Başıbüyük: "Ayılar kış uykusuna yatmadı, leylekler erken göç etti"

Başıbüyük: "Ayılar kış uykusuna yatmadı, leylekler erken göç etti"

Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Başıbüyük, dünyada son yıllarda artan sıcaklıkların yaban hayatını nasıl etkilediğini değerlendirdi.

Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Başıbüyük, dünyada son yıllarda artan sıcaklıkların yaban hayatını nasıl etkilediğini değerlendirdi. Küresel ısınmanın etkilerinin Mart ayında Türkiye'nin birçok yerinde hissedildiğini belirten Başıbüyük, göçmen kuşların ve diğer canlıların erken göç etmeye başladığına ve bazı bitkilerin de daha erken çiçek açtığına dikkat çekti.

haber1-003.jpg

"EN SICAK ŞUBAT AYI"

Başıbüyük, yaptığı açıklamada, "Belki son 150-200 yılın en sıcak Şubat ayı yaşandı. Yalnız Çukurova bölgesinde değil, tüm dünyada yaşandı. Birkaç istisna dışında her tarafta çok sıcak bir dönem oldu. Dolayısıyla hava sıcak olduğu için göçmen kuşlar da göç ettikleri yerlere daha erken ulaştı. Aynı zamanda bitki türlerinin de sıcaklığa bağlı olarak erken çiçek açtığını ve meyve verdiğini görüyoruz" dedi.

haber2-001.jpg

DÜNYADA SÜREKLİ YAŞANIYOR

Bu değişikliklerin düzenli olarak yaşandığını vurgulayan Başıbüyük, "Son yıllarda sürekli yaşanan bir olay haline geldi. Bu şekilde erken sıcaklığın geldiği kış dönemlerinden sonra bitkilerin ve hayvanların davranışlarındaki değişiklik, iklim krizine bağlı olarak dünyada artık sürekli yaşanan bir olay" şeklinde konuştu.

haber3-001.jpg

"CİDDİ KAYIPLAR YAŞANABİLİR"

Başıbüyük, bu duruma çevresel olarak hazırlıklı olmanın önemine vurgu yaparak, "Şu an Mart ayındayız ve daha önce defalarca gözlemlediğimiz bir olay daha var, Mart ayının sonu veya Nisan ayının başında Türkiye’de bizim bölgemizde veya farklı bölgelerde don olayları yaşanıyor. Dolayısıyla canlılar açısından baktığımızda bu don hadisesi gerçekleştiğinde ciddi kayıplar yaşanabilir" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.