Ankara Valiliği sahip çıktı

Ankara Valiliği sahip çıktı

Ankara Valiliği, 99 depreminde ailesini ve tüm birikimini kaybettikten sonra sokaklarda yaşamaya başlayan 64 yaşındaki Gürkan Kaya’yı bir huzurevine yerleştirdi. Kaya, 19 yıl sonra yeniden hayata tutunmaya başladı.

Adapazarı’nda yaşanan o üzücü 17 Ağustos 1999 depreminde ailesini ve tüm varını yoğunu kaybedip sokaklarda yaşamak zorunda kalan 64 yaşındaki Gürkan Kaya, 19 yıl sonra Başkent’te hayata tutunmaya başladı. Yaklaşık 20 senedir sokaklarda yaşayan ve sağlık problemleri olan Kaya, Ankara Valiliği tarafından Çubuk’taki bir huzurevine kalıcı olarak yerleştirildi. Bunun öncesinde yılın belli bir dönemi devam eden Valiliğin Kimsesiz Oteli projesinden 2013’ten beri faydalanan Kaya, artık sokağa düşme kaygısı yaşamayacağını belirterek, sıcak bir yuvaya ve geniş bir aileye dahil olduğundan dolayı büyük bir mutluluk yaşadığını kaydetti. 

KIŞLARI ARTIK ÜŞÜMEYECEĞİM

dsc_1336.jpg

Ankara Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın yardımı ile Çubuk Abidin Yılmaz Huzurevi’nde yaşamaya başlayan Gürkan Kaya, duygu ve düşüncelerini gazetemize anlattı. Yaklaşık 20 senedir türlü zorluklar yaşadıktan sonra yerleştiği huzurevinin kendisi için büyük bir fırsat olduğunu belirten Kaya, “Depremden sonra sokağa düştüm. Çeşitli şehirlere giderek hayata tutunmaya çalıştım ama olmadı. 2013 yılında yolum Ankara’ya düştü. Bir kış vakti AŞTİ’de kalırken beni alıp Valiliğin Kimsesizler Oteli’ne yerleştirdiler. Daha sonra her kış bu projeden faydalandım. 6 Mart’ta Valiliğimizce bu huzurevine yerleştirildim. Artık kışları üşümeyeceğim. Benim burada kalmamı sağlayan ve beni sokaktan kurtaran Sayın Valimiz Ercan Topaca ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Müdürümüz Barış Yavuz’a çok teşekkür ederim. Allah onlardan bir değil bin kere razı olsun. Beni 19 yıl sonra hayata döndürdüler” dedi.  

İKİNCİ BİR AYAKKABIM, ELBİSEM OLMAMIŞTI

dsc_1334.jpg

Şu an kaldığı huzurevini çok sevdiğini ve huzurevine kolayca uyum sağladığını anlatan Gürkan Kaya, “Burayı çok seviyorum. Oldukça rahat, personel de çok anlayışlı. Herhangi bir isteğim olmamasına rağmen dün bana bir sürü kıyafet ve ayakkabı aldılar. ‘Kıyafetim var’ dememe rağmen zorla götürdüler. Bir sürü elbisem oldu. 19 yıldır ikinci bir ayakkabım ve ikinci bir elbisem olmamıştı ama şimdi çok şükür dualarım kabul oldu çift çift elbisem var” diye konuştu. 

YILLAR BOYU KENDİMİ RAHATLIĞA ALIŞTIRMADIM

Huzurevine yerleşmeden önce geçici süreliğine kaldığı yerlerde tekrar sokağa döneceğini bildiği için kendini rahatlığa alıştırmadığını da göz yaşları içerisinde anlatan Kaya, “Sokağa düştükten sonra ben hayatımda bir yemeği tıka basa doyana kadar yiyemedim. Sıcak yatak bulduğumda kendimi o sıcaklığa alıştırmamak için üzerime yorgan örtmedim. Yattığım odada camı açardım soğuğu hissedeyim diye çünkü tekrar sokağa gideceğimizi bildiğimiz için bunu yapmaya mecburduk. Rahatlığa gelmek sonrası için üzücü oluyordu” şeklinde konuştu. 

BÜTÜN EVSİZLERE SAHİP ÇIKILMALI 

dsc_1342.jpg

Huzurevine kalıcı bir şekilde yerleşmesi ile bu kaygılardan yavaş yavaş kurtulmaya başladığını anlatan Kaya, sokakta yaşamaya mecbur kalan diğer arkadaşlarının da hayata kazandırılması için yetkililere şu çağrıda bulundu: “Ben birçok şehrin sokağında kaldım. Bu konuda Ankara, Kimsesizler Oteli projesi ile evsizlere kış aylarında kucak açıyor. Diğer şehirlerde ise evsizler, kış vakti spor salonlarında ya da uygunsuz yerlerde kalıyor. Evsiz arkadaşlarımızı sokaktan kurtarmak için kalıcı çözümler getirilmeli. Özellikle hasta ve yaşlılar koruma altına alınmalı. Gençler ve sıcak bir çorbayı beğenmeyenler hariç… Evsiz arkadaşlarımız havalar iyileşince sokağa bırakılmak istemiyor. Tam rahata alıştıktan sonra tekrar sokağa düşmek onlara daha da zor geliyor” dedi.  

TÜM AİLESİNİ DEPREMDE KAYBETTİ…

Geçmişte yaşadığı zorluklarla ilgili de bilgi veren Kaya şunları söyledi: “Çocukluğum ve gençliğim İstanbul Kadıköy’de geçti. Ne kadar lüzumsuz iş varsa hepsinin peşinden koşarak gençliğimi berbat ettim. Daha sonra genç bir yaşta imam nikahı evlilikle Adapazarı’na yerleştim. Bu evlilikten bir kızım oldu. 10 yıl orada yaşadım sonra deprem meydana geldi. Ailemi tüm varımı, yoğumu o depremde kaybettim. Kırtasiyecilik yapıyordum iş yerim yaşadığım binanın en alt katıydı. Depremde ben de 12 saat enkaz altında kaldım. Rabbim bizi yanına almadı imtihan ediyor demek ki… Ondan sonra benim için direkt sokak başladı. Yani sokak dediğim direkt sokak… O dönem evi olanlara ev verdiler; ancak biz kiracı olduğumuz için belli bir dönem konteynırlarda yer gösterdiler. Daha sonra sokakta kalmaya başladım. Sağ olsunlar birçok hayırsever insan bana destek çıktı…” 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.