Ankara Ulus'taki uçak kazasının ardından 56 yıl geçti

Ankara Ulus'taki uçak kazasının ardından 56 yıl geçti

Ankara’nın göbeği Ulus’ta 1963 yılının şubat ayında yaşanan ve 120 kişinin hayatını kaybettiği uçak faciasının ardından 56 yıl geçti. Dünyanın konuştuğu havada çarpışan iki uçak kazasında sayısız dram yaşandı.

Ankara’nın göbeği Ulus’ta 1963 yılının şubat ayında yaşanan ve 120 kişinin hayatını kaybettiği uçak faciasının ardından 56 yıl geçti. 

ULUS’TA HAVADA İKİ UÇAK ÇARPIŞTI

Dünyada uçak kazaları tarihine geçen en unutulmaz facia 1 Şubat 1963 Cuma günü yaşandı. Ramazan ayının ilk günüydü. Etimesgut’tan havalanan Türk Hava Kuvvetleri’nin eğitim uçuşu yapan Çubuk 48 kuyruk işaretli Douglas C-47 askeri nakliye uçağı, Beyrut-Lefkoşa üzerinden Ankara’ya giden dört motorlu Viscount Middle East Airlines (MEA) uçağıyla saat 16:12’de havada çarpışır. Uçaklar infilak eder, uçak parçaları ve cesetler Ulus Zincirli Camisi yukarısında, Hükümet Caddesi’ndeki Kuyulu kahvenin yerine yapılmış olan Ticaret Han ile Sebze Hali arasındaki alana; askeri uçak ise Bentderesi Caddesi üzerine düşer. 

ankara ulus uçak kazası ile ilgili görsel sonucuKAN DONDURUCU BİR MANZARA…

Yolcuların bir kısmı çarpma anında ani hava basıncıyla parçalanan kabinden dışarı uçar ve çevredeki binaların çatılarında parçalanmış halde bulunur. Kazada 120 kişi hayatını kaybederken, onlarca kişi de yaralanır.  
Kazada İstanbul Bankası, Amele Kahvesi ile lokanta alev alır. O binalardan kimse kurtarılamaz. İstanbul Bankası’nın şubesinde bulunanlar, gerek müşteriler ve gerekse çalışanlar demir pencerelerden dışarı çıkamamışlar ve yanarak öldü. Çünkü Lübnan uçağı, tam bankanın giriş kapısı önüne düştü. 

DÜNYA BU KAZAYI KONUŞTU

120 kişinin öldüğü ve onlarca kişinin yaralandığı bu kaza tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. Kazada ölenlerin bir kısmı Cebeci Mezarlığında yan yana defnedilirken bir kısmı ise memleketlerine gönderildi. Kaza büyük bir dramı geride bırakmıştır ve hala kaza hafızalardaki yerini korumaktadır. 

2 Şubat 1963 Cumartesi tarihli Milliyet Gazetesi: 

Ä°lgili resim

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.