Zirai don riski: Faturası ağır olacak

Zirai don riski: Faturası ağır olacak

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcakların ardından gelen kar ve soğuk, zirai don riskini doğurdu. Ankara’da da görülen kar yağışı tarım ürünleri için ciddi tehdit oluşturdu. Özellikle çiçek açmış olan meyve ağaçlarının çoğu donmakla karşı karş

Mevsim sıcaklıklarının normalinde seyretmesinin ardından, mart ayının ortasında gelen sürpriz kar, çiftçiler arasında kaygı ve endişeye neden oldu. Erken çiçek açan meyve ağaçlarının çoğunluğu donmakla karşı karşıya. Yaşanan kar yağışının sonuçları ile alakalı Türkiye Ziraat Odaları Birliği, bilanço hazırlığına başladı. Kar yağışlarının sona ermesinin hemen ardından, Türkiye genelindeki son durum Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından değerlendirilerek olumlu ve olumsuz etkileri açıklanacak. Bu süreçte çiftçilerin, olası zararları en aza indirmek adına tedbirler alması oldukça önemli.

tzob.jpg

HASAT DÖNEMİNİ NASIL ETKİLEYECEK?

Kar yağışı bu yıl mevsim normallerine göre oldukça geç başladı. Hava sıcaklıklarının, mevsim normalleri üzerinde seyretmesi pek çok meyve ağacının da çiçeklenmesine sebep oldu. Erken çiçek açan meyve ağaçlarının çoğu donmakla karşı karşıya. Peki, normalinde seyreden sıcak havaların ardından, mart ayının ortasında yaşanan kar yağışı hasat dönemini nasıl etkileyecek. Yaşanan kar yağışının sonuçları ile alakalı Türkiye Ziraat Odaları Birliği, bilanço hazırlığına başladı. Kar yağışlarının sona ermesinin ardından, Türkiye genelindeki son durum değerlendirilerek olumlu ve olumsuz etkileri Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından açıklanacak.

agac.jpg

ÇİFTÇİNİN DİKKATLİ OLMASI GEREKİYOR

Çiftçiler yaşanabilecek don riskine karşı bütün tedbirleri alsalar dahi son günlerde yaşanan soğuk havalardan birçok meyve ve sebze türü zarar görebilir. Beklenmeyen bir zamanda başlayan kar yağışından ürünlerin en az etkilenmesi için çiftçilerin oldukça dikkatli olmasında büyük yarar var. Aksi takdirde ürünler donabilir ve hasatta azalmalara sebep olabilir. Kayısı, elma gibi birçok meyve ağaçlarında yaşanan erken çiçeklenmeler de maalesef kafalarda soru işaretleri çoğaltıyor. Yağışların, hasadın verimini ve kalitesini nasıl etkileyeceği konusunda belirsizlikler devam ediyor.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.