Hüseyin Taklacı

Hüseyin Taklacı

Berat

Berat

Bağışlanma Gecesi

1 Haziran 2015 Şaban Ayının 15.Gecesi olup Beraat Kandilidir. Beraat Kandili Ramazan ayının müjdecisi Cenabı Allah'ın engin af mağfiret ve rahmetiyle kutlu bir gecedir.

Berat sözlükte borçtan, hastalıktan, suç ve cezadan kurtulmak anlamına gelir dini bir terim olarak ise günahlardan arınmak temize çıkmak, ilahi af ve rahmete nail olmak demektir.

Allaha kul olmanın manevi zevkine ererek hata ve kusurlarını itiraf eden işledikleri günahların farkına vararak tövbe ve istiğfarda bulunan pek çok müminin ilahi rahmet kavuşup günahlardan kurtulacakları ümit edildiği için bu geceye kurtuluş anlamında berat gecesi denilmiştir.

Berat Gecesi Müslümanlarca mübarek sayılmış, bu gecenin diğer gecelerden farklı bir şekilde geçirilmesi bilhassa ülkemizde bu gecede daha fazla ibadet ve dua edilmesi adet haline almıştır.

Hz. Aişe (r.a) şöyle anlatır.

Peygamberimiz bir gece kalktı, namaz kıldı, namazda secdede şöyle dua ettiğini duydum Allah'ım azabından affına, Gazabından rızana sığınıyorum, senden yine sana iltica ediyorum. Şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, senin kendine yaptığın senaya denk buluyorum. Sana gereği gibi hamd etmekten acizim diye dua ettiğini buyurmuştur.

İdrak edeceğimiz Berat Kandili kendimizi bir daha gözden geçirmek, etrafımızdaki varlıklarla münasebetlerimizi değerlendirmek, Allaha karşı olan görevlerimizi durumumuzu tespit etmek, hayatımızın çok hızlı seyreden akışı içinde fark etmediğimiz tavır ve hareketlerimizin muhasebesini yapmak için en güzel vesiledir.

Dinimiz Tövbe ve istiğfarın Allah ile kul arasında gerçekleşen bir olay olarak görmüştür. Yüce Allah'ın biz kullarına açmış olduğu tövbe kapısına sık sık varmalı günahlarımızdan bağışlanma dilemeli ve gerçek huzurun bunda olduğunu bilmeliyiz

Kandillerin aydınlığını fırsat bilerek çeşitli sebeplerle lekelenen kalplerimizi önce tövbe ve istiğfar ile temizlemeli, sonrada Allah sevgisi, İnsan sevgisi, Vatan sevgisi ile dol-durarak iyi bir kul olgun bir mümin olmaya gayret göstermeliyiz. Fitne, fesat, gıybet ve iftira gibi bizi birbirimize düşman eden kötülüklerden uzak durmalı, dargınlık ve kırgınlıkları ortadan kaldırıp kucaklaşmalı bir olmaya, diri olmaya çalışmalıyız.

Berat kandilini tebrik eder ülkemiz milletimiz için hayırlara ve güzelliklere vesile olmasını cenabı Allah’tan dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR