Furkan Göktürk Yılmaz

Furkan Göktürk Yılmaz

Akşam pazarı

Akşam pazarı

Halk pazarları akşam vakitlerinde hiç olmadığı kadar kalabalık olmaya başladı. Bu sadece havaların sıcak olmasıyla alakalı değil. Meyve sebzenin cep yakmasıyla da alakalı.

Dün gıda alışverişini Yapracık Mahallesi'ndeki halk pazarından yaptık. Akşam 18.30 suları pazar hınca hınç doluydu. Malını toplayıp yoluna devam eden bir esnaf bile yoktu. Sanki tüm hazırlıklar saat 17.00 sonrasına bırakılmıştı. Otoparkta yer bulamadık.

Pazar alışverişimizi yaptığımız yerde daha önce böyle bir şey yaşadığımı hatırlamıyorum. 15 dakika boyunca arabamızı park edemedik.

Her hafta uğradığım bir sebze esnafına sordum, bu ne kalabalık diye. Fiyatlardaki “akşam gevşemesine” işaret etti.

Önceden ay sonunu getirmekte zorlanan vatandaş yapardı bunu. Akşam sona kalan malzemelerin ucuz fiyattan verileceği bilindiği için pazara gündüz uğranmazdı.

Ankaralı şimdi bir sistem değişikliğine gitmiş. Güneş tepedeyken 1 kişi geliyorsa akşam 3 kişi gelir olmuş. Akşam olsun da müşteri gelsin diye pazarcı halkı gündüz vakti bekliyor. Akşam harıl harıl çalışıyor.

Domatesin kilosu 20 lira, sivri biber 25, yeşil fasulye 50, sarımsak 100, bamya 100, dört tane süt mısır 50 lira olmuş...

Beklenen yeni hal yasasına ne oldu?

Kamuoyu ile paylaşılan bilgilere göre beklenen yeni hal yasası üzerinde çalışmalar devam ediyor.

Basına yansıyan bilgilerden yeni yasa ile üretici kooperatiflerinin pozitif anlamda ayrıştıralacağını ve bir işletmenin hal içinde birden fazla alana sahip olması engellenerek, tekel oluşumunun önüne geçileceğini öğreniyoruz.

Bu gelişmelerin yaş meyve-sebze fiyatlarını bir miktar soğutacağı tahmin ediliyor.

Asgari ücretteki artış seçim sonrası zamları ile bir miktar eridi. Daha ağustosun başındayız. 2024 gelmeden küçük bir ücret artışına gidilebilir mi diye düşünüyorum. İmkan dahilinde olmadığı kanaatine varıyorum.

Peki o zaman vatandaş aralık ayına kadar ne yapacak?

Yeni ekonomi yönetiminin elinde sihirli değnek yok. Orta ve uzun vadede genel anlamda bir toparlanma beklentisi var. Bu orta ve uzun vade dediğimiz zaman gelene kadar biraz zorlanacağız gibi görünüyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR