YUMBİR Başkanı açıkladı: Yumurta arzı azabilir

YUMBİR Başkanı açıkladı: Yumurta arzı azabilir

YUMBİR Başkanı İbrahim Afyon, üreticilerde maliyetin altında devam edecek satışların yumurta arzını azaltabileceğini söyledi.

Afyon “Son 6 ayın ortalama fiyatı 4 TL’dir. Bu 4 TL sabit olur, vatandaş hep tanesini 4 TL’den yer ise üretici batmaz, tüketici de tekrar yüksek fiyatla karşılaşmaz. Eğer bugün vatandaş 2 TL’ye yiyorsa yarın bilsin ki bu 8 TL’ye çıkar. 60 TL’yi görünce vatandaşlar şaşırdı. Şimdi tekrar 90 TL’ye çıkar da bize tepki gösterirse diye biz ona üzülüyoruz” dedi.

Sürekli zam haberleriyle gündeme gelen yumurta fiyatlarında yaşanan indirim vatandaşı şaşırttı. Ocak ayında 110-120 TL’den satılan bir koli yumurtanın fiyatı çarşıda 60 TL’ye kadar düşerken; bazı marketlerde ise 75-80 TL’den satıldığı görüldü. Konuyu değerlendiren Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı İbrahim Afyon, yumurtanın üreticiden maliyetinin altında satışa çıktığını, fakat marketlerin fiyatı hemen yansıtmayarak normal satış fiyatından devam ettiğini söyledi. İbrahim Afyon, üretici tarafından fiyatlarda artış beklediklerini dile getirerek, “60 TL’yi görünce vatandaşlar şaşırdı. Şimdi tekrar 90 TL’ye çıkar da bize tepki gösterirse diye biz ona üzülüyoruz” ifadelerini kullandı.

ibrahimafyon.jpg

FİYATLAR NORMAL

Ocak ayında zam haberleriyle gündeme gelen yumurtada bu kez indirimler yapıldı. 1 Aralık 2023’te 85 TL olan bir koli yumurta ocak ayında 110-120 TL fiyatlarla satışa sunulurken; şubat ayında 100-110 TL fiyatlarla satışa sunuldu. Nisan ayında ise bir koli yumurtanın fiyatı zincir marketlerde 80 TL’ye kadar inerken; bazı market ve dükkanlarda ise bir koli yumurtanın 55-60 TL’ye satıldığı görüldü. Zincir marketlerin 3 ay içinde yumurtaya yaklaşık yüzde 35 indirim yapması dikkat çekerken; yapılan indirimler yüzde 55’e kadar çıktı. Görülen fiyat düşüşü hakkında konuşan YUMBİR Başkanı İbrahim Afyon, “Marketlerde yumurta fiyatları düşerken çok yavaş hareket ediyor. Artarken hemen artırılıyor. Fiyatlar şu anda bizden ucuz aldıkları için normal. Marketler bizden ucuz aldığını vatandaşa hemen yansıtmıyor. Eski normal satış fiyatından devam ediyor” dedi.

brahim-afyon.jpg

ÜRETİCİ TARAFINDA ARTIŞ BEKLİYORUZ

Başkan İbrahim Afyon, “Yumurta fiyatı açısından ben üretici tarafından feryat ediyorum. Bizden maliyetinin altına satış yapılıyor. Artış bekliyoruz. Eğer artmazsa bir iki hafta daha böyle giderse hayvan varlığımız azalacak. Bu da yumurta arzını azaltacak” açıklamasında bulundu.

yumurta223.jpg

SABİT KALIRSA KİMSE ÜZÜLMEZ

Başkan Afyon, marketlerle üretici arasındaki makasın daraltılması gerektiğini vurgulayarak, “Yıl ortalamasında vatandaşın yumurtaya verdiği para sabittir. Son 6 ayın ortalama fiyatı 4 TL’dir. Bu 4 TL sabit olur, vatandaş hep tanesini 4 TL’den yer ise üretici batmaz, tüketici de tekrar yüksek fiyatla karşılaşmaz. Eğer bugün vatandaş 2 TL’ye yiyorsa yarın bilsin ki 8 TL’ye yumurta yiyebilir. 60 TL’yi görünce vatandaşlar şaşırdı. Şimdi tekrar 90 TL’ye çıkar da bize tepki gösterirse diye biz ona üzülüyoruz” ifadelerini kullandı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.