Albino nedir?

Albino nedir?

Dünya Albinizm Farkındalık Günü’nün de Albino hastalığını bilmeyenler için Albino nedir? Albino hastalığı genetik mi? gibi soruların cevabını sizler için derledik.

Albino nedir? Albino hastalığı genetik mi? Albino siyahilerde görülür mü? Albino hastalığı hayvanlarda görülür mü? Albino insanlar ne tür sorunlar yaşar? Albino insanların göz sorunları neler? Gelin birlikte bakalım.

Albino nedir? Albino hastalığı genetik mi?

Albino ya da albinizm, genetik yollarla yani soydan geçen bir metabolizma hastalığıdır. Bu hastalığı taşıyanlara albinizm ya da albino denir.

albino2.jpg

Binlerce canlıyı etkileyen genetik bir bozukluk olan albinoluk renklenmeyi sağlayan melanin pigmenti yokluğu ya da azlığından kaynaklanır. Albinoluk gözler, deri, saçlar ve bedenin öbür bölümlerini etkileyebilir. Bazı canlılarda tüm beden de görülürken buna tam alibinoluk denir. Bazı canlılarda çok daha az zararlıdır ve deride beyaz noktalar ya da kollarda beyaz perçemler halinde görülür. Bedenin yalnızca bazı alanlarında melanin pigment bulunmaması "vitiligo" diye adlandırılır, buna da kısmi albinoluk denir.

Albino hastalığı siyahilerde görülür mü?

albino-siyahi.jpg

Albino hastalığı dünyanın her yerinde görülebildiği gibi Afrika kıtasında siyahi insanlarda da görülebilmektedir. Hatta Afrika'da 5 bin ila 15 binde bir kişi albino görülüyor. Albino, Sahra altı Afrika'da ise daha çok yaygın. Güney Afrika'da 1000 ve Tanzanya'da 1400 kişiden birinin albino olduğu düşünülüyor.

Albino hastalığının tedavisi henüz bulunamamıştır. Albino hastalığının tedavisinde amaç, belirtileri en aza indirmeye çalışmaktır. Ayrıca uygulanan tedavi güneş hasarını önlemeye de yardımcı olur. Albinoların bir diğer sorunları ise gözlerdir.

Albino insanların göz sorunları neler?

albino3.jpg

Albino ile bağlantılı olası göz sorunları:

Zayıf görüş: Miyop ya da hipermetrop ve düşük görüş (düzeltilemeyen görüş kaybı)

Astigmat: Korneanın (gözün ön tarafındaki saydam tabaka) mükemmel kavisli olmaması veya merceğin anormal bir şekli olması nedeniyle bulanık görülmesi

Fotofobia: Gözlerin ışığa aşırı duyarlı olması

Nistagmus: Göz kaslarının istem dışı ileri geri hareketi

Strabismus (Şaşılık): Gözlerin odaklanamaması ve birlikte bir noktayı takip edememesiyle bir gözün veya her ikisinin birden doğru hizada olmaması

Albino hastalığı hayvanlarda görülür mü?

albino-aslan.jpg

Albino hastalığı sadece insanlarda görülmez yabani hayvanlarda da görülür ancak yaban yaşamında kamuflaj yetisini kaybeden bu canlılar çok fazla hayatta kalmazlar. Ancak hayvanat bahçelerinde çok uzun süreler yaşayan albino hayvanlar mevcuttur.

FOTO GALERİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.