Ağrı günleri ilk kez AKM'de yapıldı

Ağrı günleri ilk kez AKM'de yapıldı

Atatürk Kültür Merkezi’nde Ağrı Tanıtım Günleri yoğun ilgi görüyor. Ankara’da ilk kez gerçekleşen ve yarına kadar sürecek olan tanıtım günlerinde Ağrı’nın yöresel ürünleri tanıtılıyor.

Tanıtım günleri kapsamında Ağrılılar, gerçekleştirilen etkinlikle tarihi, turistik ve birçok yöresel ürününü tanıtma fırsatı buldu. Ağrılı vatandaşların yanı sıra Başkentli vatandaşlarında yoğun ilgi gösterdiği tanıtım günü 12 Nisan Perşembe günü başladı. Etkinlik yarına kadar ziyaret edilebilecek.

AĞRI TÜM YÖNLERİYLE ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR

3a809de5-72f3-4e1f-868f-7a6d506eeb55.jpg

Ağrı ilinin birçok yöresel ürününün tanıtıldığı tanıtım günlerine vatandaşın yoğun ilgisi damga vurdu. Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ve geleneksel birçok ürün ile yöresel lezzetlerin tanıtıldığı fuarda en çok ilgi gören ürünler ise Gırar, Keşkek, Ağrı peynir çeşitleri, Ağrı çiçek balı oldu. Bunların yanı sıra Ağrı’nın el sanatları kültürel hayatı ve doğal güzellikleri tüm yanlarıyla ziyaretçilerini bekliyor.

PEYNİRLER TAMAMEN ORGANİK

2a6ef6ae-fb50-4740-9506-46ae67ac16df.jpg

Ağrı peynirleri hakkında gazetemize bilgi veren Mesut Sönmez 25 yıldır peynir işiyle uğraştığını belirterek, “Ağrı’nın Keçil peyniri, köy ve tulum peyniri meşhurdur. En çok tercih edilen ürün ise Keçil peyniridir. Keçil peyniri kekik otuyla yapılır. Tamamen organik olmasından dolayı çok lezzetlidir. İçerisinde en ufak bir katkı maddesi yoktur. Tamamen doğal olan şirden mayayla mayalanır” dedi. Ağrı peynir çeşitlerinin diğer peynirlerden farklı kılanın Ağrı’da bulunan ot popülasyonunun yüksek olması dolayısıyla hayvanların iyi beslenmesi olduğunu söyleyen Sönmez, “Rakım yüksek olduğu için hayvan daha güzel besleniyor ve verim artıyor. Bu da ürüne yansıyor. Başkentliler buraya gelerek ürünlerimizin tadına bakarak karşılaştırmasını yapabilirler” ifadelerini kullandı.

ÇİÇEK BALININ KALİTESİ ÜST SEVİYEDE

2f73be54-ccd2-4ad1-9359-d9965136bdde.jpg

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği diğer bir ürün ise bal oldu. Ağrı balının özellikleri hakkında bilgi veren Vahit Özdem Ağrı balının devlet garantili organik sertifikalı bal olduğunu söyledi. Ağrı ve diğer doğu illerinde rakım yüksek olduğundan çiçek çeşidinin bol olduğunu söyleyen Özdem, bu yüzden çiçek balının kalitesinin yüksek olduğunu belirtti. Özdem, “Ayçiçek balı olsun çam balı olsun bunlar tek türün ballarıdır. Bizim çiçek balımız ise yüzlerce çiçeğin bir ürünüdür. Bu yüzden kalitesi üst seviyelerdedir” dedi. Başkentlilere çağrıda da bulunan Özdem, “Ankaralı hemşerilerimiz gelip balımızı tatsınlar ve kendileri kalite kontrol yapsınlar. Balımızın kilosu 50 ila 60 liraya arasında seyrediyor. Almasalar bile kaliteli bal nasıl olur buraya gelip görsünler” dedi.

GIRAR ÇORBASI UZUN KUYRUĞA NEDEN OLDU

0e216e73-e6f8-415b-a8d4-c442037b7ac9.jpg

Ankara Ağrılılar Derneği tarafından dağıtılan meşhur gırar çorbası ise uzun kuyruklar oluşmasına neden oldu. Başkentliler tarafından büyük beğeni alan gırar çorbası içinde bulundurduğu birçok vitamin ve mineraller dolayısıyla iyi bir besin kaynağı olarak biliniyor. Çocukların büyüme ve kemik gelişimine yardımcı olmakla birlikte glisemik indeksi buğdaya göre daha az olduğundan diyabet hastaları için özel bir anlam ifade ediyor. Cildin kendisini yenilemesinde, kilo vermeye, göz hastalıklarında korumaya faydalı olduğu, içerdiği yoğurt, yarma ve yumurtadan dolayı sağlıklı beslenmenin en sağlıklı gıdası olarak da biliniyor.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.