Yurt dışında nerelerde oy kullanılacak? Yurt dışında oy kullanmanın şartları nelerdir?

Yurt dışında nerelerde oy kullanılacak? Yurt dışında oy kullanmanın şartları nelerdir?

Yüksek Seçim Kurulu’nun oy kullanılacak gümrük kapılarını belirlemesi ile beraber insanlar yurt dışında nerelerde oy kullanılacağını araştırmaya başladı. Peki, Yurt dışında nerelerde oy kullanılacak? Yurt dışında oy kullanmanın şartları nelerdir?

2023 Genel Seçimlerine az bir zaman kalmışken, bütün detaylar belli olmaya başladı. Yurt dışında yaşayan seçmenlerin oy kullanabileceği noktalar açıklanırken, bu noktalara bu seçimde yeni yerlerde eklendi. Yüksek Seçim Kurulu, her geçen gün yeni bir detay açıklarken, bu kez de yurt dışında nerelerde oy kullanılabileceğini gurbetçilere duyurdu. Peki, yurt dışında nerelerde oy kullanılacak? Yurt dışında oy kullanmanın şartları nelerdir? Tüm detaylar haberde:

yurt dışında nerelerde oy kullanılacak

YURT DIŞINDA NERELERDE OY KULLANILABİLECEK?

Yüksek Seçim Kurulu’nun her seçim öncesinde yurt dışındaki vatandaşların oy kullanabilmesi için dünyadaki belirli ülkelerde ve temsilciliklerde noktalar belirleyerek yurt dışı seçmeninin oy kullanabilmesini sağlıyordu. 2023 Genel Seçimlerinde de aynı bu hassasiyetle yurt dışında 75 ülke ve 156 temsilcilikte sandıklar kurularak yurt dışında yaşayan gurbetçilerin oy verilmesi sağlanacak. Buna ilaveten bu seçimlerde gurbetçi vatandaşların yoğun olarak yaşadığı 25 yerleşim yerinde de ek sandıklar kurulacak.

yurt dışında sandık kurulacak yerleşim yerleri

25 YERLEŞİM YERİNE DAHA SANDIK KONULACAK

Her seçimlerde yurt dışında kullanılan oylar Türkiye’de ki seçim öncesi yurda getirilir, oy sayma işlemine geçilene kadar beklenir ve Türkiye’de ki oylarla beraber yurt dışında oy kullanan vatandaşlarımızın kullandığı oylar da sayılırdı. 28. Dönem Genel Seçimleri öncesi yine bu uygulamaya yapılacakken, kararda yeni bir değişikliğe gidildi. Yurt dışında yoğun olarak ikamet eden vatandaşlarımızın yaşadığı 25 yerleşim yerine, sandığa kolay ulaşım için sandık açılacak. Peki, sandıklar nerelere kurulacak? YSK’nın açıklamasına göre yurt dışında sandık kurulacak yerleşim yerleri şöyle açıklandı:

Almanya'da; Aachen, Bielefeld, Bremen, Fulda, Limburg, Mannheim, Saarbrücken, Dortmund, Siegen, Ulm, Regensburg ve Kiel. Avusturya'da; Innsbruck, Linz ve Graz. Belçika'da Hasselt. Danimarka'da, Aarhus. Hollanda'da; Eindhoven, Fransa'da Orleans, Mulhouse ve Clermont-Ferrand. İngiltere'de Leicester, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Güzelyurt, ABD'de Long Island ve South Jersey.

yurt dışında seçim ne zaman

YURT DIŞINDA SEÇİM NE ZAMAN?

Yurt dışında yaşayan ve genel seçimlerde oy kullanmak isteyen vatandaşların ilgili yerlere müracaat etmesi gerekecek. YSK ve dış temsilcilikler tarafından belirlenen noktalarda oy kullanma işlemi 29-30 Nisan ve 1 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek. Oy kullanma işlemi sabah saat 09.00’da başlayıp akşam 18.00’da bitecek. Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin olası ikinci tura kalması durumunda ise, oylar 20-21 Mayıs 2023 tarihinde kullanılacak.

Bedirhan Şahin / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.