Başkent’te 36 kaplıca var

Başkent’te 36 kaplıca var

Ankara'daki 36 termal tesisten 5'i metropol ilçelerde bulunuyor. Çevre ilçelerdeki tesislerden 26'sı Haymana'da; 4'ü Ayaş'ta; 1 tanesi de Kızılcahamam'da hizmet veriyor.

Sağlık Bakanlığınca hazırlanan Türkiye Kaplıca Haritasına göre; ülkemizdeki 243 termal tesisten 36'sı Ankara il sınırların içerisinde yer alıyor. Bu 36 tesisten 5'i metropol ilçelerde yer alıyor.
Türkiye'deki kaplıca suları, Sağlık Bakanlığı Tıbbi Değerlendirme Kurulu tarafından incelenerek, şifa özellikleri belirlenerek, "www.kaplica.saglik.gov.tr" adresi üzerinden vatandaşların erişimine açıldı. Ülkemizin termal turizm açısından iyi bir noktaya gelmesi için hazırlanan uygulama ile, şifalı suların kullanıldığı tesisler ve bu tesislerdeki şifa suların özellikleri yer alıyor. Bakanlığa kayıtlı 243 adet kaplıca tesisinde 450 adet tedavi birimi bulunuyor. "www.kaplica.saglik.gov.tr" adresinde yer almak isteyen kaplıca tesisleri, Sağlık Bakanlığı'nda izin almak zorunda.

ANKARA'DA 36 TERMAL TESİS

"www.kaplica.saglik.gov.tr" adresindeki verilere göre; Türkiye'deki 243 termal tesisten 36'sı Ankara il sınırların içerisinde yer alıyor. Ankara'daki 36 termal tesisten 5'i metropol ilçelerde bulunuyorken; diğer tesislerden 26'sı Haymana'da; 4'dü de Ayaş'ta 1 tanesi de Kızılcahamam'da hizmet veriyor. Metropol ilçelerde yer alan 5 tesisten 2'si Sincan'da; 2'si Akyurt'ta diğeri ise Yenimahalle sınırları içerisinde yer alıyor.

HANGİ HASTALIKLARI TEDAVİ EDİYOR?

Ankara'daki kaplıca sularının, başta romatizmal hastalıklar olmak üzere kronik bel ağrısına, eklem hastalıklarına, nörolojik rahatsızlıklara, genel stres bozukluklarına, spor yaralanmalarına tedavi edici özellikleri taşıdığı; bunun yanı sıra yumuşak doku hastalıklarına, ortopedik operasyonları, beyin ve sinir cerrahisi sonrası gibi uzun süreli hareketsiz kalma durumlarına da iyi geldiği tespit edilmiştir. Şifalı suların genel özellikleri ise; yüksek minerali ve kaynak çıkış sıcaklığının 40 dereceden yüksek olması olarak öne çıkıyor. Ankara'daki 36 kaplıca daha çok sağlık turizmi ve tedavi merkezi olarak faaliyet gösteriyor.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.