Ak Parti'de sürprizler

Ak Parti'de sürprizler

Ak Parti'de başta adı her kabine değişikliğinde yeni Adalet Bakanı olarak geçen Burhan Kuzu olmak üzere kamuoyunca tanınan pek çok isim liste dışı bırakıldı.

Ak Parti'de başta adı her kabine değişikliğinde adalet bakanı olarak geçen Anayasa Profesörü Burhan Kuzu ile 2015 - 2017 tarihleri arasında Gıda, tarım ve hayvancılık bakanı olarak hükümette yer alan Faruk Çelik aday gösterilmedi.

Ak Parti, 24 Haziran'daki seçimlerde, 27. Dönem Meclisi'ne girmek için yarışacak isimlerin listesini önceki gün Yüksek Seçim Kurulu'na sundu. 600 isimden oluşan listede, mevcut 316 milletvekilinden 167'si yer aldı. Böylece Ak Parti Meclis Grubu'nun her dönem yüzde 45 ila 50 oranında yenilenmesi geleneği de korumuş oldu. Öte yandan 126 kadın aday göstererek, geçmiş döneme kıyasla kadın oranı da arttırıldı. AK Parti 25 yaşın altında 57 ismi aday gösterdi. AK Parti'nin en genç adayı, Kocaeli 11. sıradan aday gösterilen 18 yaşındaki Elif Nur Bayram iken; en yaşlı adayı ise, Mardin 4. Sıradan aday olan 70 yaşındaki Ahmet Munip Yıldızoğlu olarak belirlendi. Ak Parti listelerinin yaş ortalaması ise; yaşı 44 olarak hesaplandı. 

DAVUTOĞLU'NA YAKIN İSİMLER LİSTE DIŞI

AK Parti'de grup başkanvekilleri ve MYK üyelerinin tamamı listede yer alırken; Ahmet Davutoğlu'na yakın isimlerin aday gösterilmedi. Aydın Ünal, Ali Sarıkaya ve Taha Özhan aday olmalarına rağmen listeye konulmadı. AK Parti'nin popüler isimlerinden Faruk Çelik, Burhan Kuzu, Ahmet İyimaya, Ayşenur Bahçekapılı, Salim Uslu, Adnan Boynukara, Ertan Aydın, Ömer Serdar, Nurettin Yıldız, Zeyid Arslan, Şamil Tayyar, Mehmet Metiner, Metin Külünk, Haluk İpek, Hüseyin Kocabıyık, Sema Ramazanoğlu, Necdet Ünüvar, Orhan Miroğlu, Galip Ensarioğlu, Yasin Aktay gibi isimler de listeye alınmadı. 

MECLİS BAŞKANI KAHRAMAN ADAY DEĞİL

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, eski bakanlardan Cemil Çiçek, Mehmet Ali Şahin gibi adaylık başvurusu yapmayan ve ya Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci gibi AK Parti'de üç dönem kuralına takılan isimler listede yer almadı. Öte yandan FETÖ'nün darbe girişiminde bulunduğu 15 Temmuz gecesi Genel Kurul'da bulunan 81 AK Parti milletvekilinden 33'ü listede yer almadı. 15 Temmuz gecesi tarihi oturuma AK Parti'den 81, CHP'den 16, MHP'den 10 milletvekili olmak üzere 107 katılmıştı. 

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.