Ahmet Fidan

Ahmet Fidan

“Ankara Vakıf Eserleri Albümü 2015”

“Ankara Vakıf Eserleri Albümü 2015”

 

ile Ankara Valiliği Bir Adım Önde

 

Ankara, Türkiye’nin başkenti.  Anayasa böyle diyor ve böyle biliniyor. Ne yazık, kültürel yönden Ankara birçok şehrin gerisinde. Kültürde, sanatta adından söz ettirememektedir. Kısaca Ankara, kültürün, irfanın, tarihin ve özellikle STK’ların başkenti olmaktan uzak.

 İstanbul kültür ve irfanın başkenti olmayı sürdürmektedir. Zaman zaman dost sohbetlerinde söz konusu edildiğinde “mum dibine ışık vermez” denilerek savunulmaktadır. İşin gerçek yönü, başka bir deyimle gerçeğin kendisi öyle mi?

Ankara’nın uzun zamandan beri Büyükşehir Belediyesi Başkanlığını yürüten zat, kendisini “kitap okumamak” la nitelemektedir. Başkan açısından övünülecek(!)   bir meziyet, ama Ankara, özellikle İktidar partisi için üzerinde düşünülmesi gereken son derece üzücü durum.

İktidar partisinin Genel Başkanı birkaç dil bilen, kitapları defalarca baskı yapan ve hala okumaya devam eden örnek bir münevver. Ama onun Başkent temsilcisi kitaptan uzak duruyor ve bununla övünüyor. Cezasını Anakaralı çekmektedir. Çünkü Ankara kültürden, irfandan uzak hayat sürmektedir. Büyükşehir Belediyesi Başkanının kültürden anladığı Moskova Sirki. Şimdi Rusya ile bağlar koptu. Başkanın son derece önemli kültür faaliyeti ne olacak, boşluk nasıl doldurulacak çok merak ediliyor.

Yukarıda yazılanları bir an düşünmeyin. Çünkü Ankara’da kültür alanında takdire değer hizmetler de yapılmaktadır. Ankara’nın çiçeği burnunda Valisi ile henüz tanışma imkânı bulamadım. Bir önceki valimizi tek bir şeyle hatırlıyorum. İstiklal Marşımızın TBMM ‘de kabul yıl dönümlerinde Tacettin Dergâhında yapılan anma toplantılarında el yazısı ile hazırladığı konuşmayı okur, M. Akif için “Toprağı bol olsun.” Cümlesi ile bitirirdi. Bu haliyle uzun süre Ankara’da Valilik görevinde bulundu. Bir yılı aşan bir süreden beri Ankara Valiliği görevini yürüten Sayın Mehmet Kılıçlar ile henüz tanışma imkânı bulamadım. Ama Sayın Vali’nin iyi bir kitap okuru olduğunu, kültür ve sanata önem verdiğini biliyoruz.

Sayın Vali’nin çok şanslı bir yönü bulunmaktadır. Yardımcılarından Sayın Hamza Duygun iyi bir kitap okuru ve aynı zamanda yazar bir bürokrat. Hamza Duygun, daha önce Altındağ Kaymakamlığı görevinde iken Altındağ’ın sosyal kimliği üzerine bir araştırma yapmış ve bu dikkat çeken araştırmayı kitaplaştırmıştı.

Vali Muavini Sayın Hamza Duygun, bu kez çok farlı kültürel örnek bir hizmete imza atmış ve “Ankara Vakıf Eserleri 2015” kitabını yayınlamış bulunmaktadır. Kitabın müellifi Hamza Duygun ama hayata geçiren Ankara Valiliği.

Kaliteli ve titiz bir çalışma ile hazırlanan kitap, 312 sayfa ve üç bölümden oluşmaktadır. Kitabın ön sözünde Sayın Duygun şu görüşlere yer vermektedir:

-“Kaynak kitaplarımızda “Bir mülkün menfaatini insanlara tahsis edip:aslını Allahû Teâla (cc)’nun mülkü hükmünde olmak üzere, mülk edinme veya edindirmeden alı koymaktır” şeklinde tarif edilen vakıf müessesesi; Selçuklu ve Osmanlı dönemlerini kapsayan yaklaşık bin yıllık bir zaman diliminde, bu toprakları vatan yapan aslî bir insan unsurunu harekete geçiren ana dinamiklerden biri olmuştur. Öylesine ki bu iki devlet yapılanmasının oluşturduğu medeniyete hâkim olan vakıf ruhu, bazı tarihçilerimiz tarafından son derece isabetli bir tanımla “Vakıf Medeniyeti” olarak adlandırılmıştır.”

Ankara vilayet sınırları içinde bulunan vakıfları kayda geçiren kitap üç bölümden oluşmaktadır. 1. Bölümde halen ayakta kalan Vakıf eserleri, 2. Bölümde İlcelerde bulunan vakıf eserleri ve en önemlisi Ankara’da “yıkılan- Yokolan Vakıf Eserleri başlıklarını taşımaktadır.

“Ankara Vakıf Eserleri 2015” kitabı, iki yönüyle dikkate değer. Ankara’da bulunan vakıf eserlerini kayda almaktadır. Aradan geçen yıllarda Vakıf Eserlerinin korunmasında önemli bir belge niteliğinde. Son bölüm ise Vakıf Medeniyetinin  tapusu olan bir  çok eserin devlet eliyle  acımasızca yok edildiğini belgelemektedir.

Ulus’ta halen Ziraat Bankası, Merkez Bankası ve Yüzüncü Yıl Çarşısının bulunduğu mekânda “Kızılbey Camii ve Türbesi”nin bulunduğunu kaç kişi bilmektedir. Yıkılmış ve yerine ucube binalar dikilmiş. Bunun bile Valilik eliyle kayda alınması müthiş bir cesaret ve kültür hizmetidir.

Başta kitabı büyük gayret ve emekle hazırlayan Sayın Hamza Duygun’u ve kitabı yayınlayan Ankara Valisi Sayın Mehmet Kılıçlar Bey’i tebrik ediyorum. Bu güzel kültürel hizmetin devamını arzu edildiğini, özellikle Ankaralılar adına bilhassa belirtmek istiyorum.

G Ü N Ü N  H İ K M E T İ

“Ölen insan mıdır, ondan kalacak şey eseri

Bir eşek göçtü mü ondan da nihayet semeri.”

M: Akif, Safahat

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR