Ankara'nın saklı hazineleri

Ankara'nın saklı hazineleri

Üç günlük resmi tatili, şehrin dışına çıkmadan Ankara'da dolu dolu geçirmek de pekâlâ mümkün… Kentin tadını sokakların tenhalaştığı bayram günlerinde geçirmek isteyen Başkentliler için Ankara'da çok sayıda alternatif mekân var.

Her ne kadar bu Ramazan Bayramı'nda resmi tatil üç günde olsa, pek çok kişi Ankara'nın dışına bayramdan önce çıktı. 24 Haziran Erken Seçimlerinden ötürü okulların erken tatil edilmesiyle birlikte Başkent, zaten bayram gelemden bir nebze tenhalaşmıştı. Tenhalaşan Ankara'nın keyfini çıkartmak isteyenler için Başkent'te pek çok alternatif gezi adresi bulunuyor. Ankara, beş bin yıllık tarihi ile İç Anadolu'nun tam ortasında kadim bir şehir. Tanpınar'ın 'Beş Şehir'de anlattığı Ankara ile bugün ki Ankara aynı değildir şüphesiz. Ancak; Ankara her şeye rağmen inatla direnir ve her köşe başında saklı tutar güzelliklerini yalnızca görmeyi bilmek gerekir. Zira; bakmak görmek arasında büyük bir fark vardır. İşte Ankara'nın her gün önünden geçtiğimiz halde bir türlü görmediğimiz saklı hazineleri…

ANKARA'NIN CAMİLERİ

Ağaç Ayak Camii: Akbaş mahallesi, Ulucanlar caddesi üzerinde yer alan camii 1117 yılında yapılmıştır. 

Ahi Elvan Camii: İç kaleye çıkarken, yol üzerindedir. 14'üncü asırdan kalma yapı, Ankara'da bulunan ahşap eserlerin en güzel örneğidir.

Ahi Yakup Camii: 1391 yılında Ahi Yakup tarafından yaptırılan cami, Bentderesi Mahallesi'ndedir. 

Alâeddin Camii: Ankara Kalesi içinde, 1178 yılında Selçuklu Sultanı 2. Kılıç Arslan'ın oğlu Muhittin Mesut Şah tarafından yaptırılmış. Ankara'nın en eski camilerinden biri olan yapının kıble duvarı iç kaledeki Zindan Kapı'ya bitişiktir. 

Aslanhane Camii: Ahi Şerafettin Mahallesinde Atpazarı Yokuşu üzerinde bulunur. İçindeki sütunların başlarındaki aslan heykelciklerinden ötürü "Arslanhane" ismi ile anılan eserin gerçek adı, Ahi Şerafettin Camiidir. 1260 tarihli yapı, Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden biridir.

Cenabi Ahmet Camii: Ulucanlar caddesi üzerinde yer alan eser klasik Osmanlı Mimarisinin Ankara'da yegâne temsilcisidir. Ankara beylerbeyi Cenabi Ahmet Paşa tarafından 1565 yılında yaptırılmıştır. 
Hallacı Mahmut mescidi: Ankara'nın merkezi işyeri Ulus'ta bulunmaktadır. Kitabesine göre1545 tarihinde yapılmıştır.

İbadullah Camii: Sulu Han ve Çerkez sokaklarının kesiştiği köşede bulunan eser 17. Yüzyıl başında yapılmış olup minber ve tavanda bulunan aşı boyalı nakışlar Nakkaş Mustafa'ya mal edilmektedir. 
Karacabey Camii: Karacabey Mahallesi Samsun Sokakta bulunan ve büyük bir avlu içinde bulunan camii, Ankara'nın en değerli bir kaç eseri arasında yer almaktadır. 

Karyağdı türbesi: Karyağdı Türbesi İtfaiye Meydanı'ndadır. Kurşunları dökülmüş, kubbesi yer yer çatlamış olan bu türbe birçok kez onarım görmüştür. 

Kurşunlu Camii: Anafartalar Caddesi ile Kurşunlu Sokağın başında yer alan Kurşunlu Camiinin kim tarafından yapıldığı bilinmektedir.

Leblebicioğlu Camii: Denizciler Caddesinde bulunan Camii, Ankara Müftüsü Kantarzade Mustafa Bey ve oğulları tarafından 1713 tarihinde yaptırılmıştır.

Misafir Fakih Mescidi: 14. Yüzyılda yapılan Kale içindeki Altişi Sokağındadır. 
Resul camii: Akbaş Mahallesi Arslanhane ve İnegöl Sokaklarının kesiştiği yerde bulunan iki şerefeli camii, yaptıranın ismine İzafeten Resul Efendi Camii olarak tanınmaktadır. 

ANKARA'NIN HANLARI

Pirinç Hanı: Bugün Atpazarı bölgesinde bulunan Pirinç Han, 18. yüzyılda inşa edilmiştir. Ahi Elvan Cami’nin arkasındaki Pirinç Sokak’ta bulunmaktadır. 

Çengel Hanı: Çengel Han, bugün Ankara Kalesi'nin hemen girişindeki Ser Meydanı'nda, Rahmi Koç Müzesi olarak hizmet vermektedir. Çengel Han’da Vehbi Koç’un iş hayatına atıldığı dükkân da yer almaktadır.

Pilavoğlu Hanı: 16. yüzyıl ile 17. yüzyıl arasına tarihlenen Pilavoğlu Han, Atpazarı, Hanlar Sokak'ta yer almaktadır. 
Sulu Han: Halk arasında Sulu Han olarak bilinen yapının adı aslında Hasan Paşa Hanı'dır. Günümüzde Sulu Han; zücaciye, nalburiye, billuriye, baharatçı gibi dükkânların bulunduğu bir ticaret alanına dönüşmüştür.

ANKARA'NIN ÖREN YERLERİ

Roma Hamamı: Çankırı Caddesi üzerinde bulunuyor. Konum itibariyle oldukça merkezi olan bu yer uzun yıllardır açık hava müzesi olarak ziyarete açık. 

Julianus Sütunu: Ulus'ta yer alan sütun, 15 metredir ve kendine özgü bir tasarımı vardır.

Augustus Tapınağı: Hacı Bayram Camii'nin bitişiğinde bulunmaktadır. Önemli Roma eserlerinden biri olan tapınak, ilk Roma İmparatoru Augustus adına Galatya Eyaleti'nin Roma'ya katılmasını kutlamak amacıyla yapılmıştır.

Roma Tiyatrosu: Roma Tiyatrosu Ulus'ta Hisar Caddesi ve Pınar Sokak arasında, kaleye çıkan taşlı yolun sol tarafında yer almaktadır. 

Gavurkale: Haymana ilçesine bağlı Dereköy'de bir Hitit kaya anıtıdır. İlk kez Atatürk’ün isteğiyle kazılan bu yer, Anadolu kültür tarihi için çok önemlidir.

Külhöyük: Haymana -Oyaca sınırları içinde bulunan höyük Gavurkale'ye 8 km uzaklıktadır. 

Gordion: Polatlı sınırları içerisinde, Yassıhöyük yakınlarındadır. Tümülüsleri, Antik Gordion Yerleşimi, Kayabaşı Mozaiği ve müzesiyle Gordion hayli zengin buluntu topluluğuna sahiptir. 

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.