Altınköy’de nostalji havası

Altınköy’de nostalji havası

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesi bine yakın çocuk Altınköy Açık Hava Köy Müzesi’nde düzenlenen ‘Nostaljik Çocuk Şenliği’nde buluştu.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesi bine yakın çocuk Altınköy Açık Hava Köy Müzesi’nde buluştu. ‘Nostaljik Çocuk Şenliği’ adı verilen etkinlikte çocuklar topaç çevirmeden, çuval yarışına, ip atlamadan, üçtaş oyununa kadar pek çok geleneksel oyunları oynayarak doyasıya eğlendi.

YETİŞKİNLERİN ÇOCUKLUĞU GİBİ

Altındağ Belediyesi Gençlik Merkezlerinde yıl boyunca eğitim gören 450 çocuğun yanı sıra etkinliğe diğer illerden gelen öğrenciler ile Altındağ’da yaşayan 50 Suriyeli çocuk katıldı. Gazi Üniversitesi Türk Halk Bilimi, Somut olmayan Kültürel Miras Müzesi’nin destek verdiği etkinlikte konuşan Gençlik Merkezi Genel Koordinatörü Bade Ege gelenekselliğin önemine dikkat çekerek, “Çocuklara geleneksel oyunları öğretebilmek ve dışarıda zaman geçirmelerini sağlamak istiyoruz. Kale oyunu, koz oyunu, çember çevirme, çuval yarışı, ip atlama gibi oyunlar hem çocuklara oynatıldı hem de öğretildi. Cam atölyesinde çocuklar cam üfleme, boncuk yapma, deri bileklikler yapma, keçeden süsler yapacaklar, bunları da öğrenmiş olacaklar. Hem kültürel uyum sağlayacağız hem de özlediğimiz çocukluğumuzda olan birçok değeri bir arada bulabileceğiz” dedi. 

SOKAK OYUNLARI ZİHİNE BEDENE YARARLI

Etkinliğe destek veren kurumlardan Gazi Üniversitesi Türk Halk Bilimi Bölümü’nden Zeynep Safiye Baki ise amaçlarının geleneksel çocuk oyunlarını tekrar hayata kavuşturmak olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“Amacımız geleneksel çocuk oyunlarının yeniden canlanmasını ve kulak kulağa aktarılmasını sağlamak. Artık çoğu okulda oynatılmayan sokaklarda oynanamayan oyunları, çocuklara öğretmek istiyoruz. . Biz okul, öğretmen ve yerel yönetimlerde bu konuda bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bu oyunlar çocukların zihinsel, fiziksel gelişimleri açısından önemli katkılar sağlıyor. Oyunlarda sosyalleşme fırsatı yakalayan çocuklar, tekerleme saymaca gibi sözlü kültür ürünlerini de öğreniyorlar. Etkinlikte kale oyunu, misket, koz oyunu, topaç çevirme gibi çocuk oyunlarının yanı sıra karagöz gösterisi masal anlatımı ve köy seyirlik oyunları da sergilendi. Günümüzde vakitlerinin çoğunu bilgisayar karşısında geçiren çocuklara geleneksel çocuk oyunlarını aktardık.” 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.