Yeşilay’dan 11 milyon öğrenciye eğitim

Yeşilay’dan 11 milyon öğrenciye eğitim

Yeşilay Ankara Şube Başkanı Dr. Mevlut Karataş, "Yeşilay olarak 'Türkiye Bağımlılıkla Mücadelesi Projesi' kapsamında 11 milyon öğrenci ve 2 milyon veliye bağımlılıkla mücadele eğitimi verdik." dedi.

Yeşilay Ankara Şube Başkanı Dr. Mevlut Karataş, teknoloji bağımlılığının alkol, tütün, madde ve kumar bağımlılığı kadar tehlikeli ve bağımlılıklar arasında en sinsice hareket edeni olduğunu söyledi.
Çağın hastalığı olarak nitelenen teknoloji bağımlığının dijital oyun bağımlılığı, internet bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı gibi türlerinin olduğunu aktaran Karataş, "Yeşilay olarak Türkiye'deki teknoloji bağımlılığı meselesi üzerinde ciddiyetle duruyoruz. Bu kapsamda '4'üncü Teknoloji Bağımlılığı Kongresi'ni düzenledik." dedi.

POLİKLİNİKLER KURULDU

Teknoloji bağımlılığından ötürü fiziksel ve ruhsal rahatsızlıkların yaşandığını ifade eden Karataş, bu bağımlılığa karşı teknoloji ve internet bağımlılığı polikliniklerinin kurulduğunu söyledi. Karataş, Yeşilay'ın 'Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Projesi' kapsamında ilk ve ortaokullarda, liselerde teknoloji bağımlılığıyla mücadele eğitimleri verdiğini de aktardı. Teknoloji bağımlılığının fiziksel ve ruhsal sonuçları olacağını belirten Karataş şunları kaydetti:
"Teknoloji bağımlığı yalnız masa başında çalışanların işi gereği bu internette bilgisayar başında vakit geçiren insanların rahatsızlığı değildir. Zenginlerin ya da fakirlerin hastalığı olarak tanımlamakta yanlış olur. Teknoloji bağımlılığı, her sosyal kesimi tehdit eden bir hastalıktır. Bu bağımlılık, insanlarda fiziksel olarak eklem ve boyun ağrılarına neden olabileceği gibi; geçenlerde haberlere de konu olan bir örnek var: Günlerce dijital bir oyunun başında vakit geçiren çocuğun bacaklarında kan dolaşımı uzun süre oturmaktan pıhtılaşmış ve bacağı nerdeyse kangren olmuş. Ayrıca, ruhsal olarak içe kapanıklık, asosyalleşme gibi yansımaları oluyor. Örneğin Youtuberların çoğunun televizyon röportajlarında internette olduğundan çok farklı olduğu görülüyor. Bu gençlerde, sosyal hayatlarında utangaçlık ve asosyallik belirtileri olduğunu görüyoruz" 

DEVLET DESTEĞİ ŞART

Karataş, teknoloji bağımlılığına karşı Yeşilay'ın bir sivil toplum kuruluşu tek başına yeterli olmayacağını, teknoloji bağımlığının küresel bir boyuta çıktığını bu nedenle devlet desteği alınmadan sorunun çözümünde sonuç alınamayacağını kaydetti.

11 MİLYON ÖĞRENCİ

Yeşilay'ın alkol, tütün, madde ve kumar bağımlılığı ile de mücadele ettiğini belirten Dr. Mevlut Karataş, Yeşilay olarak yürüttükleri faaliyetlerin, ülke genelinde uygulanan 'Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Projesi' kapsamında gerçekleştiğini söyledi. 
Türkiye'de toplumun bütün kesimlerinden Yeşilay'a destek geldiğini ifade eden Karataş, "Yeşilay olarak 'Türkiye Bağımlılıkla Mücadelesi Projesi' kapsamında Türkiye genelinde 11 milyon öğrenci ve 2 milyon veliye bağımlılıkla mücadele eğitimi verdik." dedi. Karataş, Ankara'da özelinde ilk ve ortaokullar, aynı zamanda liselerde gelen talepler doğrultusunda bağımlılıkla mücadele eğitimleri verdiklerini söyledi. Karataş şöyle konuştu: 
"Ankara'da yürüttüğümüz eğitim faaliyetlerimizden ilki; Yeşilay'dan bağımlılıkla mücadele eğitimi almış rehber öğretmenler aracılığıyla okullardaki öğrencilere eğitimleri vermek. Bir diğer faaliyetimiz 1-7 Mart arasında Yeşilay Haftası'nda tüm illerimiz de olduğu gibi Ankara'da da çeşitli noktalarda stantlarımız kurup, vatandaşlarımızı bağımlılıklara mücadele konusunda vatandaşları bilinçlendirmek. Üçüncü bir faaliyetimiz ise; üniversitelerdeki Genç Yeşilay Kulüpleri vasıtasıyla, seminer, konferans, sergi gibi etkinleri gerçekleştirmek. Bu faaliyetler dışında Ankara özelinde Kahramankazan'da 300 üniversite öğrenciyle ağaç dikimi, Moğan'da bağımlılıklara karşı duyarlılık adına bisiklete bindik. Yine öğrencilerimizle birlikte Kızılcahamam gezisi düzenledik."

YEŞİLAY'IN HEDEFİ ÜNİVERSİTELER

Yeşilay'ın faaliyet alanlarını üniversitelere kaydırmak istediklerini ifade eden Dr. Mevlut Karataş, ilk ve ortaokul, lise öğrencileri kadar üniversite öğrencilerini de bağımlılıkla mücadele konusunda bilinçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi. İnsanların zararlı alışkınlara genç yaşlarda başladıklarını belirten Karataş, sigaraya başlama yaşının ilkokul çağına kadar düştüğüne dikkat çekti.
'Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek' projesi kapsamında, Ankara'da yedi öğrenciye ödül verdiklerini ifade eden Mevlut Karataş, karikatür, resim, kısa film gibi alanlarda ödüller verdiklerini söyledi. Karataş, 'Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek' projesinin bu sene tekrar yapılacağını da sözlerine ekledi.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.