"Ankara kedisi sadece beyaz olmaz"

"Ankara kedisi sadece beyaz olmaz"

Kedi bakıcısı Ayşe Korkmaz, Ankara kedisinin bilinenin aksine sadece beyaz renkte olmayacağını belirterek, “Ankara kedisi gri de olabilir siyah da. Sadece beyaz olmaz” dedi.

Pursaklar Belediyesi Ankara Kedisini Koruma Yaşatma ve Tanıtma Merkezi’nde görevli olan kedi bakıcısı Ayşe Korkmaz, doğru bilinen yanlışları hatırlatarak Ankara kedisinin renginin sadece beyaz olmayacağına dikkat çekti. Korkmaz, beyaz rengin genetik olarak içinde her rengi barındırdığını söyleyerek, “İki beyaz kediden siyah ya da gri bir kedide doğabilir. Buradaki gri kedinin de anne ve babası beyaz safkan Ankara kedisi. Kendisi de öyle. Tüy yapısı, vücut yapısı, göz yapısı Ankara kedisi. Sadece rengi farklı” dedi.

YETİŞTİRMEYE VE ÜRETMEYE DEVAM EDİYORUZ

Kedilerin bakımı, sağlığı ve tanıtımı ile ilgilenen Korkmaz, 2017 yılının Ekim ayında tesisi faaliyete geçirdiklerini ifade ederek, “25 kedi ile başlamıştık yaz aylarında 80 kediye kadar çıkabiliyoruz. Yerimiz yeterli olduğunca kedilerimizi muhafaza ediyoruz. Yetiştirmeye, üretmeye devam ediyoruz. Yavru zamanında da kedilerimiz küçükken sahiplendirme yapabiliyoruz” dedi.

ankara-kedisi,-pursaklar-belediyesi-ankara-kedisini-koruma-yasatma-ve-tanitma-merkezi,-kedi-bakicisi-ayse-korkmaz,2.jpg

SAHİBİNİN KARAKTERİNİ ALIR

“Kötü kedi ya da kötü köpek yoktur. Kötü sahip ya da yetiştirici vardır” diyen Korkmaz, kedinin sahibinin karakterini alacağını söyledi. Korkmaz, “Ankara kedileri evine çok bağlıdır. Eve uyumlu kedilerdir. Sahibini ve evini sahiplenir. Korumacıdırlar. Vahşi olarak tanıtılmışlardır ama bu algı yanlıştır. 2-3 aylıkken aldığınız bir kediyi istediğini formda yetiştirebilirsiniz. Az oynatırsanız kucak kedisi olur. Sürekli oynatır, atlatır, zıplatırsanız yaramaz bir kedi olur. Bu sahibinin karakterine bağlıdır” ifadelerini konuştu.

BEYAZ İÇİNDE HER RENGİ BARINDIRIR

Ankara kedisinin sadece beyaz olmadığına da dikkat çeken Korkmaz, “Beyaz rengi genetik olarak içinde her rengi barındırır. İki beyaz kediden siyah bir kedide doğabilir. Buradaki gri kedinin de anne ve babası beyaz. Anne ve babası da kendisi de safkan bir Ankara kedisidir. Sadece rengi farklıdır. Tüy yapısı, vücut yapısı, göz yapısı Ankara kedisi. Biz renkli kedilerimizi özellikle elimizde tutuyoruz. Çünkü renkli kedileri kullandığımızda yavrularda sağırlık riskini ortadan kaldırıyoruz. Beyaz kedilerde sağırlık riski mevcut” diye konuştu.

Emrah Özcan / HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.