Yüksek servis ücretlerine KORSAN ÇÖZÜM

Yüksek servis ücretlerine KORSAN ÇÖZÜM

Pursaklar’da bazı veliler servis ücretlerinin yüksekliğinden yakınarak, çocuklarını daha ucuz olan “korsan servisçilere” taşıtıyor. Veliler “Ücret neredeyse yarı yarıya fark ediyor.Belki daha tehlikeli ama ne yapalım, imkansızlıktan buna yöneliyoruz" dedi

Korsan servisler okul çevrelerinde cirit atıyor. Tüm sıkı denetimlere ve uyarılara rağmen kimi okullarda korsan taşımacılık yapıldığı görülüyor. Pursaklar Saray Ortaokulu’nda okuyan bazı öğrencilerin,  korsan servisçilik yapan otomobillere tıka basa doldurularak, okullarına götürülüp getirildiği anlar görüntülendi.

BALIK İSTİFİ

Öğrenci taşımaya yetkisi olmayan, üzerinde “öğrenci servisi” ibaresi bulunmayan otomobillerle okul çıkış saatlerinde gelen birçok şahıs, tehlikeli olmasına rağmen araçların içine balık istifi gibi öğrenci dolduruyor. Öğrencilerin ön koltuğa dahi iki kişi oturduğu görülüyor. Yasal olarak sadece kendi yakınını taşıması gereken otomobilde, çok sayıda öğrencinin taşınması tehlikeye de davetiye çıkarıyor. 

PARA KARŞILIĞI TAŞIYOR

Saray Karyağdı Mahallesi’nde bulunan ve merkeze 2 kilometre olan okul çevresinde korsan taşımacılık yapan birçok şahıs bulunuyor. Korsan taşımacılık yapan bir kişinin ise taşıdığı öğrencinin çok olmasından dolayı okul ve merkez arasında iki sefer yaptığı belirtiliyor. Akşam saat 18.45’te okuldan çıkan bazı çocuklar korsan servisleri beklediği için karanlığa kalıyor.

AİLELER: ÇÜNKÜ DAHA UCUZ

Edindiğimiz bilgilere göre, korsan  öğrenci taşımacılığı yapan araçlar, öğrenci başına aylık 100 TL alıyor. Okulun resmi servis araçlarının aylık ücreti ise 160 TL. Pursaklar’da çocuklarını korsan araçlarla okula gönderen ailelerin çoğu, resmi servis ücretlerinin yüksekliğinden yakınıyor. Aileler “Okul servis ücretleri çok yüksek geliyor. Maddi durumumuz elvermediği için, çocuğumuzun okuluna gidip-gelişini daha ucuza nasıl mal ederizin arayışına giriyoruz. Bu noktada imdadımıza korsan taşımacılık yapan araçlar yetişiyor” diyor.
Veliler ayrıca “Ücret neredeyse yarı yarıya fark ediyor. Belki daha tehlikeli ama ne yapalım, imkansızlıktan buna yöneliyoruz” diye ekliyor.
Korsan servis taşımacılığının birçok kez emniyete plakaları ile birlikte şikayet edildiği ancak ilgilenilmediği, bu şahısların hala korsan servis taşımacılığı yaptığı iddiaları da ayrıca dikkat çekiyor. 

OKUL ÖNÜNDE DİKKAT
ÇEKEN ‘KORSAN’ YAZISI
 

Okulun girişindeki şu yazı dikkat çekiyor: “Okulumuzun 2017-2018 öğrenci servis taşımacılığı …. …. Turizm tarafından yapılmaktadır. Servis ücreti aylık 120 TL, rehber öğretmen ücreti 40 TL.  Servis kullanan öğrenciler koltuk sigortası güvencelidir. Okulumuzun anlaşmalı servisi haricinde korsan servis yapan şahıslara yaptırılması yasaktır.”    

KORSANA DİKKAT

Uzmanlar ise hem okul yönetimini hem de velileri uyararak şunları söylüyor: “Okul yönetimleri şoför seçiminde titiz davranmalı, yüksek özen göstermeli. Herhangi bir ölümlü ya da yaralanmalı kaza meydana geldiğinde sorumlular, 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacaklardır. Veliler, servis araçlarını seçerken servisin korsan taşımacılık yapıp yapmadığını kontrol etmeli, bunun için de taşıtın oda kayıt belgesi olup olmadığına bakmalıdır.”

OKUL AİLE BİRLİKLERİNE
BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR

Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Tuncay Elmadağlı, okular başlamadan önce gerçekleştirdiğimiz röportajda okullarda korsan taşımacılık yapılmaması için okul aile birliklerine büyük iş düştüğünü belirterek, "Okul aile birliklerimiz özellikle bu taşımacılığı kime verdiklerine, hangi şartlarda verdiklerine mutlaka dikkat etsinler. İhaleyi alan kişilerin bu işi yapma yeterliliğine sahip olup olmadıklarına baksınlar. C plakası olup olmadığına, okul taşıtı özelliklerinin olup olmadığına mutlaka hassasiyet göstersinler, şoföre sorsunlar. Okul çıkışlarında servisi hangi şoför götürüyor ona baksınlar. Çünkü bazı günler şoför değişimi olabiliyor. Onun için okul aile birliklerine büyük iş düşüyor" ifadelerini kullanmıştı. 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.