çalışma yapıldı mı? Bu yapıların şu andaki durumu nedir? Vatandaşlar bu dönüşüme nasıl bakıyor?
- Fethi Yaşar: Sonradan başlayacak olursam; doğru bir projeyle bulunduğu çevrede yakın bir yerde daire verdiğiniz zaman büyük bir çoğunluğu yani yüzde 90‘larda kabul edeceğini düşünüyorum. Zaten onunla ilgili bir yasayı devlet çıkarırsa herkes bu kanuna uymak zorunda. Bu binalara bir aftan dolayı biz iskân verdik. İki tane mühendis yasa gereği bu binaları incelediler o günkü şartlarda üç yapıyı riskli gördüler ve ikisi yıkıldı, biri güçlendirildi. Bize gelen şikayetleri de anında gidiyor ve boşalttırıyoruz. Sayısı azda olsa yapıyı yıkıp yeniden kendisi yapan da var. Buradaki yani Demetevler’deki toplam binaların yüzde 30’u depreme dayanıklı yapılar. Bunlar 2000 sonrası Deprem Yönetmeliği’ne göre yapılmış binalar. Bunlar masaya yatırıldığında ve büyük bir çalışma yapıldığında; şehir plancıları, mimarlar, hep beraber yöneticiler karar vereceğiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.