16 Yıldır bitmeyen dönüşüm

16 Yıldır bitmeyen dönüşüm

Mamak Tepecik Mahallesi’nin kentsel dönüşüm projesinin yarım kalması 16 yıldır devlete de vatandaşa da zarar veriyor. 

2004’te gecekonduları yıkılan vatandaşlar 16 yıldır yeni evlerine kavuşacakları günü beklerken, Büyükşehir bu ailelere bunca zamandır her ay kira parası ödüyor. Tepecikliler, bölgedeki kentsel dönüşüm projesinin biran önce yeniden başlanarak, tamamlanmasını istiyor. 

Mamak Tepecik Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm mağdurları 16 yıldır evlerine kavuşacakları günü bekliyor. Bölgede 2004’te başlatılan kentsel dönüşüm projesi kapsamında pekçok gecekondu yıkılırken, yerlerine konut yapılamamış, çalışma yarım bırakılmıştı.   
Evleri yıkıldığı için mahalleden ayrılan binlerce vatandaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kira yardımıyla farklı semtlerde yaşamaya devam ediyor. 

ozelfoto222.jpg

Mahalle Muhtarı Hulusi Güngören, konu hakkında gazetemize açıklamalarda bulunarak “Kentsel dönüşüm başlamadan mahallenin nüfusu 16 bindi. Şimdilerde bu sayı 1-2 bin kişiye kadar düştü. Her yer yıkılmış yarım bırakılmış evlerle dolu. Mahalle viraneye döndü. Mansur Başkanımızdan kentsel dönüşüme bir an önce tekrar başlamasını istiyoruz” dedi.   

16 YILDIR BİTMEYEN DÖNÜŞÜM 

Aynı zamanda Mamak Muhtarlar Derneği Başkanı olan Muhtar Hulusi Güngören, yarım kalan kentsel dönüşümün bölgeye ciddi zarar verdiğini belirterek, şunları söyledi: “Kentsel dönüşüm burada 2004 yılında başladı. Bu bölge 14 mahalleden oluşuyor bunu da etap etap ayırarak 11 tane belirlemişlerdi. Daha sonra çalışmalar en fazla 3’üncü etaba kadar başladı, onlar da yarım kaldı. Halen Tepecik Mahallesi’ne sıra gelmedi. Aslında bizim bölgemiz 2 etap olarak belirlenmişti.”

ozelfoto22.jpg

NÜFUS 14 BİN KİŞİ AZALDI 

“Kentsel dönüşüm başladıktan sonra yıkılması gereken evler yıkıldı. İnsanlar Ankara’nın farklı ilçelerine dağıldı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi kira yardımı yapmaya başladı. Şu an mahalleli farklı ilçelerde yaşıyor. Biz kentsel dönüşümün bir an önce yapılıp insanların tekrar mahallerine dönmelerini istiyoruz. Kentsel dönüşüm başlamadan 16 bin civarında nüfusum vardı. Şu an bu sayı 1-2 bin kişiye kadar düştü. İnsanlar dönmek istiyor. Her gün onlarca insan soruyor bir gelişme var mı diye.” 

KALANLAR DA ANLAŞARAK GİTMEK İSTİYOR

“Kentsel dönüşüm için zamanında yıkılan evlerde alkol alanlar, uyuşturucu kullananlar, ateş yakanlardan artık bıktık. Burada zamanında anlaşma yapmamış evine oturmaya devam eden insanlar var. Onlar da bu durumdan korkuyor. Burası virane bir yere dönüştü. Bir an önce belediyenin tekrar anlaşmaları açarak kendileriyle anlaşma yapmalarını istiyor. Onların da isteği düzelene kadar buradan gitmek.”

ozelfoto2.jpg

BAŞKANI MAHALLEMİZE BEKLERİZ 

Konuyla ilgili Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş  ile görüştüklerini belirten ve Yavaş’ı mahallelerine davet eden Güngören, “Mansur Başkan ile bir araya geldik. O bizlere 4 sene içerisinde bunu yapacağım demişti. Yapması için ona güveniyoruz. Gerekirse gelsin bizler ona her türlü desteği verelim ne olduğunu, yaşananları anlatalım. Mahallemize bekleriz. Yeter ki bizi dinlesin öncü olur fikirler veririz. Belediye bu konuda çok zarar ediyor. He ay milyonlarca kira ödüyor. Bu ödenen parayla her ay 1 blok yapsa bu kentsel dönüşüm yine biter. Hem insanlara güven gelir. Vatandaş yapılacak diye sevinir” dedi. 

ERKAL ERDOĞAN/İLKSAYFA-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.